#HÏVAN: Ondernemer en influencer NADIRA RAMAUTARSING

Nadira Ramautarsing is met haar 104.700 Instagram volgers waarschijnlijk één van de bekendste Hindoestaanse influencers. Zij is geboren en getogen in Paramaribo, Suriname en woont inmiddels al 12 jaar in Nederland, Hilversum.

In Nederland heeft Nadira International Business Administration en Marketing gestudeerd. Nu is zij ondernemer, heeft zij haar eigen concept store en is ze Chief Marketing Officer van een FinTech startup genaamd OuroX. In haar vrije tijd houdt zij van reizen, lezen en schrijven (vloggen/bloggen).

Lees onderstaand interview om meer te weten te komen over haar emigratie, familie, opvoeding, carrièrepad en haar visie betreft de Hindoestaanse cultuur en de taboes.


Emigratie

Hoe was het om op je 18e naar Nederland te verhuizen?

Verhuizen was spannend! Ik wilde al vanaf m’n 14e zelfstandig zijn, dus ik keek er erg naar uit. Eenmaal in Nederland: alleen in Eindhoven op de campus van de Technische Universiteit, wonende in een ‘’box’’ van 18m2 kwam ik er wel op terug, althans de eerste paar maanden.

Wat was vooral moeilijk in de eerste maanden?

De realiteit is natuurlijk anders dan wat jij er op zo een jonge leeftijd van verwacht. Ik had het meest moeite met het klimaat. Ben nog steeds geen fan van de kou. Bij -10 graden ging ik gewoon niet naar college, haha!

Hoe ging je hiermee om?

Uiteindelijk is alles een kwestie van wennen en je weg zien te vinden. Vallen en opstaan. Je eigen balans ontwikkelen om goed voor jezelf te zorgen, de juiste keuzes maken (studeren vs feesten, koken vs eten bestellen, etc.), verstandig met geld leren omgaan, werken, studeren, al je eigen zaken regelen etc. Met de tijd leer je steeds meer. Je wordt steeds creatiever en je vindt je weg.


Achtergrond

Kun je meer vertellen over je familie? Wie zijn je ouders en heb je broers/zussen?

Ik ben de dochter van Winston Ramautarsing en Soesje Ramsundersingh en zus van Ish Ramautarsing die 5 jaar jonger is. Sinds 9 jaar heb ik ook een half-broertje erbij: Milan Ramautarsing die in Chili woont.

Hoe zou je je opvoeding omschrijven?

Ik heb een behoorlijk beschermde opvoeding gehad als oudste kind en dochter. Echter moet ik in reflectie eerlijk zeggen dat, hoewel ik het als tiener minder leuk vond, ik mijn ouders zeer dankbaar ben. Ondanks ik beschermd ben opgevoed, heb ik wel een hele ruimdenkende opvoeding gehad.

Open-mindedness stond centraal, net als goede communicatie en leren beargumenteren waarom je iets vindt of wilt. Leren werken voor je zakgeld. Mijn vader is econoom, dus de waarde van geld werd ons al met de paplepel ingegoten. Ik streek mijn vaders hemden voor 0,50 Surinaamse gulden per hemd om aan zakgeld te komen.

Ik zat op een Katholieke meisjes school, maar vierde Divali, Holi Phagwa en heb altijd veel Moslim vrienden/vriendinnen gehad. Vooral voor de ruimdenkende, vrije opvoeding ben ik dankbaar, omdat ik geloof dat dit heeft bijgedragen aan mijn huidige levensstijl en visie.

Welke 3 levensgebeurtenissen hebben jou gevormd als persoon?

Grappig, als ik erover nadenk, komen alleen in me op: de scheiding van m’n ouders op m’n 18e, het verhuizen naar Nederland rond diezelfde tijd en daaropvolgende studietijd, ondernemerschap en het beëindigen van m’n 9-jarige relatie.

Ondernemerschap staat voor mij centraal de afgelopen 10 jaar van mijn leven, omdat het niet alleen op werk gebied, maar ook op gebied van persoonlijke groei en mindset enorm veel invloed heeft gehad op mijn vorming als persoon.


Career

Welke studie(s) heb je gevolgd en waar?

  • Bsc. International Business Administration – Erasmus Universiteit
  • Msc. Marketing – Vrije Universiteit Amsterdam
  • Oxford FinTech Program

Wat is jouw beroep?

Ondernemer, Concept store gespecialiseerd in textielbedrukking: Wulterkens Customized Wear Hilversum + Chief Marketing Officer FinTech Startup: OuroX – Digitale effectenbeurs Latijns America/Caraïbisch gebied.

Hoe zien typische doordeweekse dagen er bij jou uit ?

Ik heb een turbulent leven en omdat ik veel reis en heel veel verschillende dingen doe, heb ik nooit echt een typische week. Als ik in Nederland ben, ben ik gemiddeld 3-4 dagen te vinden in de Wulterkens Store, waar ik ergens boven achterin verstopt achter m’n bureau bezig ben met o.a. marketing, financiën, mail/bel-contact met klanten en leveranciers.

Daartussen ben ik bezig met marketing voor OuroX. Overige dagen werk ik vanuit huis of een andere leuke locatie (hotels/restaurants), maar het zijn dezelfde werkzaamheden. Ik geniet ervan om mijn werk van overal te kunnen doen.Tussendoor heb ik soms fotoshoots voor samenwerkingen met merken voor mijn uit de hand gelopen, lucratieve hobby als Instagram influencer (ik ben persoonlijk geen fan van het woord influencer, maar zo wordt het officieel wel genoemd).

Wat doe je in het weekend?

Ik ken niet echt weekend, zoals de meeste mensen dat kennen. Meestal ben ik zaterdag/zondag gewoon aan het werk. Een dag in de week probeer ik wel helemaal niets aan werk te doen (hoewel dat bijna nooit lukt) en iets ontspannends te plannen zoals een massage of iets om mezelf te verwennen. Op zo een dag probeer ik ook creatief bezig te zijn met schrijven, vlogs editen of ik lees heel veel. Op m’n ‘’vrije’’ dagen, die ik elke week zelf bepaal, probeer ik lunch of dinner te plannen met zakelijke relaties of vrienden. Afhankelijk van het weer ben ik buiten, in de zomer varen met vrienden op m’n sloepje of drankjes doen op een terrasje; in de winter liever Netflix of een boek onder een dekentje op de bank. Daarnaast sport ik 4-6 dagen per week.

Wat betekent ondernemerschap voor jou?

Hoe cliché het ook klinkt, ondernemerschap betekend voor mij: vrijheid. De vrijheid om te kunnen doen wat ik leuk vind, waar ik passie voor heb en waar ik goed in ben. De vrijheid om dit te kunnen doen wanneer ik wil en vanuit waar dan ook ter wereld. Dit is iets waar ik heel concreet naar toe heb gewerkt. Ondernemerschap betekent voor mij ook doorzetten, incasseren, vallen, opstaan en nooit opgeven, aanpassen, flexibel en creatief zijn, constant bezig zijn met verbeteren en groeien, zowel op persoonlijk als zakelijk vlak.

Welke belangrijkste les heb je geleerd als ondernemer?

Dat je net zo succesvol zal zijn, als je zelf wilt en dus bereid bent voor te werken, wat tevens ook een levensles is. Als ondernemer leer je enorm veel geduld en doorzettingsvermogen te hebben. Je leert jezelf ook heel erg kennen, omdat je, om het beste uit je bedrijf te halen, ook het beste uit jezelf moet kunnen halen.


Hindoestaanse cultuur

Hoe zou je de Hindoestaanse cultuur beschrijven?

Trots, ondernemend/vooruitstrevend, dogmatisch, hypocriet.

Welke drie taboes van de Hindoestaanse cultuur kunnen belemmerend zijn voor Hindoestaanse vrouwen?

Het zijn er veel meer, maar als ik moet kiezen:

De hypocriete visie over hoe een ‘’goede’’ vrouw zich zou moeten gedragen – en dit dan in diverse situaties: op gebied van carrière, partnerkeuzes, in een relatie/huwelijk, bij familie/schoonfamilie e.d.

Voorbeeld 1: Hindoestaanse vrouwen worden meestal door de familie gestimuleerd om een studie te doen. ‘’Je diploma is je eerste man’’ wordt ons vanaf kleins af aangeleerd. Top! Alleen zodra dezelfde Hindoestaanse vrouw gaat trouwen met een man die ook carrière wilt maken, wordt er expliciet verwacht dat zij als ‘’goede vrouw’’ hem altijd daarin zal steunen, wat meestal inhoudt dat zij haar eigen dromen en carrière op moet offeren. Hoezo tegenstrijdig?! En het dan raar vinden dat deze Hindoestaanse vrouw zich depressief voelt thuis in een sleur van zorgen voor man en kinderen, terwijl ze gestudeerd heeft en zij misschien de mogelijkheid zou hebben gehad om een succesvolle carrière te hebben, waar zij waarschijnlijk veel voldoening uit zou halen. Deze voldoening zou haar veel gelukkiger maken, waardoor zij ook veel meer voor haar man en kinderen zou kunnen betekenen, dan in depressieve staat.

Voorbeeld 2: “Wat zullen anderen hiervan denken’’ wanneer je…. met die ongestudeerde man thuis komt? Alsof een gestudeerde man per definitie een goede man zou zijn. Als een vrouw zelf gestudeerd heeft zou ze geen man nodig moeten hebben voor financieel onderhoud. Daarom was dat diploma behalen zo belangrijk, neem ik aan? Maar wat als die gestudeerde man, die door de familie wel eerder geaccepteerd wordt, haar mishandelt, haar niet erkend, of haar gewoon niet gelukkig maakt (het hoeft niet altijd zo extreem te zijn)? Dan wordt haar gezegd om het te accepteren, omdat het anders schande is voor de familie. Zucht…Maar een ongestudeerde man, dat kan echt niet. Een moslim of creool, pfff, je zou niet moeten durven! Maar misschien is juist die man wel je soulmate! Die ongestudeerde Creoolse Moslim, die bijv. wel een succesvolle baan/onderneming kan hebben, lief, zorgzaam en begripvol kan zijn, perfect bij je past etc…Maar ‘’wat zouden anderen hiervan denken’’, niet doen hoor!

Voorbeeld 3: Top punt van hypocrisie: In dezelfde cultuur die de Kamasutra heeft uitgevonden, is praten over seks taboe. Zo is maagdelijkheid voor het huwelijk vereist, anders word je als vrouw niet geaccepteerd. Maar de flexibiliteit in bed a la Kamasutra wordt wel verwacht. Voor zover ik weet vereist die flexibiliteit enige oefening. En laat me niet beginnen over de Hindoestaanse mannen die wel alles mogen (ook voor het huwelijk), met wie oefenen zij, als alle vrouwen maagd of getrouwd zijn?

Ik heb enorm veel moeite mee met deze hypocrisie binnen de Hindoestaanse cultuur en ben dus blij en dankbaar om heel anders/vrij/ruimdenkend te zijn opgevoed in multi-culti Suriname.

Als je googled op “Hindoestaanse Vrouwen” kom je behalve positieve termen zoals ‘succesvol’ of ‘modelburger’ ook termen tegen als: verstikkende omgeving, eenzaam, depressie etc. Hoe kunnen wij dit verbeteren?

Door de Hindoestaanse vrouw de vrijheid te geven zich te ontwikkelen op haar manier en het loslaten van het willen bepalen van haar levenspad. Familie heeft in mijn optiek een te grote invloed op levensbeslissingen van een Hindoestaanse vrouw. Er wordt alleen maar rekening gehouden met ‘’wat anderen denken’’ in plaats van ”wat maakt echt gelukkig”. Zo leven vele Hindoestaanse vrouwen voor hun man, kinderen en andermans goedkeuring, volgens visie van hun ouders en familie. Bij het idee alleen al dat dit mij zou overkomen, word ik depressief!

Het wordt tijd dat Hindoestaanse vrouwen deze vrijheid naar zichzelf toe trekken en losbreken van het dogmatische, zich richten op zich zo breed mogelijk ontwikkelen en vooral het volgen van hun eigen passie en intuïtie.  Ongeacht of dit wel of niet geaccepteerd zou worden door haar omgeving.

We have a long way to go, maar het moet ergens beginnen. Ik ben mij er heel erg van bewust dat ik nogal bekritiseerd kan worden voor mijn levensstijl en keuzes door traditionele Hindoestanen. Gelukkig identificeer ik me niet zo sterk als Hindoestaan, meer als Surinaamse en Wereldburger. Zo interesseert het me ook niet wat anderen zouden vinden, omdat zij mijn geluk niet bepalen. Mijn geluk hangt niet af van goedkeuring van anderen.

Ik hoop andere vrouwen, ongeacht hun afkomst te kunnen inspireren om hun eigen pad te volgen. De wereld gaat je altijd bekritiseren, al zou je bij wijze van spreke leven als een non, zal er altijd nog iemand zijn die commentaar op je zal hebben. Het is sowieso nooit goed. Anderen pleasen gaat altijd ten koste van jezelf. Je kan tijdelijk denken daar gelukkig van te worden, maar uiteindelijk kom je bij jezelf terug. Jouw enige taak in dit leven is jezelf gelukkig maken. Als gelukkig mens, ben je zoveel meer van waarde voor je omgeving. Aan elke vrouw zeg ik: kies altijd voor jezelf!!


#HÏVAN