#HÏVAN: Interior Designer KIRAN MAHES

Achtergrond

Kiran is geboren in Amsterdam en woont in Diemen. Zij is 37 jaar oud en heeft haar eigen onderneming. Zij is Interior Designer, oftewel interieurdesigner. Ze focust zich tot nu toe voornamelijk op residentiële projecten, waarin ze het leven en de persoonlijkheid van de klant vertaalt naar een interieur. Hierbij hecht ze weinig tot geen waarde aan regels en trends. Kiran: “Je moet ECHT thuiskomen op een plek die jouw persoonlijkheid en energy weerspiegelt.”

Lees onderstaand interview met Kiran Mahes.

Kun je iets vertellen over jouw achtergrond?

Ik kom uit een vrij liberale (voor Hindoestaanse begrippen) familie en ben enig kind. Ik heb tijdens mijn jeugd altijd ontzettend veel liefde en geluk ervaren. Mijn moeder was huismoeder tot ongeveer mijn 6de en ik was het gelukkigste kindje ever als ze me weer kwam ophalen van school of meeging naar Artis. Als het om school ging was mijn vader streng. Elke week naar de bieb, elke dag lezen en huiswerk maken etc. Hij kocht bijvoorbeeld de rekenboeken, zodat ik kon voorwerken en in het midden van het jaar had ik alle hoofdstukken al af. Gelukkig was ik een nerdje en heb ik het niet als vervelend ervaren. Wat betreft uitgaan en kleding bijvoorbeeld ben ik vrij liberaal opgevoed, zolang het op school maar goed ging. Verder stond er thuis altijd muziek op. Mijn vader kocht veel platen en in het weekend speelde hij deze platen af.

Hoe was je als kind?

Volgens mijn moeder was ik een erg stout kindje en zette ik graag de boel op stelten. Ik noem het een duidelijke eigen wil hebben ;-). Verder was ik slim, creatief en fantasierijk. Ik “richtte” graag mijn kamertje in en tekenen en schilderen waren mijn lievelingsvakken. Bob Ross vond ik geweldig. Ik had veel vriendinnetjes uit de buurt en van school, maar speelde ook vaak alleen.

Wat is ongeveer je dagindeling?

Ik probeer tegenwoordig weer vroeg op te staan, zodat ik rustig aan mijn dag kan beginnen. Even mediteren, de dag doornemen, rustig ontbijten en dan aan het werk. Soms lukt het me niet. Als creatief persoon kunnen dingen je 12 uur s’nachts te binnen schieten en ga je het toch maar even uitwerken. Ik probeer na werk nog even te sporten, eten en een beetje te relaxen voor ik naar bed ga. Soms moet ik in de avonden nog even naar een klant/ prospect of een social gathering.

Wat zijn je hobby’s?

Reizen! Ik hou ontzettend veel van reizen! Stiekem zou ik als een nomad willen leven. De gedachte om reizend te leven krijg ik eigenlijk niet uit mijn hoofd. Reizen maakt mij gelukkiger dan Interieur. Mijn doel is om dat uiteindelijk te combineren. Ik heb mezelf goed leren kennen en kunnen ontwikkelen tijdens mijn soloreizen. Mijn allerbeste vriend ben ik nu zelf. Angst om mijn battles alleen te facen heb ik niet.

Ook heb ik ontzettend veel mooie mensen ontmoet, dingen gezien en normen en waarden geleerd van andere culturen. Het heeft mijn leven zoveel rijker gemaakt en mijn wereld zoveel dynamischer, groter en mooier. Er bestaat zoveel meer dan wat het Westen je meegeeft. Verder hou ik van wandelen, lezen (van magazines tot boeken) uit eten gaan en naar muziek luisteren. Music is life!

Wie zou je graag ontmoeten? En waarom?

Dalai Lama. Vanwege zijn kracht, wijsheid, eenvoud en zachtmoedigheid.  Ik zou graag in het leven willen staan, zoals hij in het leven staat.

De wereld heeft mensen als hem nodig. Als iedereen een beetje zo was zou het hier veel beter zijn.

Oprah Winfrey. Ik vind haar ontzettend inspirerend als mens. Haar moed, wilskracht, faith, power en spiritualiteit zijn absoluut een voorbeeld voor mij.

Kelly Wearstler. Haar vind ik een voorbeeld als designer. De manier hoe zij een ruimte inricht is geniaal.

Wat doe je in het weekend?

Die kan heel druk of juist heel rustig zijn. Dat ligt net aan mijn mood en hoe de week geweest is. Als ik door de week al heel veel mensen gezien heb, ben ik echt toe aan wat Qtime met mezelf. Even geen andere energie om me heen en lekker opladen. Kaarsjes aan, boekje en thee erbij, heerlijk! Elke week een moment van solitude is een absolute must. En anders ga ik lekker uit lunchen of dineren, een drankje doen en/of een social event. Meestal moet ik zaterdags wel werken, maar nadat ik zaterdagochtend nog wel even gesport heb.

Career

Wat heb je gestudeerd en waar?

Ik heb Bedrijfswetenschappen gestudeerd aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Waarom heb je voor deze studie gekozen en wat heb je hier voornamelijk geleerd?

Nou als ieder ander hindoestaans kind mag je kiezen uit Medicijnen, Recht of Economie.

Ik wilde graag Architectuur studeren, maar dat mocht dus niet. Toen werd het maar iets economisch, maar dan wel richting strategie en HR, de soft side.

Wat ik hier geleerd heb? Jeetje daar moet ik even over nadenken. Ik heb voornamelijk geleerd op een academisch niveau te denken en me in mijn professionaliteit te ontwikkelen. Ik was eigenlijk niet echt onder de indruk van de studie en het ging me best makkelijk af. Ik heb toen al geleerd dat een papiertje handig is, maar dat je het meeste leert van het leven zelf.

Wat betekent interior design voor jou?

Interior Design is echt mijn passie. Ik vind het prachtig! Al die mooie stoffen bijvoorbeeld… die maken me zo gelukkig. Als ik een dag bij de agents heb gezeten en door allerlei stoffen ben gegaan, ben ik intens gelukkig. Bij de inkoop voel ik me altijd net een kind in de snoepwinkel! Mensen onderschatten hoeveel invloed een interieur op hun well being kan hebben. Interior Design is mijn manier om met mijn talent de mensen wat gelukkiger te maken. Iemand een thuis geven voelt als een groot cadeau en dat maakt me gelukkig.

Wanneer heb je je passie hiervoor ontdekt?

Ik was een creatief kind. Als kind was ik al bezig met het inrichten van mijn kamertje en huisjes aan het schetsen.

Hoe ziet jouw eigen huis eruit? Aldus, hoe zou je je eigen “huisstijl” omschrijven? En wat zegt dit over jouw verhaal en jouw persoonlijkheid?

Mijn eigen huis is warm, eclectisch en een tikkeltje bold. Er is aandacht voor alle zintuigen, zien, voelen, horen, ruiken en proeven. Ik heb geometrische patronen, verschillende (zachte) stoffen, mooie diepe kleuren en a bit of gold and drama. Lekkere geurkaarsen en stokjes, altijd muziek op de achtergrond (of soms gewoon lekker hard) en een mooie keuken waar ik lekker een kopje thee kan maken of voor mijn mensen kan koken (moet ik trouwens vaker doen). Ik hou van gezelligheid maar ook van ook van rust. Als ik thuiskom wil ik ingezogen worden, mij geborgen voelen, alsof er een van warme deken om mij heen wordt geslagen en een beetje wanen in een andere wereld. Een escape van het drukke bestaan buiten. Ik denk dat dat ook wel mijn persoonlijkheid omschrijft. Ik kan best bold en vibrant zijn, maar tegelijkertijd ben ik ook rustig en zen, altijd wel in mijn eigen wereldje. Ik hou van mensen en ik sta echt voor LIEFDE! Love is my mantra. Give as much as you can!!! Ik wil dat iedereen die bij mij thuis komt zich geliefd voelt, op zijn gemak is en diezelfde geborgenheid voelt. Dat vind ik erg belangrijk. It’s all about good and loving vibes.

Wat is jouw leukste project tot nu toe? En waarom?

Ik heb er eigenlijk twee. Namelijk een van mijn eerste opdrachten, waar mijn klant alle vertrouwen in mij had ondanks ik niet veel had om te laten zien. Dat is gewoon heel fijn, vooral als je net begint.

En een project waar ik nu mee bezig ben. Ik kan nu goed mijn stijl laten zien en gebruik maken van supermooie stoffen en behang. Hierdoor heb ik ook geleerd om vanaf nu projecten te accepteren die echt in mijn straatje passen.

Wat betekent ondernemerschap voor jou?

Ondernemerschap betekent voor mij: Actie! Against all odds. In mezelf geloven en vertrouwen. Mijn talent en potentie te blijven zien, ondanks alle tegenslagen. En mijn potentie te vertalen naar een service die mensen wat gelukkiger maakt.

Wat zijn de minder leuke kanten van je beroep?

  • Ik sta altijd aan, klanten bellen of appen altijd, s’morgens, s’middags, s’avonds, zondags, ALTIJD.
  • Sommige klanten zijn niet altijd even leuk, vertrouwen je niet totaal en hebben control issues. Dat maakt het proces alleen maar moeilijker en eigenlijk doodt het de creativiteit en liefde die ik in een project stop. Soms kom ik hier pas later in het proces achter, anders had ik de opdracht niet geaccepteerd.

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Ik haal mijn inspiratie uit werk van top designers, mijn reizen en mooie hotels en restaurants in Nederland en in het buitenland.

Wat kunnen wij de komende 5 jaar van jou verwachten?

Over 5 jaar omvat KMID (Kiran Mahes Interior Design) veel meer dan interieur styling. Ik heb een idee voor een hele nieuwe lijn, maar dat hou ik nog even voor mezelf. Verder heb ik mij meer in stoffen verdiept en ontwerp dan ook stoffen, meubels en accessoires. Ook heb ik dan al een aantal horecagelegenheden ontworpen, reis ik de hele wereld over voor de mooiste projecten en maak ik wel eens een uitstapje naar Fashion.

Hindoestaanse cultuur

Hoe zou jij de Hindoestaanse cultuur omschrijven?

De cultuur op zichzelf is mooi. De warmte en zorg voor elkaar zijn mooie elementen. Waar het Hindoeïsme voor staat is precies zoals ik wil leven.

Het gedrag van de hindoestanen zelf vind ik jammer. Zorg voor elkaar slaat door naar sociale controle. Er is veel aandacht voor status en vooral laten zien dat je het goed/ beter heb. Altijd maar denken aan wat andere mensen zullen zeggen en over veel dingen wordt er niet gesproken.

Hoe houd je balans tussen verschillende culturen? Bijvoorbeeld de Westerse en Hindoestaanse cultuur?

Ik heb altijd mijn eigen pad getrokken en was/ ben altijd een beetje een buitenbeentje geweest in de Hindoestaanse gemeenschap. Maar ik heb dat nooit erg gevonden. Ik ben gewoon mezelf, ongeacht wat er van me gedacht werd/ wordt binnen die gemeenschap. Vroeger ging ik naar de Nederlandse clubs ipv John BV.  En ja dan hoorde ik wel eens dat ik naar kafrie feestjes ging. Tja dan ben je een beetje van het padje af he. Dat boeide me totaal niet! Volgens mijn eet ik niet van je?! Vond het zo ontzettend krom. Ik ging uit om te dansen en als ik dan zag wat er op die Hindoestaanse feestjes gebeurde, smerige dronken taferelen, dacht ik juist bah, hypocrieten!! Ik ben gewoon mezelf, wat men ook van mij vindt. Ik ben een goed mens met een mooi waarden en normenpakket en dat is het enige dat belangrijk is. Het enige dat telt is wat ik van mezelf vind en wat God van mij vindt.  In het dagelijks leven denk ik dus niet echt na over bij welke cultuur ik hoor. Ik heb ook niet echt het gevoel dat ik balans moet houden of moet kiezen.

Welke drie taboes van de Hindoestaanse cultuur kunnen belemmerend zijn voor Hindoestaanse vrouwen?

Binnen de Hindoestaanse cultuur wordt van vrouwen verwacht dat hun hoogste doel trouwen en kinderen krijgen is. En oh ja, dat allemaal voor je 25ste. Niets van zelfontwikkeling en ambitie.

Ongetrouwd het huis uitgaan. De wijde wereld ingaan en jezelf en het leven solo ontdekken bestaat niet. Wellicht hebben vrouwen geen eigen identiteit he?

Dat je moet trouwen met je eerste vriend of eigenlijk dat je max. 1 vriend mag hebben gehad in je leven. En als je dan toch een paar relaties gehad hebt… ja dan ben je wel een beetje hopeloos. Dit maakt heel veel dingen onbespreekbaar en er bestaan zoveel taboes. Vrouwen worden op deze manier gedwongen om in een slecht huwelijk te blijven hangen, vanwege alle sociale druk. Hoe de buitenkant er uit ziet is vaak belangrijker voor de familie dan of ze gelukkig is.

Welke adviezen zou jij geven aan Hindoestaanse vrouwen die niet weten wat ze willen studeren?

Luister goed naar je hart. Wat is je passie? Wat zijn je talenten? Waar wordt je gelukkig van? Ga dat doen! Wees niet bang… als je erachter komt dat iets het niet is dan begin je toch gewoon weer opnieuw. Ga niet voor wat je ouders willen dat je doet, voor het geld, voor status of alleen maar voor zekerheid.

Welke adviezen zou jij geven aan Hindoestaanse vrouwen die niet gelukkig worden van hun werk?

Ook hier zeg ik, ga op zoek naar je passies en volg je hart. Als je er niet alleen uitkomt, schakel dan een (loopbaan) coach in. Uit ervaring weet ik dat het heel eng is om zekerheden achter je te laten en om uit een comfort zone te stappen. Doe dat geleidelijk.  Je hoeft niet in een keer abrupt je baan op te zeggen. Ga bijvoorbeeld naast je baan al beginnen met wat je leuk vindt. Ga alvast cursussen volgen of een nieuwe studie en bouw dat op.

Als je googled op “Hindoestaanse Vrouwen” kom je ook vaak termen tegen als: eerwraak, verstikkend, controlerend thuisfront, depressie etc. Hoe kunnen wij hier verbetering in brengen? 

Door als een voorbeeldfunctie te functioneren. Laten zien hoe sterk we zelf als vrouw zijn. Laten zien dat alles wat we nodig hebben om gelukkig en succesvol te zijn al in onszelf zit. Wij als nieuwe generatie kunnen dingen wel bespreekbaar maken en openstaan voor andere vrouwen die advies nodig hebben.


#HÏVAN