#HÏVAN: Oprichter zaalvoetbal vereniging voor vrouwen RATNA RAMAUTAR

Ratna is geboren in Amsterdam en woont nu 5 jaar in Den Haag. Zij is 32 jaar jong en is al vijf jaar geleden getrouwd met de liefde van haar leven, Dinesh. Samen hebben zij een dochter en Ratna is in verwachting van hun volgende dochtertje. Zij houdt ontzettend veel van dansen, maar is hier na het overlijden van haar vader mee gestopt. Sinds kort heeft zij een zaalvoetbal vereniging voor vrouwen opgezet genaamd ZV3. Dit is haar nieuwe hobby.

Lees onderstaand interview met Ratna Ramautar.

Achtergrond

Kun je meer vertellen over je familie?

Mijn ouders zijn mijn trots. Helaas is mijn vader twee jaar geleden overleden aan een beroerte. Dat was een ontzettende heftige en moeilijke periode voor ons. Mijn papa was altijd een hard werkende man, totdat zijn gezondheid het niet meer toeliet en niet meer mocht werken. Mijn mama is een engel dat leeft voor haar kinderen en kleinkinderen. Ze is mijn grote voorbeeld heeft een ontzettend groot hart. Daarnaast heb ik nog twee zussen waarvan Savita mijn beste vriendin, dagboek, steun en toeverlaat is.

Je bent getrouwd met Dinesh. Kun je meer vertellen over jullie relatie?

Ik ben nu inmiddels 5 jaar getrouwd met de liefde van mijn leven Dinesh Sewbaran. We hebben een hele hechte relatie en ik leer ontzettend veel van hem. We hebben samen een prachtig gezin: een dochtertje Jiyara van 3 jaar en een babygirl dat elk moment geboren kan worden.

Hoe zou je je gezin omschrijven?

Mijn gezin is mijn trots. We zijn een gezin dat totaal niet materialistisch is ingesteld. We genieten van elkaar en van alles wat op ons pad komt. We hoeven niet steeds meer, zolang we elkaar maar alles kunnen geven wat we wensen en nodig hebben. We werken beide heel erg hard en ik ben super trots op mijn man op wat voor een persoon hij is geworden en hoe hij blijft vechten voor zijn gezin. Onze kinderen zijn het allerbelangrijkste.We houden van gezelligheid en familie. Beide houden we ook van sporten, mijn man voetbalt en is sinds kort trainer bij ZV3.

Wat voor opvoeding heb je gehad?

Wij hebben een hele goede en mooie jeugd gehad. We kwamen thuis niks te kort. We zijn wel erg streng en beschermend opgevoed mede omdat we allemaal met meiden waren. Mijn vader was altijd heel ouderwets met ouderwetse normen en waarden. Tevens zijn we ook echt gelovig opgevoed. Mijn mama was altijd, en nu nog steeds, heel beschermend en zorgzaam. Dus veel mochten wij helaas niet. Ik bedoel dan in de zin van met vriendinnen chillen. Het was altijd thuis blijven of met mijn ouders op stap. Ondanks dat hebben wij wel echt lol gehad thuis en zagen wij veel van de wereld door regelmatig op vakantie te gaan.

Wat is een belangrijke levensles voor jou geweest?

Waar ik tot nu toe veel van heb kunnen leren is dat je jezelf eerst gelukkig moet maken voordat je anderen gelukkig kunt maken. Zorg eerst voor jezelf en dan pas kan je optimaal voor een ander zorgen.

Career

Kun je wat meer vertellen over je opleiding/loopbaan?

Ik ben in 2013 afgestudeerd en heb mijn bachelor diploma behaald in communicatie. Kort daarna ben ik getrouwd en sinds 5 jaar werk ik bij Aegon, momenteel als schadebehandelaar/adviseur.

Hoe houd je balans tussen privé en werk?

Ik werk 4 dagen, daarnaast ben ik bestuurslid bij stichting Vobis sport ik en ben ik mama en de vrouw van. Op sommige dagen kan het pittig zijn en vergt het veel energie. Maar het zijn wel dingen die ik belangrijk vind om te doen in mijn leven.

Je bent bestuurslid bij stichting Vobis (voorheen: hindustani). Waarom heb je hiervoor gekozen en kun je meer vertellen over jouw werkzaamheden?

Ik wilde altijd maatschappelijk betrokken zijn en wilde altijd wat betekenen voor mijn medemens. Dat is wat stichting Vobis doet: taboe onderwerpen bespreekbaar maken, saamhorigheid creëren en er zijn voor een ander. Ik ben ontzettend trots dat ik daar een deel van mag uitmaken. Alles wat ik kan doen voor een ander geeft mij voldoening in het leven . Ik ben eerst begonnen met het geven van danslessen en het verzorgen van optredens. Zo ben ik bestuurslid geworden en houd ik mij bezig met de Social media kanalen.

Je hebt ook een voetbalvereniging opgericht voor vrouwen. Kun je deze vereniging meer toelichten?

Ik heb sinds kort samen met twee andere bestuursleden een zaalvoetbal vereniging voor vrouwen opgezet ZV3. Dat is mijn nieuwe hobby. Alle meiden/vrouwen vanaf 12 jaar zijn bij ons welkom om te zaalvoetballen en ervaring is geen vereiste. Op deze manier kan iedereen met ons meedoen en creëren wij saamhorigheid op een sportieve manier.

Wat is je grootste prestatie van de afgelopen 10 jaar waar je erg trots op bent?

Trouwen, een gezin starten en mijn eigen weg vinden in het leven. Mij zelf gelukkig maken, waardoor ik mezelf ook kan inzetten voor anderen.

Wat is je grootste uitdaging van de afgelopen 10 jaar? En hoe ben je hiermee omgegaan?

Het verlies van mijn vader verwerken. Ik heb dit niet alleen kunnen doen. Met de steun van mijn man, dochter, zus en moeder heb ik mezelf stap voor stap weten te ontwikkelen naar een beter persoon voor mezelf maar ook voor anderen. Het verdriet wat ik heb ervaren was zo intens maar ik heb daardoor wel een beter beeld van mezelf gekregen. Thanks 2 my daddy in heaven.

Hindoestaanse cultuur

Hoe zou je de Hindoestaanse cultuur omschrijven?

Als een prachtig cultuur. Ik leer ontzettend veel van de Hindoestaanse cultuur, maar ik moet zeggen dat ik mij weinig aantrek van de gemeenschap. In mijn ogen mis ik de eenheid, saamhorigheid en de gun factor.

Welke drie taboes kunnen belemmerend zijn voor Hindoestaanse vrouwen?

Manai ka bolie mentaliteit,  mishandeling zowel geestelijk als fysiek en als je anders denkt of wilt zijn dan de rest dat je er dan gelijk niet meer bijhoort.

Als je googelt op “Hindoestaanse Vrouwen” kom je behalve positieve termen zoals ‘succesvol’ of ‘modelburger’ ook termen tegen als: verstikkende omgeving, eenzaam, depressie etc. Hoe kunnen wij dit verbeteren?

Praat met elkaar. Sta open voor elkaars mening en denkwijze. Niet ieder mens is hetzelfde niet ieder mens wilt hetzelfde. Stop met elkaar kleineren. Accepteer een ieder zoals hij/zij is, want dan vormen wij een eenheid. En dat is wat ik nog heel erg mis in onze gemeenschap.

HÏVAN


Dit platform heeft als doel om de positie van de Hindoestaanse vrouwen te versterken in Suriname en Nederland. Het platform heeft meerdere concepten: interviews, een magazine en in de toekomst volgen (internationale) projecten. Het moet een kennisplatform worden, aangezien kennis er mede voor kan zorgen dat vrouwen uit een ongewenste sociale context kunnen bewegen. Het moet een platform zijn waar vrouwen vragen kunnen stellen die ze nergens anders kunnen stellen. De interviews moeten hen inspireren en adviezen geven. De scherpe columns moeten zorgen voor herkenbaarheid en bruikbare adviezen. En de projecten moeten leiden tot zichtbaar resultaat.

>> Lees meer