#HÏVAN: ABIGAIL RAMPARICHAN over het waarmaken van haar meisjes droom

Achtergrond

Wie is Abigail?

Een jonge vrouw van 28 jaar die langzaam maar zeker haar meisjes droom waar maakt. Ik heb een prachtige dochter van 5 jaar. Ik ben gedreven en een dooorzetter. Ik ga door tot ik mijn doel bereikt heb. Je begrijpt dat ik ook best koppig kan zijn, maar dat vind ik persoonlijk niet zo erg. Geef mij liever de keiharde waarheid dan de mooiste leugen.

Ik ben opgevoed door sterke vrouwen, sterke Surinaamse vrouwen.

Wat zijn je hobby’s?

Ik ben geen geweldige filmkijker. Het liefst kijk ik naar een comedy, omdat ik best gauw geëmotioneerd kan raken.

Wie zijn jouw rolmodellen?

Een vast rolmodel heb ik niet. Ik leer zoveel mogelijk van anderen die op mijn radar verschijnen. Soms zijn het mensen die ik niet eens persoonlijk ken.

Welke levenservaringen zijn bepalend geweest bij de vorming van jouw karakter?

Het overlijden van familieleden en alleenstaande moeder zijn.

Wat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen?

Om verder te willen/kunnen komen, moet je soms los laten. Hoe hard het ook klinkt, overkomt, aanvoelt… wat niet goed voor je is moet je anders aanpakken. En als je het niet anders kan aanpakken moet je het loslaten.

Career

Welke studie heb je gevolgd?

Management reizen/bedrijfsbeheer

Wat is jouw beroep?

Ondernemer

Hoe ziet een typische week er bij jou uit?

Elke week heeft nogal zijn variaties. Wat echt standaard is? Natuurlijk mijn dochter van en naar school brengen en huishouden. Het moment dat mijn dochter op school is of in bed ligt ga ik keihard door met werken. Ik heb geen 9-5 baan. Ik maak veel meer uren, vaak ook onbewust. Maar dat is wel een van de redenen dat ik nu op dit punt beland ben. Nu met het Covid-19 werk ik nog meer vanuit huis en ik combineer dit dagelijks ook nog met het schoolwerk van mijn dochter.

Wat betekent jouw onderneming “Luxe cosmetics” voor jou?

Dit is voor mij de droom waarbij ik heel veel mensen (niet alleen de vrouwen) maar echt een ieder mee tegemoet wil komen. Langzaam maar zeker breid de Luxury lijn zich uit. We begonnen met de Luxury Body Wax, nog geen jaar terug! Het is al een paar keer voor gekomen dat andere positief over het product praten terwijl ze niet weten dat ik kort geleden gestart ben. Kortom Luxes Cosmetics biedt een Luxury Line aan voor een ieder!

Foto gemaakt door Quentin Rademakers op Black Fashion Week

Wanneer heb je je passie voor de schoonheidsindustrie ontdekt?

Ik heb mijn passie voor het vervaardigen van Cosmetica ontdekt nadat ik zelf wax specialiste geworden was.Ik kreeg hierdoor een beter beeld over hoe anderen zich voelden en daar heb ik wat meegedaan. Hierdoor heb ik het eerste product Europees getest en gecertificeerd, zodat ik het succesvol op de markt kon uitbrengen.

Waarom heb je besloten om ondernemer te worden en wat zijn jouw doelen?

Ik hou van ondernemen, it keeps me alive!  Mijn doelen zijn natuurlijk om ervoor te zorgen dat mijn dochter alles heeft, zowel nu als in de toekomst.  Gezond en gelukkig door het leven gaan met de mensen van wie ik hou is voor mij wel het mooiste kado dat ik dagelijks van onze schepper krijg.

Wat waren de grootste uitdagingen bij het starten van je eigen onderneming?

Final lay out van het product en hoe het op de markt zou worden verkocht. Ik vroeg me af of het zou aanslaan bij klanten. Ik deed echt bij elke klus een schiet gebedje om mijzelf te herinneren dat ik de kracht van de heer wel mee had.

Aan wie heb je veel steun gehad tijdens de start van je onderneming?

Mijn dochter. Zij maakte alles mee. Verder… enkele familieleden en een handje vol vriendinnen.

De klanten die ik al had, hebben op hun beurt weer anderen gemotiveerd het product te proberen. Met succes!

Wat betekent schoonheid voor jou?

Eerlijkheid vind ik een van de mooiste eigenschappen die ik het in woord schoonheid terug zoek.

Welke tips zou je andere Hindoestaanse vrouwen geven op het gebied van ondernemen en werk?

Durf! Doe het! Waarom niet? Dit zijn enkele van de zinnen die door mijn hoofd gaan wanneer ik aan een opportunity denk.  Als je mij zegt dat ik iets niet kan of dat iets niet zal lukken, zal ik het toch doen. Niet om diegene iets te bewijzen, maar puur omdat ik het gevoel heb dat het wel zal lukken. Ik werd ook vaak behandeld/gezien als een vrouw/meisje dat onderdanig zou moeten leven op een bepaald punt.  Dan heb ik het over werk, mijn persoonlijke leven en keuzes die je maakt. Daar heb ik mij nooit lekker bij gevoeld. Nu heb ik de vrijheid voor mezelf gecreëerd en ik geniet daar elke dag van.

Wat voor reacties heb je tot nu toe gehad over jouw onderneming? En specifiek van de Hindoestaanse gemeenschap?

Zeer positieve reacties!! Ik ben daar super blij mee en hartstikke dankbaar voor.

Hoe heeft de Hindoestaanse cultuur/gemeenschap jouw beïnvloed als het gaat om werk?

Ik heb het negatieve mij positief laten beïnvloeden. Dit klinkt misschien vreemd, maar ik WIL DOEN WAT IK LEUK EN GOED VIND. Natuurlijk kan ik luisteren naar adviezen en hun onderbouwing, maar na alles wat ik heb meegemaakt tover ik de negatieve geluiden naar positieve input. Dan stoort het mij niet meer.

Wat kunnen wij de komende jaren van jou verwachten?

Dat ik ervoor ga zorgen dat Luxes Cosmetics in meer landen te verkrijgen is!

Moederschap

Wat zijn de mooiste aspecten van het moederschap?

De waardering, de vooruitgang, het tonen van dankbaarheid met de meest simpele gebaren en de groei.

Wat zijn de grootste uitdagingen wat betreft het moederschap?

Het feit dat moederschap/ouderschap per kind niet met een handleiding komt maakt alles een uitdaging. Bij elke keuze denk ik dat je, je kind goed moet observeren om zo ook te kunnen zijn wie je nodig had toen jij ook kind was. Ik voel mij zoals elke moeder die haar kind wil beschermen en het beste van het leven wil mee geven.

Hindoestaanse gemeenschap/cultuur

Verschillende nieuwsartikelen geven aan dat Hindoestaanse vrouwen in Nederland (en Suriname) koplopers zijn op het gebied van zelfmoordpogingen. Wat zijn volgens jou de redenen hiervoor? En hoe denk je dat wij elkaar kunnen helpen?

Ik denk dat de volgende factoren een rol kunnen spelen: een minderwaardigheidscomplex, het gevoel van alleen zijn (psychisch), ongelukkig zijn, geen raad meer weten, liefdes verdriet en geen vrijheid.  Ik denk dat de vrouw meer gerespecteerd moet worden, ook in haar vrijheid. Zo kan zij zich zelf ontwikkelen tot de vrouw die zij graag wil zijn. Je cultuur is belangrijk maar je eigen “ik” ook.

Wat betekent vrijheid voor jou?

Vrij zijn zowel fysiek als psychisch. Ik heb wel eens momenten gehad waarbij ik mij niet vrij gevoeld heb.

Wat zijn volgens jou de belangrijkste verschillen tussen de Hindoestaanse vrouwen in Suriname en in Nederland?

Om eerlijk te zijn zie ik weinig verschil als je naar de vrouw zelf kijkt. Het enige is dat de vrouwen in Nederland omringd zijn door meer mogelijkheden dan in Suriname.

Heb je verder nog adviezen voor Hindoestaanse vrouwen?

Geloof in jezelf en ga ervoor! Blijf positief, hoe zwaar het ook lijkt…

Hindoestaanse Vrouw Anno Nu

Abigail is leergierig en gedreven. Zij zet door waar anderen opgeven. Zij blijft bescheiden, richt zich op haar eigen succes, met liefde voor haar dochter en naasten. Ondanks dat zij zich niet altijd vrij heeft gevoeld, heeft ze nu zelf de vrijheid gecreëerd in haar eigen leven. Abigail is een Hindoestaanse Vrouw Anno Nu.

#HÏVAN