Achtergrond
Kun je jezelf voorstellen?
Ik ben Manisha, 31 jaar en een echt familiemens. In mijn vrije tijd schilder, kook, lees en fotografeer ik graag en maak ik ook graag mooie reizen om nieuwe plekken te ontdekken en om andere culturen te leren kennen.
Je bent een familiemens. Kun je meer vertellen over jouw familie?
Mijn gezin bestaat nu alleen uit mijn vader en ik. Mijn moeder heeft afgelopen december haar lichaam verlaten. Zij is degene die mij alles heeft meegegeven van onze cultuur een hoe in het leven te staan. Ik vind het belangrijk om onze roots te kennen omdat het zo een bijzondere levensles geeft.
Hoe zou je je opvoeding omschrijven?
Daarnaast heb een traditioneel opvoeding genoten met natuurlijk alle regels van mijn ouders, maar zij hadden tegelijkertijd ook oog voor mijn wensen en behoeftes. Ik voelde me daarom wel gesteund en aangemoedigd in mijn keuzes.
Welke drie levenservaringen waren bepalend voor jou als persoon?
Eén van mijn grootste levenservaringen was de tijd dat ik voor 9 jaar naar India verhuisde voor mijn studie. Ik was toen net 18 en dat was voor mij hele grote verandering qua leefstijl, taal en zelfs cultuur. India is zo rijk aan culturen en daar heb ik enorm veel van geleerd. Het dankbaar zijn voor wat je hebt is wel het belangrijkste wat ik heb geleerd, zowel van mijn ouders, als van mijn studiejaren in India. Het vaker stilstaan bij wat je hebt is ook een manier om meer geluk te vinden in je leven en om daar dankbaar en blij over te zijn.

Career
Wat heb je gestudeerd en waarom heb je voor deze studie gekozen?
Ik heb de Ayurvedische geneeskunde gestudeerd aan de Gujarat Ayurved University in India. Ik ben met Ayurveda opgegroeid omdat mijn moeder al volgens de Ayurveda werkte in haar eigen praktijk en Ayurvedische schoonheidssalon Perola International. Als Ayurvedische arts heb ik nu al enkele jaren mijn eigen praktijk, ML Ayurveda, en daarnaast ben in de voetsporen van mijn moeder getreden en heb ik Perola International overgenomen.
Wat is ayurveda?
Ayurveda is een traditionele en natuurlijke gezondheidsleer uit India en wordt erkent als ’s werelds oudste wetenschappelijke gezondheidsleer. Ayurveda is meer dan een geneeskunde alleen, het betekent levenswetenschap en vertelt over hoe je het beste gezond en gelukkig kunt leven. Iedereen is uniek en daar besteedt Ayurveda veel aandacht aan.
In ayurveda wordt vaak gesproken over drie dosha’s. Kun je hier een korte uitleg over geven?
Volgens ayurveda bestaan er drie types, de drie dosha’s: Vata, Pitta, Kapha. De verhouding van de dosha’s bepalen de persoonlijke eigenschappen en beïnvloedt ook het karakter en de emoties. Als de drie dosha’s in evenwicht zijn, betekent dit dat alle lichaamsfuncties goed functioneren. Als de dosha’s niet in evenwicht zijn, bijvoorbeeld omdat één dosha de overhand heeft, kunnen klachten optreden.
Waarbij kan ayurveda helpen en wanneer kunnen mensen contact met jou opnemen?
Als Ayurvedische arts kan ik door middel van een polsdiagnose de type bepalen. Aan de hand van een polsdiagnose kan ik voelen welke dosha uit balans is en wat we kunnen doen om het weer in balans te krijgen. Dit doen we bijvoorbeeld door veranderingen in levensstijl en eetgewoontes, maar ook met het voorschrijven van kruidensupplementen. Het is voor iedereen daarom essentieel om te weten welke type je bent en welk voeding bij je past. Voor de één kan bijvoorbeeld peper goed zijn, maar bij een ander kan het direct enorme klachten geven of juist langzaam ophopen tot iets ergs.

Hindoestaanse cultuur
Hoe zou je de Hindoestaanse cultuur omschrijven?
De hindoestaanse cultuur zou ik omschrijven als erg rijk en iets waar ik erg over het algemeen erg trots op ben. Wij houden vast aan de tradities die wij mee hebben gekregen, maar kunnen daarnaast ook erg van andere, niet hindoestaanse, tradities genieten. Humanity en respect is voor mij een manier om balans tussen alle culturen te houden.
Welke taboes kunnen belemmerend zijn voor Hindoestaanse vrouwen?
Op sommige punten is onze cultuur echter belemmerend. De Hindoestaanse cultuur is helaas nog steeds erg homofoob. Het verstoten van lhtb’ers (lesbisch, homo, transgender, biseksueel) lijkt in onze cultuur helaas normaal te zijn. De geaardheid binnen onze cultuur wordt gezien als een afwijking waardoor velen in de kast blijven en zo een getraumatiseerd leven leiden.
Als je googled op “Hindoestaanse Vrouwen” kom je behalve positieve termen zoals ‘succesvol’ of ‘modelburger’ ook termen tegen als: verstikkende omgeving, eenzaam, depressie etc. Hoe kunnen wij dit verbeteren?
Onze eeuwenoude cultuur heeft zoveel mogelijkheden om je leven mee te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan yoga waar de hele wereld aan meedoet. Ik zou daarom aanraden om meditatie/ademhalingsoefeningen te leren en dat toe te passen in het dagelijkse leven. Het helpt enorm!
