#HÏVAN: RUKSHANA MOHABBAT over selfcare en het moederschap

Achtergrond

Waar ben je geboren en waar woon je nu?

Ik ben geboren in Amsterdam en heb er mijn hele leven gewoond. We zijn tussendoor een keer naar Suriname gegaan met een poging om daar te blijven, maar dat duurde minder dan een jaar. Inmiddels woon ik nu bijna 5 jaar in Badhoevedorp.

Hoe oud ben je?

Ik ben 40 jaar, maar ik voel me 23 :). Ik word vaak jonger geschat, dus het helpt!

Kun je meer vertellen over je familie (wie zijn je ouders, broers/zussen – wat voor band heb je met je familie?)

Mijn ouders hebben samen vier kinderen. Ze zijn gescheiden en ik heb met beiden altijd goed contact gehad. Ik was als oudste dochter de schakel tussen hen. Ik heb een broer, zusje en een broertje. Met mijn ouders heb ik een hechte band. Mijn familie zie ik meestal op feestdagen, verjaardagen en af en toe met een etentje.

Kun je meer vertellen over je opvoeding?

Ik ben opgegroeid in Amsterdam West, grotendeels door mijn moeder. Ik ben de oudste dochter en had altijd wel een verantwoordelijke rol in huis. Ik ben moslim en het geloof heeft altijd centraal gestaan in onze opvoeding. We gingen vaak naar de moskee. Ik leerde al op jonge leeftijd bidden en de Quran lezen. We zijn best strikt opgevoed en soms betekende ook dat ik niet veel mocht wat anderen misschien wel mochten. Ik had toen geen moeite met de regels en heb me altijd eraan gehouden. Door mijn denkwijze en visie heb ik me wel altijd een vreemd eendje gevoeld tijdens mijn jeugd.

Wat zijn je hobby’s?

Mijn hobby’s zijn lezen (boeken over persoonlijke ontwikkeling), yin yoga, podcast/ muziek luisteren en wandelen. Ik hou van oude hindoestaanse liedjes. Ik vind het ook leuk om met mijn kinderen te knutselen of creatief bezig te zijn.

Welke drie levenservaringen waren bepalend voor jou als persoon? En waarom?

Mijn gescheiden ouders. Dit heeft een diepe impact gemaakt in mijn leven, omdat ik wist dat het anders kon. Ik had er veel verdriet van, maar wist ook dat ik sterk wilde zijn voor het thuisfront en later zelf hard wilde werken aan een mooi huwelijk.

Trouwen en moeder worden. Zo een andere fase van mijn leven. Zameer en ik trouwden en de dag erna werd ons huis opgeleverd en toen op huwelijksreis naar Mauritius. Heel veel stappen achter elkaar en alles was nieuw. Daarna moeder worden, letterlijk alles veranderde. De verantwoordelijkheid en gevoel van moederschap, prachtig en ook complex. 

Voor mezelf beginnen als ondernemer en voor mezelf kiezen. De stap om voor mezelf te beginnen was als het ware het vinden van mijn identiteit. Zoeken naar wie ik écht ben en wat ik kon betekenen voor de wereld. Dat betekende ook stappen nemen waar bijna niemand achter stond, maar waar ik zelf wel in geloofde. Het heeft me veel gebracht om dichter bij mezelf te staan en keuzes te maken die bij MIJ passen. Als ik immers volop mijn potentie leef, kan ik meer voor mijn gezin en omgeving betekenen. 


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Familie

Ben je getrouwd? (kun je iets meer vertellen over jullie relatie – bijv. eerste ontmoeting, jullie huwelijk en jullie band)

Ik ben getrouwd met Zameer, We zijn bijna 19 jaar getrouwd. Ik heb hem leren kennen op school. In die tijd hadden we geen mobiel, dus we zagen elkaar niet vaak. Ik had mijn focus heel erg op school, want ik wilde onafhankelijk zijn en werkte hard voor een goede baan, een auto en een huisje. Ik heb altijd uitgesproken dat ik ambitieus was en wilde groeien in mijn leven en dat wist hij ook.

We hebben een hele fijne band met elkaar en ik ben dankbaar voor ons huwelijk. We groeien samen en nog steeds leren we van elkaar. We praten veel en ik kan ook echt helemaal mezelf zijn met hem. Dus ook de minder mooie kanten van mij accepteert hij, dat scheelt weer!

Het leuke is toen we elkaar vroeger leerde kennen dat hij dacht dat hij ook een meisje zou trouwen zoals in de films, die dan drinken brengt en zo lief en zorgzaam is. Ehmm, ik ben wel lief en zorgzaam, maar ik hou wel van discussiëren en heb dus ook echt mijn eigen mening. Achteraf zegt hij gelukkig dat het leuker is met iemand die inhoud en ambitie heeft. Hij zegt ook dat hij trots op me is.

Verder ben ik echt gek op hem. Hij is mijn lieve schatje en toffe vader met leuke grappen. Hij is echt rationeel en ook weer intuïtief. Ik heb van hem geleerd om meer van dag tot dag te leven. We vinden allebei verbinding in ons geloof en dat is mooi om het samen zo te leven. Hij heeft de bedevaart gemaakt naar Mekka, ongeveer zeven jaar geleden. We hopen nog samen te gaan natuurlijk. Ook geloven we erg in onze opvoeding, lead by example. Dus zelf doen en niet vertellen wat te doen.

Je hebt vier mooie kinderen. Hoe zou je je kinderen omschrijven?

Ik heb vier prachtige lieve mooie kinderen (welke moeder zegt dat niet?) met allemaal hun eigen gebruiksaanwijzing. Een beetje van mij, een beetje van Zameer en toch helemaal hunzelf!

Aaliyah (15 jaar) is creatief in tekenen, muziek, zang en heeft een groot visueel vermogen. Ze is energiek, zorgzaam en leuk om mee te discussiëren.

Sana (11 jaar) is creatief in tekenen, een modelletje, analytisch en oplossingsgericht in haar manier van denken. En lekker eigenwijs.

Jaiyana (7 jaar) is creatief in tekenen en spelen, zorgzaam en meedenkend. Ze is echt pittig en een klein baasje in huis. Ze kan ook heel goed zingen.

Diyn (5 jaar) is de meest charmante en lieve jongen. Hij is communicatief en kan goed gesprekken voeren met oudere mensen en diepe vragen stellen. Hij houdt van aandacht kan goed tekenen en dansen.

Zo kan ik wel doorgaan, maar het komt erop neer dat ik mijn kinderen zie in hun volle potentieel. Ze kunnen alles bereiken als ze maar geloven in zichzelf. Ik wil dat ze zelf leren van hun eigen processen. Ik ondersteun ze daarin en ik leer ook van mijn kinderen. Uiteindelijk moeten ze het zelf doen. Mijn uitdaging is nog meer loslaten hoor…

Hoe zou je het moederschap omschrijven?

Moederschap is een blessing. Ik realiseer me met de dag meer dat ik zo dankbaar ben voor mijn kinderen en dat ik soms denk: “het gaat zo snel”. Ik probeer elke dag bewust te genieten van mijn leven en gezin door dankbaar te zijn. En natuurlijk heb ik ook mijn uitdagingen in moederschap, maar ik kies voor het leren ervan.

Wat waren de grootste uitdagingen betreft het moederschap? En hoe ging je hiermee om?

Een van de uitdagingen in het moederschap vond ik best wel gewoon ‘moeder zijn van 4 kinderen’. Het is niet echt gebruikelijk in deze tijd… een groot gezin. Ik merkte dat iedereen altijd verbaasd was en het meer zag als een zwaar iets. Dat kon destijds ook te maken hebben met mijn eigen perceptie.

Mijn moeder heeft ook 4 kinderen moeten opvoeden. Het blijft een uitdaging, opvoeden. Ik merk dat mijn uitdaging is om met een open mind naar opvoeding te kijken. Er is geen perfecte manier. De kaders die je zelf hebt meegekregen in je eigen opvoeding, worden vaak ook de kaders voor je eigen kinderen. Ik doe dat op een andere manier geloof ik, waardoor ik zie dat zaken makkelijker gaan en met minder weerstand. Ook in de opvoeding is blijven communiceren essentieel voor mij.

En ja verder gewoon de opofferingen die je als moeder doet: korte nachten, verzorgen, de pijn van je kinderen voelen en alles combineren, van werk en privé. De ene keer alles uithuilen, de andere keer samen oplossen. Het gaat altijd met leermomenten in het leven.

Was het altijd al jouw wens om getrouwd te zijn en vier kinderen te hebben?

Mijn wens was altijd om getrouwd te zijn met Zameer, zeker weten. Ik stelde mezelf wel altijd voor dat ik een leuke vrouw kon zijn en een gelukkig leven zou leiden. Ik had alleen nooit gedacht dat ik moeder van 4 kinderen zou worden. Ik heb altijd gezien dat mijn moeder het wel te doen had met 4 kinderen en het was pittig voor haar.

In mijn hoofd was ik bij 2 al gestopt, de derde was een onderhandeling grap ik weleens, en de vierde is een wonder van God. Ik weet nog dat ik drie dagen stil was en het niet kon geloven. Het moest gewoon zo zijn. Ik ben heel blij en zou niets anders willen. Ik heb ook in mijn gedachtegang shifts moeten maken. En ze zeggen weleens: je krijgt wat je aankan. Blijkbaar kan ik dit!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Career

Wat doe je in het dagelijkse leven?

In mijn dagelijkse heb ik mijn eigen bedrijf: Start Defining Yourself en mijn eigen gemaakte online academie, namelijk de startacademie.nl.

Ik coach professionals bij bedrijven, geef trainingen en heb ik mijn eigen online programma’s gemaakt over selfcare en ‘boost jouw carrière’. Ik geef ook regelmatig workshops en masterminds over persoonlijke ontwikkeling en diversiteit. Daarnaast ben ik studie adviseur bij de Hogeschool van Amsterdam. Ook ben ik Yin Yoga teacher die privé lessen geeft en les bij Healthcity. Ik hou van variatie in mijn werk en in mijn dag. Hoe ik dit alles doe is door heel goed voor mezelf te zorgen. Daarnaast heb ik wel aardig wat discipline en werkethiek.

Welke opleiding/studie heb je gevolgd en waar? En waarom heb je hiervoor gekozen?

Qua studie was het meer: ga je iets doen wat je vader deed of je moeder? Mijn moeder was secretaresse geweest en mijn vader was boekhouder. Ik ging voor Schoevers, de beste opleiding op Europees niveau in Office Management. Mijn moeder stond er alleen voor en de nood om te gaan werken was hoog, zodat ik thuis kon bijdragen. Ik vond al heel snel een goede baan om geld te verdienen. Echter, ik was binnen 1 jaar al uitgekeken op dit beroep.

Ik dacht: “ik kan veel meer dan dit”. Vanaf dat moment ben ik mezelf altijd naast mijn werk gaan ontwikkelen. Ik heb letterlijk elk jaar een opleiding gedaan van sociale verzekering, project management tot verandermanagement en ga zo door. Ook toen ik zwanger was van de kinderen ben ik me blijven ontwikkelen door te studeren in de avonden en weekenden, naast een vaste baan. Ik maakte de overstap naar de profit organisatie en koos ervoor om mijn bachelor Human Resource Management te gaan doen.  Ik groeide intern door bij de ABN AMRO en leerde ontzettend veel over de cultuur, politiek en ongeschreven regels.  

Hoe ziet een “typische week” er bij jou uit?

Mijn typische week begint op zondagavond, dan check ik hoe de planning eruit ziet voor de hele week, qua werk en indeling met alles wat ik te doen heb. De meeste dagen breng ik de kinderen naar school en haal ik ze op. In die tussentijd werk ik als studie adviseur en aan mijn business. Ik plan in de ochtend wat ik voor die dag wil doen. Ik heb veel vrijheid in mijn werk en ben best efficiënt en kan goed organiseren. Meestal kook ik voor twee dagen, op donderdag kookt Zameer en vrijdag eten we vaak bij mijn schoonouders.

De weekenden zijn we heel erg op ons zelf. We koken vaak samen en brengen de tijd thuis door. We gaan alleen de deur uit voor sport van de kids. Ik bestel bijna alles online, van boodschappen tot andere benodigdheden. We eten vrijwel elke avond samen en dan is het even spitstijd met de kids voor de avond klaarmaken. In ons leven staat de islam centraal, daar hoort voor ons ook bidden bij en de kids het geloof meegeven.

Tussendoor doe ik aan yin yoga, meditatie en sporten. En in de avond zit ik altijd met mijn laptop op de bank, vaste routine. Ik hou van werken en besteed alle mogelijke tijd aan mijn business en persoonlijke groei. In het weekend kijken we samen wel een filmpje en ontspannen we als gezin.

Hoe combineer je het werk en voor de kinderen zorgen?

Ik zorg ervoor dat ik leuk werk doe. Ik ken mezelf en ik heb echt variatie nodig als multi potential , waarbij ik mijn verschillende talenten kan inzetten. Omdat ik vrijheid en plezier heb in mijn werk, voelt het niet als werken. Ik krijg mega veel energie en loop vaak 24/7 met inspiratie en creatieve ideeën in mijn hoofd. De zorg voor de kids kan ik ook daardoor goed combineren. Ik ben een leukere moeder, haha! Toen ik vier jaar geleden voor mezelf begon was dat een voorwaarde voor mezelf: ik wil mijn werk en gezin kunnen combineren. Niet geleefd worden, maar leven.

Waarom ben je begonnen met Start defining yourself en Startacedemie?

Ik heb bijna 15 jaar bij ABN AMRO gewerkt in diverse HRM/project rollen. Ik leerde veel binnen de organisatie en mijn passie voor diversiteit en coaching was in alles te merken. Ik was voorzitter van het vrouwennetwerk Women on the Move & Agora netwerk en ik zet het Diversity Network ABN AMRO op om bewustwording voor culturele diversiteit op de kaart te krijgen.

Er speelde elk jaar wel weer een reorganisatie. En op een gegeven moment was ik zwanger van de vierde. Ik wilde al een hele tijd voor mezelf beginnen en nam eindelijk de stap om te stoppen. Start defining Yourself, waarbij ik medewerkers coach om ze te helpen in hun professionaliteit. Ik vond het zo leuk om ze te adviseren hoe ze slim die promotie naar binnen konden slepen, een studie voor elkaar krijgen of een gesprek met hun manager tactisch kunnen voorbereiden. Kortom, alles wat ik had geleerd in mijn carrière wilde ik overbrengen aan mijn coachees.

Startacademie is een logisch vervolg, omdat ik daarin al mijn kennis in online programma’s heb gezet. Hierin staat selfcare, persoonlijke ontwikkeling en carrière maken voor vrouwen en voor professionals met een culturele achtergrond, centraal.

Wat is volgens jou de definitie van selfcare? En welke tips heb je voor de hindoestaanse vrouwen die meelezen?

Selfcare is bewust luisteren naar wat jij écht nodig hebt om helemaal in jouw goeie energie te zitten en mild te zijn voor jezelf. En luisteren gaat diep tot jouw innerlijke stem van de beste versie van jezelf. Die stem die we allemaal kennen, maar door alle ruis eromheen, soms niet meer herkennen.

Het allerbelangrijkste voor jou als mooie lezer is om jezelf te gaan beschouwen als het meest waardevolle bezit wat er is en te omarmen wie je bent. Ik nodig vrouwen uit om bewust te kiezen voor zichzelf. Te zorgen voor zichzelf en aandacht te geven aan wat ze nodig hebben. Dus meer Mohabbat = meer liefde ❤ !

Heb je een aantal concrete tips voor de lezers?

Hieronder concrete tips waar je mee aan de slag kan gaan. Alles wat ik deel heb ik zelf ook gedaan en ik geloof erin dat je dit niet voor niets leest. Als ik het kan, kan jij het ook.  

  1. Als je een praktische tip wil, pak pen en papier en herschrijf jouw verhaal. Voel wat je verlangen is en maak daar een nieuw script van voor jezelf. Alsof je je eigen film mag schrijven waarin jij een heldin bent en wel goed voor jezelf kan zorgen. Je kan een rolmodel als voorbeeld nemen. Dagdromen en visualiseren kan daarbij ook helpen. Geloof me, je hele punt van aantrekking en energie om je heen verandert. Naarmate je meer richting geeft aan jouw gevoel en verhaal, dan moet jouw situatie gaan shiften.
  2. Positieve affirmaties zijn enorm krachtig als je je gevoel kan verbinden met de woorden. Ik ben … nader in te vullen, dus bijvoorbeeld: ik ben krachtig, ik ben mooi, ik ben gezond, ik ben succesvol en ik ben een rolmodel. Schrijf deze op en lees het elke dag. Ook waardevol is om deze oefening in de spiegel te doen.
  3. Bedenk wat jij nodig hebt om je goed te voelen. Heel vaak spreek ik vrouwen die niet eens antwoord kunnen geven op deze vraag. Als je weet waar je energie van krijgt en dit in je dag inbouwt, zorg je voor duurzaamheid. Niet 1x in de zoveel tijd een me-time dag, maar elke dag iets doen voor jezelf.
  4. Stel, je beste vriendin vraagt jouw advies en het gaat om zelfzorg. Dan zijn we vaak begripvol en mild. Nu mag je het omdraaien. Leg jouw situatie voor aan jezelf. Hoe zou je als beste vriendin naar JEZELF reageren? Wees mild en begripvol naar jezelf toe.
  5. Als alles teveel wordt en je weet echt niet hoe verder… Ga dan terug naar het allerbelangrijkste, jouw hart. Ga bewust naar je ademhaling en wees hier met aandacht bij. Enkele keren per dag kan al voor wonderen zorgen dat je in het hier en nu komt.

Wat kunnen we de komende vijf jaar van jou verwachten?

Ik ben ambitieus, leergierig en creatief. Een mooie combi voor over 5 jaar! Jullie kunnen van mij verwachten dat ik in alles wat ik doe nog meer kracht en authenticiteit uitstraal om rolmodel te zijn en je hart te volgen. Ik denk hierbij aan verdieping in de wet van aantrekking. Het coachen van startende ondernemers, met een passend verdienmodel. Verder ook mijn Nederlandse Mohabbat podcast in het Engels  opzetten om nog meer vrouwen met culturele achtergrond te empoweren. Een combi van online training, maar ook meer live trainingen, omdat groepen trainen en toespreken ook mijn kracht is. Vroeger was ik altijd bezig met vijf jaar vooruit denken. Vandaag de dag is mijn kracht dat ik in het hier en nu kan leven en vertrouw op succes in mijn levensproces (met Mohabbat!).

Hindoestaanse cultuur

Hoe zou je de Hindoestaanse cultuur omschrijven?

De hindoestaanse cultuur… Tja, best een lastige, vraag terwijl ik zelf hindoestaans ben. Ik denk dat in de essentie de hindoestaanse cultuur heel dienend is naar anderen en heel erg gastvrij. Lekker eten, muzikaal en liever op de achtergrond. Ik denk over het algemeen dat hindoestanen liever niet in het middelpunt staan en minder risico’s nemen.

Welke drie taboes kunnen belemmerend zijn voor Hindoestaanse vrouwen?

  1. Wat zullen anderen zeggen, als ik dit doe…Vanaf kleins af aan heb ik deze zin zo vaak gehoord. En natuurlijk werd ik daar ook moe van. Ik denk dat ik daardoor ook onbewust meer in angst ben gaan leven over wat anderen zullen zeggen. Het heeft me veel pijn gedaan hoe familie over mij gedacht heeft en welke vooroordelen er waren. De roddels en de verhalen die er te ronde gingen. Gewoon door je eigen familie. Dat gaat zo diep als je kind bent en dat is zo zonde. Want het heeft ervoor gezorgd dat ik me te lang heb aangepast en mijn bloei veel later op gang gekomen is. Ik maak me nu minder zorgen en ik vind het belangrijk dat mijn man en gezin weten waar ik helemaal voor sta. Uiteindelijk kiezen mensen voor je als je energie een match is. Als dat voor mij niet echt is, dan houdt het op en leer ik ervan.
  2. Doorgaan alsof er niets aan de hand is… dus niet uitpraten en oplossen of conflict aangaan. Ik ben opgevoed met respect hebben voor anderen te hebben, geen eigen mening hebben en anderen ten dienst staan. Maar hoe vaak is het gebeurt dat mijn moeder iets te horen kreeg, waar ze zelf verdriet van had en dat het nooit werd uitgepraat. Gewoon weer naar een feestje of bijeenkomst en je scenario voorbereiden op doorgaan alsof er niets aan de hand is. Ik vond dat tijdens mijn opvoeding echt zo vreemd. Er werd niets uitgepraat. Je hoorde alleen kritiek en gedoe en daarna ging de poppenkast verder. Ik zeg wat er aan de hand is, op een respectvolle manier, maar wel door dicht bij mezelf te blijven. En soms ontstaat er een conflict, maar als je samen voor elkaar wil gaan dan groei je juist om er ‘doorheen’ te gaan.
  3. Anderen zullen wel iets gedaan hebben, en dus slachtoffer rol aannemen, totaal geen verantwoordelijkheid pakken. Ik denk dat ik dit het ergste vond van alles. Altijd alles maar afschuiven op anderen of de situatie, of ja maar… en in oude patronen blijven denken en doen. Ik heb hier echt een allergie voor. De wil om iets te veranderen komt door je eigen acties. Ik kende weinig mensen tijdens mijn opvoeding die inspirerend waren. Misschien omdat ik al zo snel een allergie ontwikkelde tegen dit soort gedrag ben ik juist het tegenovergestelde gaan doen. Zelf in actie komen, verantwoordelijkheid pakken en in de lead blijven van je leven. Ik begon te werken vanaf mijn 14e en zorgde ervoor dat ik door hard werken wel alles kon bereiken en niet in geklaag zou eindigen. En zeker niet met een vinger wijzen naar iemand anders die invloed zou hebben op de richting van mijn leven, kom op.

Als je googled op “Hindoestaanse Vrouwen” kom je behalve positieve termen zoals ‘succesvol’ of ‘modelburger’ ook termen tegen als: verstikkende omgeving, eenzaam, depressie etc. Hoe kunnen wij dit verbeteren?

Ik heb natuurlijk meteen gegoogled en dit raakte mij enorm. Dit kan natuurlijk niet zo blijven. Hoe we dit kunnen verbeteren is in mijn optiek de hindoestaanse rolmodellen meer zichtbaarheid geven, dat er zeker wel vrouwen zijn die positief kunnen beïnvloeden en helpen. Of bijvoorbeeld door een mentor & mentee of groeps traject, waarbij sterke vrouwen hun hulp kunnen bieden.

Maar in eerste instantie kan elke vrouw die dit leest beginnen bij zichzelf… wat is jouw dagelijkse bijdrage om vrouwen te versterken? Wat ik zou willen aanmoedigen is om elkaar te respecteren en te kijken vanuit liefde, zonder oordeel. En wat mij betreft mogen wij hindoestaanse vrouwen elkaar meer een glimlach geven en supporten. Laten we allemaal beginnen bij onszelf.

#HÏVAN