#HÏVAN: Finalist Holland's Next Top Model DEBBIE DHILLON

Debbie (24) is geboren in Haarlem en opgegroeid in Alkmaar. Hier woont ze nog steeds. Ze is een paar jaar geleden moeder geworden van Jenaira. Haar partner is voetballer en woont momenteel in Slowakije. Debbie heeft de opleiding voor schoonheidsspecialiste afgerond. Ze heeft meegedaan aan Holland’s Next Top Model (HNTM) en in 2013 deed ze mee aan Miss India Holland. Momenteel is ze actief als influencer, doet ze modellenwerk en is ze organisator van de ‘Moeder Aan Moeder markt’. Dit is een tweedehands baby/kinderbeurs in Alkmaar (www.moederaanmoedermarkt.nl).

Debbie heeft modellenwerk gedaan voor o.a. Vogue, Grazia en Lakme Fashion week. Verder doet ze veel modellenwerk voor kleding.

Lees onderstaand interview om meer te weten te komen over Debbie Dhillon.


Achtergrond

Kun je meer vertellen over je achtergrond?

Ik ben half indiaas (Punjabi) en half Nederlands. Mijn moeder is Nederlands en heeft mijn tweelingzus, broer en mij opgevoed. Zij heeft ons echt de Indiase cultuur bij gebracht en ons o.a. Indiaas leren koken. Ik kan zelf bijvoorbeeld roti maken. Op mijn 16e heb ik zes weken met mijn moeder door India gereisd. Het was zo een mooie ervaring en ik was blij dat ik meer over mijn roots te weten mocht komen. Ik ben dankbaar dat ik deze ervaring mag hebben. Ik zeg altijd dat mijn moeder blank is van binnen, maar echt Indiaas van buiten ;). Verder ben ik niet mega streng opgevoed. Het ging vooral om vertrouwen. Ik moest zeggen waar ik heen ging, wat ik ging doen en dan was het wel goed.

Wat zijn je hobby’s?

Ik houd ervan om een goede serie te kijken of leuke dingen te doen met mijn gezin en vriendinnen. Ook vind ik het leuk om een dagje naar de sauna te gaan.

Hoe ziet je leven er op dit moment uit?

Op dit moment wonen mijn dochter Jenaira en ik in Nederland en mijn partner Gino woont in Slowakije voor voetbal. Wij reizen geregeld heen en neer naar Slowakije om elkaar te zien. 

Als ik een modellenjob heb, past mijn moeder vaak op Jenaira of ik breng haar zelf naar de kinderopvang.

Career

Wanneer heb je jouw passie voor de schoonheidsindustrie ontdekt?

Op mijn 14e werd ik gescout voor een miss verkiezing. Ik kwam toen tot de finale. Tijdens de finale kwam ik erachter dat ik 16 moest zijn en dat was ik niet. Een jaar later deed ik opnieuw mee en kwam ik weer in de finale. Daarna heb ik meegedaan met Miss India Holland. Hier ben ik tweede geworden. Ik vond dit allemaal super leuk om te doen. Uiteindelijk moest ik daarna een opleidingskeuze maken. Ik vond het ontzettend leuk om aan miss verkiezingen mee te doen en zocht iets wat daarmee te maken had. Ik ben toen de opleiding schoonheidsspecialiste gaan volgen. Ik wilde eigenlijk altijd bij de politie of marechaussee, maar het leek mij geen goed plan om dit te combineren met modellenwerk.

Daarna heb ik besloten om mij nog meer te focussen op modellenwerk en heb ik meegedaan met Hollands Next Topmodel. Ik ben uiteindelijk derde geworden.

Ik ben vooral trots op mijn opdracht voor Gehna Jewelry. Dit is een bekend sieradenmerk in India, vooral voor Bollywood actrices. Ook ben ik trots op de shoots voor Grazia en Vogue en de Lakme fashion week.

In welke landen heb je gewoond en wat is je favoriete ‘thuis’?

Ik heb tot nu toe gewoond in Praag, Polen, Engeland, België en Nederland. Ook heb ik vier maanden in India gewoond vanwege modellenwerk. Mijn favoriete thuis is Nederland. Hier ben ik opgegroeid en hier wonen mijn familie en vrienden.

Je hebt dus in veel verschillende landen gewoond. Hoe ging je hiermee om?

Het is moeilijk. Je komt elke keer op een andere plek waar je niemand kent. Ik probeerde vooral naar bijeenkomsten te gaan. In België ging ik bijvoorbeeld naar moederochtenden, om andere mensen te leren kennen. Ook bij modellenjobs in het buitenland wisselde ik social media gegevens uit, om daar ook mensen te leren kennen.

Mocht je in het buitenland wonen moet je echt een open houding hebben. Anders is het best zwaar, omdat je niemand kent. Het kan eenzaam zijn.

Soms is het lastig, want dan voel je je erg alleen. Vooral als er minder leuke dingen gebeuren wil je bij vrienden en familie zijn. Tegenwoordig heb je gelukkig video bellen, dus dat maakt het makkelijker. Zo probeer ik altijd het positieve te zien.

Als je samen bent met je familie en vrienden geniet je hier trouwens ook extra van. Het is waardevoller en je gaat dan juist leuke dingen doen.

Wat kunnen wij de komende vijf jaar van jou verwachten?

Ik ben volop bezig met de uitbreiding van de moederaanmoedermarkt. Hier wil ik nog mee verder gaan. Ook ga ik verder met mijn modellencarrière. Ik hoop op mooie shoots en campagnes. Verder wil ik een soort ‘supermommy’ zijn ;). Moeder zijn is natuurlijk ook een dagtaak.

Hindoestaanse cultuur

Hoe zou je de Hindoestaanse/Indiase cultuur omschrijven?

Kleurrijk en feestelijk. Ook met bruiloften wordt heel erg uitgepakt. Verder ook prachtige vrouwen. Ik vind het een mooie cultuur.

Hoe houd je balans tussen verschillende culturen?

Ik heb eerder ook in India gewoond voor 4 maanden. Hier vierden wij Divali en had ik contact met mijn Indiase familie. Ik vind vooral het contact met andere Hindoestaanse Indiase mensen leuk. Zo krijg je een stukje van je eigen cultuur mee. Daarnaast eten wij de ene dag eten Indiaas en de andere dag boerenkool. Zo vind ik een beetje mijn eigen balans. Dit geef ik ook aan mijn dochtertje mee. Zij is gek op roti en Indiase chai, maar ook eet ze gewoon andere dingen.

Welke drie taboes kunnen belemmerend zijn voor Hindoestaanse vrouwen?

Heel eerlijk gezegd weet ik dat niet echt. De Hindoestaanse cultuur is natuurlijk ook anders dan de Indiase cultuur. India en Suriname verschillen ook. Wat ik wel in India merkte: uithuwelijken gebeurd nog steeds. En het kastensysteem bestaat nog. Vrouwen mogen daar over het algemeen minder en het is best streng. Omdat ik in Nederland ben opgegroeid, ben ik het niet eens met een aantal dingen. Ik heb de vrijheid om zelf keuzes te maken. In India hebben vrouwen het zwaarder te verduren. Daar krijg je automatisch het gevoel dat je minder bent dan een man, omdat je als vrouw minder te zeggen hebt.

Welke tips heb je voor andere vrouwen die ook een carrière in de schoonheidsindustrie ambiëren?

Volg je dromen. Een miss verkiezing is een mooi opstapje om ervaring op te doen. Als je modellenwerk wil doen, kan je je inschrijven bij bureaus. Je kunt dan testshots doen en werken aan je portfolio. Dit is een vorm van investeren. Je bouwt aan een portfolio en ervaring. Mijn oude foto’s gebruik ik niet meer en dit was meer amateuristisch, maar omdat ik dat heb gedaan ben ik wel beter geworden in poseren. Je moet je niet laten tegenhouden door iemand. Geloof in jezelf en dan kom je er. Always follow your dreams.

HÏVAN


Dit platform heeft als doel om de positie van de Hindoestaanse vrouwen te versterken in Suriname en Nederland. Het platform heeft meerdere concepten: interviews, een magazine en in de toekomst volgen (internationale) projecten. Het moet een kennisplatform worden, aangezien kennis er mede voor kan zorgen dat vrouwen uit een ongewenste sociale context kunnen bewegen. Het moet een platform zijn waar vrouwen vragen kunnen stellen die ze nergens anders kunnen stellen. De interviews moeten hen inspireren en adviezen geven. De scherpe columns moeten zorgen voor herkenbaarheid en bruikbare adviezen. En de projecten moeten leiden tot zichtbaar resultaat.

>> Lees meer

Advertentie