#HÏVAN: SALINIE RAMKISOEN over haar handicap en relatiebreuk

Achtergrond

Kun je jezelf voorstellen?

Ik heet Salinie Ramkisoen. Ik ben 37 jaar oud, geboren en getogen in Lelystad. Ben voor de liefde even een paar jaar weg geweest (Amsterdam en Den Haag), maar toch weer terug naar het oude en vertrouwde..

Mijn gezin bestaat uit MemyselfI. Ik ben momenteel single, na een hele lange, vooral hele vermoeiende en gecompliceerde relatie. Ben zo beschadigd, op meerdere vlakken, dat ik mijn tijd neem om te ‘healen’ .

Kun je meer vertellen over je familie?

Mijn Familie bestaat uit: mijn moeder, zusje haar zoontje, mijn neefje, en mijn (stief)vader.Mijn biologische vader is overleden toen ik nog een kleine meid was, 6 jaar was ik. Mijn moeder heeft, na het overlijden van mijn vader, ons in haar eentje groot gebracht. Toen mijn moeder in die tijd liep te strugglen voor ons (rijbewijs halen, inkomen zorgen etc.), had ik altijd de verantwoording en zorg voor ons zelf. Wij hebben hierdoor een hele hechte band met z’n drieën. 

Op vader liefde na kwamen wij niets tekort (van mijn 6de tot 12de), want toen kregen mijn moeder en (stief)vader een relatie met elkaar. Zij hebben samen iets langer als 20 een relatie gehad. Dat is nu over maar wij hebben nog steeds contact. Elke fase van mijn leven, goed of slecht, hebben wij gedeeld met elkaar. Ben heel blij en gelukkig met ze. Kan altijd op ze  rekenen en bouwen!! 

Hoe kijk je terug naar je opvoeding?

Daar kijk ik met gemengde gevoelens naar terug. Aan de ene kant ben ik trots, want heb ‘gevochten’ (voor vrijheid) voor waar ik nu sta en wie ik ben! Aan de andere kant was het ‘ouderwets’ (Hindoestaanse meisjes mogen dit en dat niet, wat zullen ze wel niet zeggen). Veel bemoeienis van buitenaf. Vooral  omdat wij lang geen mannelijk persoon in ons leven hadden, zoals bijvoorbeeld een vader.. Het ging om bemoeienis van familie etc, maar ook mensen uit de Hindoestaanse gemeenschap, Lelystad is niet zo groot. Maar ik ben trots, zowel als op mezelf als op mijn moeder, dat zij mij toch steeds weer het vertrouwen gaf om mij vrij te laten en beetje bij beetje losliet en dat ik mede daardoor mijzelf kon ontwikkelen tot de vrouw die ik nu ben vandaag. 

Wat zijn je hobby’s?

Ik lees graag en doe graag aan zwemmen voor de ontspanning. Als ik mij heel goed voel, dan vind ik het leuk om te bakken, zoals cake, brownies etc. Ook probeer ik graag nieuwe recepten uit.

Welke drie levenservaringen hebben jou gevormd als persoon?

1. Mijn jeugdtrauma ( seksueel misbruik), heeft mij gevormd en veranderd tot een vrouw die ik niet wilde zijn.

2. Ziek worden, visuele handicap (2012), heeft nog iedere dag een impact op mij en mijn gezondheid.  Hieronder staat een link en ook op mijn fb pagina, kan je het hele verhaal lezen. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Chronic_relapsing_inflammatory_optic_neuropathy  )

3. Geboorte van mij neefje. Dit veranderde mijn karakter en inzicht op bepaalde dingen in het leven.

Career

Op dit moment werk ik niet, vanwege mijn ziekte. Ik ben wel weer bezig met solliciteren en rondkijken. Helaas word je niet zo snel aangenomen met mijn situatie ;(.

Mijn grootste prestatie van de afgelopen 10 jaar waar ik HEEEL erg trots op ben, is dat ik op mijn 28ste terug ben gegaan, voltijds, naar het Mbo, om mijn Mbo 4 te behalen (zodat ik het Hbo kon doen). Helaas werd ik in mijn 1ste leerjaar ziek en werd mij geadviseerd om mijn opleiding te beëindigen. Dit was niet mijn plan en ik zette door. 2,5 jaar later nam ik mijn diploma in ontvangst.

Mijn grootste uitdaging van de afgelopen (bijna) 7 jaar, is om met mijn visuele handicap leren om te gaan. Leren om het te “accepteren” en op de arbeidsmarkt aan de slag te kunnen. Dit is best lastig tot nu toe. Mijn struggle is dagelijks nog, helaas!!

Wat kunnen wij van jou verwachten in de toekomst?

Dit is voor mij momenteel onzeker. Ik hoop natuurlijk ooit weer aan de slag te kunnen, zoals ik dat hiervoor deed. Lekker 40 uur werken, leuke dingen doen, veel activiteiten op 1 dag kunnen. Hopelijk ooit weer!! Wil/wilde graag HBO doen. Ik sluit dat ook niet uit voor de toekomst. Hoop ook voor de toekomst dat er een medicatie/operatie zal komen voor mijn ziekte/diagnose. Vooral omdat het nog zo onbekend is.

 Hindoestaanse cultuur

Hoe zou je de Hindoestaanse cultuur omschrijven?

Tegenstrijdig en ouderwets. Ze kijken teveel naar anderen en wat anderen zullen zeggen, vooral de oudere generatie. Er is vaak geen saamhorigheid/eenheid.

Heel jammer vind ik dit.

Maar ik zie de laatste jaren toch sterk wat positieve veranderingen, bijvoorbeeld dat er meer geaccepteerd wordt van een vrouw (carrière, studie, eigen leven leiden/keuzes maken). Dat maakt mij trots!!

Welke taboes zijn momenteel belemmerend voor de Hindoestaanse vrouw?

1. Ongetrouwd het huis uit.

2. Onderdrukking van de vrouw. 

3. Gescheiden vrouw. 

4. Gemengde relatie hebben.

5. Ongetrouwd moeder worden.

6. Ongelijkheid tussen man/vrouw.

7. Op jezelf wonen. ( wat zij associëren met losbondig zijn)

 Nou, denk dat er nog helaas genoeg zijn..

Hoe kunnen wij dit verbeteren?

Ik denk door de vrouw van anno nu te accepteren in alles wat wij doen en waar wij voor staan!!  (Wat dus ook normaal is voor een Hindoestaanse man)

Taboe onderwerpen normale onderwerpen maken, zodat ze ook bespreekbaar zijn en blijven en er een oplossing voor komt of wij samen naar een oplossing gaan zoeken.

Ervoor zorgen dat wij onze stem laten horen. Dit gebeurd tegenwoordig steeds meer en meer. Krachten samen bundelen en dat wij dat alleen maar meer en meer zullen blijven doen!! 💪🏽🙏🏽💜 Dan komt de saamhorigheid/eenheid weer terug.

#HÏVAN