#HÏVAN: De missie van ASHA LACHMAN

Kun je jezelf voorstellen?

Ik ben 45 jaar en werk in het dagelijkse leven als Senior HR Businesspartner bij stichting BOOR. Ik ben trotse mamma van Krishna (18) en Lakshmi (14). In 2018 heb ik mijn eigen stichting opgericht, genaamd: Everyday People. Wij helpen alledaagse mensen met ongewone problemen. Van daklozen tot de allerkleinsten.

Waar droomde je van toen je jong was?

Ik droomde van een vrede- en liefdevolle wereld. Een wereld waar er geen ruimte is voor geweld, op wat voor manier dan ook. Niet tegen de mens, niet tegen de dieren en ook niet tegen de natuur. Dit is ook de reden dat ik op mijn zestiende besloot om veganistisch te worden. Gelukkig heb ik dat tot de dag van vandaag vol kunnen houden. En is dit nog steeds een droom van mij.

Wat voor opvoeding heb je gehad?

Ik ben op een hele liefdevolle en wijze manier grootgebracht. Mijn ouders waren er altijd voor ons, maar tegelijkertijd waren ze er ook niet. Ik weet niet anders dan dat ze heel hun leven hard voor ons hebben gewerkt. Ze wilden een gouden toekomst voor ons bouwen en alle moeilijkheden wegnemen waar zij zelf tegenaan liepen. Mijn vader was eigen ondernemer en mijn moeder verzorgde bejaarden. Daarnaast had ze nog 2 banen. Alles om ons alles te kunnen geven. Ik zag ze in de ochtend weggegaan en s’avonds laat weer terugkomen. Maar het eten stond altijd klaar. Ondanks de doordeweekse drukte, was er in het weekend altijd een klein feestje, dan hadden mijn ouders alle tijd voor ons. Samen boodschappen doen, koken, films kijken, uitjes. Een heerlijke, onbezorgde tijd!

Uit wat voor soort familie kom je?

Een hardwerkende, liefdevolle en wijze familie. Mijn opvoeding is het fundament waarop ik mijn bestaan heb gebouwd. Als mijn ouders mij iets verboden om te doen, vertelde ze ook waarom. Ik begreep het toen niet altijd, maar ik kreeg wel uitleg. Naast het materiële, waar ik niets tekort ben gekomen, gaven ze ook aandacht aan het mentale. Ze hebben mij mentaal zo sterk geprobeerd te maken dat ik de klappen van het leven kon incasseren. Er was wederzijds respect en niet alleen: “ik ben je ouder, dus je luistert maar”. Dit neem ik als gouden regel mee in de opvoeding van mijn kinderen: wederzijds respect en ruimte voor elkaars, soms verschillende inzichten: want ik leer ook van mijn kinderen.

Hoe ziet een typische week er voor jou uit?

Lekker druk! Binnen mijn betaalde baan zijn er veel vergaderingen, veel individuele gesprekken en veel denkwerk. Er is bijna geen moment dat ik mijn aandacht kan laten verslappen, je werkt immers met mensen die al je aandacht verdienen.

Voor mijn stichting Everyday People moet ik ook veel meetings bijwonen, ideeën uitwerken, zaken ontwikkelen, berichten beantwoorden, maar ook de handen uit de mouwen steken. Gewoon met je voeten in de klei om je medemens te helpen. Ik verruil etentjes en feestjes vaak om werk te verrichten voor de stichting. Is het niet een gesprek aangaan of achter de laptop zitten dan is het in de weer zijn met spullen, halen en brengen.

Ook komt hier sport bij. Ons gezin draait om voetbal. En voetbal in de ruimste zin van het woord. Love it!

Stichting Everyday People

Hoe zou je Everyday People omschrijven?

Everyday People helpt alledaagse mensen, met ongewone problemen. 

Niemand is als dakloze of eenzame oudere geboren. Daklozen voelen zich dankzij onze inzet weer mens, ouderen voelen zich dankzij onze projecten niet langer eenzaam, maar waardevol. En zo helpen we steeds meer alledaagse mensen met ongewone problemen. Iedereen heeft het weleens moeilijk. Iedereen doet ertoe. Iedereen heeft een bijzonder verhaal. Wij zijn er voor eenieder die het nú moeilijk heeft.

Je had een idee. En toen? Hoe ben je te werk gegaan?

Ik had geen idee, ik had een gevoel en een droom. Ik wilde er zijn voor mijn medemens. Ik ken zelf ook de rake klappen die het leven kan uitdelen en heb ervaren hoe alleen je in het leven kan staan, ondanks een groot netwerk, familie en vrienden. Dit wil ik voor niemand. Ik heb altijd al kleding en speelgoed verzameld voor (wees) kinderen in Ghana. Een paar jaar geleden zag ik een bericht staan dat er een kerstdiner werd georganiseerd voor daklozen. Ik dacht: “Laat ik mezelf hier nuttig maken en gaan helpen in plaats van mezelf weer vol te vreten, en mee te doen aan gesprekken die mij niet interesseren.”

 Zo gezegd, zo gedaan, samen met mijn gezin.

Op die avond ging er een nieuwe wereld open voor mij. Ik kon niet bevatten dat er zoveel mensen op straat slapen, waar ik geen weet van heb. Ik leef in mijn eigen, veilige, beschermde wereld, zonder besef te hebben wat daar buiten nog meer afspeelt. Ik dacht het te weten, maar er was zoveel meer dan ik wist. De gesprekken met de daklozen raakte me diep in mijn ziel. Hun verhalen, hun ogen, hun lach, hun traan, maar vooral de geur die op me afkwam. Hoe kan iemand dagen niet gedoucht hebben of dagen niet gegeten hebben? Precies hier, in onze prachtige Nederland, in mijn geliefde Rotterdam.

Ik heb de avond afgesloten met het besef dat iedereen dakloos kan worden. Ook jij en ik. Het waren mensen zoals ons. Bijzondere mensen, met bijzondere verhalen.

Wat waren de grootste uitdagingen?

Eerlijk gezegd heb ik geen grote uitdagingen gekend. De gunfactor naar mij en Everyday People is groot en dat werkt bemoedigend en fijn. Inmiddels zijn we met een team van 10 vaste professionele, enthousiaste en zeer betrokken vrijwilligers die dagelijks bezig zijn met werkzaamheden voor Everyday People. Dit doen zij naast hun betaalde baan.

Het vrijwilligersbestand voor de uitvoering van de projecten is ongeveer 86. Samen verzetten we een hoop werk!

Waar ben je het meest trots op?

Ik ben ben enorm trots op hoe een jonge stichting als Everyday People zich ontwikkelt heeft tot een volwaardige goede doelen partner in de maatschappij. Ik ben nog trotser op wat wij allemaal hebben kunnen betekenen en zullen blijven betekenen voor onze medemensen. Vele blije gezichten hebben we al gezien, van klein tot groot. Hierbij hoort dankbaarheid en zegens van velen. Het werk wat wij doen is onbetaalbaar. Het gevoel waar je mee naar huis gaat is niet te beschrijven. Echt iets voor een ander betekenen, zonder iets in return te vragen of te willen. Pure liefde die we delen met elkaar. Heel trots ben ik op het kernteam van Everyday People die mij dagelijks ondersteunen. Niet alleen in het daadwerkelijk uitvoeren van de projecten, maar ook in het schrijven van teksten, de sociale media bijhouden, de website steeds updaten, het uitvoeren van projecten en de administratieve taken. Door hun ondersteuning zijn we in staat om nog meer te doen.

Ik ben ook heel trots op dat we vorig jaar in november de eerste editie van het Everyday People magazine hebben uitgebracht. Dit is de eerste glossy geworden in Nederland die voor en door daklozen gemaakt is. We hebben de lancering gehouden in het Sparta stadion in Rotterdam, waar naast BN-ers ook de Nederlandse pers aanwezig was en uiteraard ook de daklozen jongeren die hebben meegewerkt aan het magazine. Het was een warme, noemenswaardige avond geworden. Met een lach en een traan.  De gehele opbrengst van het magazine is gegaan naar het 100+ daklozendiner die wij jaarlijks met kerst organiseren. Via de website kun je nog een digitale of een hard copy versie bestellen. Kijk op www.everydaypeople.nl

Hindoestaanse cultuur

Hoe zou je de Hindoestaanse cultuur omschrijven?

Als een prachtige, kleurrijke, warme en zeer rijke cultuur. We hebben zoveel mooie feestdagen, die ons ook daadwerkelijk levenslessen leert. Het geloven in jezelf. Je geloof en vertrouwen geven aan een ander. We hebben ook een wijze cultuur. Ik denk dat als we ons echt verdiepen in de Hindoestaanse cultuur dat je er alleen maar rijker van wordt. En daar hoef je geen Hindoe voor te zijn of het geloof te belijden. Dit gaat over mens zijn.

Als je één ding kon veranderen in de Hindoestaanse gemeenschap, wat zou dat zijn?

Ik zou graag willen zien dat men elkaar meer gunt en uit het (ver)oordelen stapt. Dit geldt niet alleen in de Hindoestaanse gemeenschap, maar ik ervaar het wel sterk. Gun elkaar gewoon het beste en versterk elkaar waar het kan. Kan het niet, dan is het ook prima. En als iets niet in je straatje past, ga dan niet meteen (ver)oordelen. Probeer de ander te begrijpen. En als je geen begrip kan tonen, laat het dan rusten. Want weet je….we weten het gewoon niet. We weten niet wat er achter de voordeur bij iemand gebeurt, we weten niet wat er in iemand zijn/hoofd omgaat of wat diegene meemaakt. Zolang je niemand pijn doet…leef en laat leven.

Kijk naar jezelf in plaats van naar een ander.

Welk advies heb je voor Hindoestaanse vrouwen die meelezen?

Wees minder afhankelijk. Sta stevig op je beide voeten en wees trots op het feit dat je een vrouw bent. Tot de dag van vandaag worden vrouwen als minder beschouwd, maar dat betekent niet dat we dat daadwerkelijk zijn. Ik zie onszelf juist als het sterke geslacht. Wij vrouwen kunnen dingen die mannen minder goed kunnen, en andersom ook. Niemand staat boven je. Maak je eigen keuzes, ga je eigen dromen achterna. Studeer wat jij zelf wilt studeren. Bouw een stabiel leven voor jezelf op,  waarin je je eigen identiteit opbouwt. Niet de dochter van of de vrouw van, maar wie ben je zelf en waar sta je voor? Dit kan in elke fase van je leven weer anders zijn. Maak dan weer kennis met jezelf. Laat elke tegenslag je weer kracht geven om een betere versie van jezelf te worden. Zonder tegenslag en teleurstelling geen groei.

Als laatste wil ik ons allen meegeven: laten wij als vrouwen elkaar upliften en krachten bundelen. Samen staan we zoveel sterker.

#HÏVAN


Dit platform heeft als doel om de positie van de Hindoestaanse vrouwen te versterken in Suriname en Nederland. Het platform heeft meerdere concepten: interviews, een magazine en in de toekomst volgen (internationale) projecten. Het moet een kennisplatform worden, aangezien kennis er mede voor kan zorgen dat vrouwen uit een ongewenste sociale context kunnen bewegen. Het moet een platform zijn waar vrouwen vragen kunnen stellen die ze nergens anders kunnen stellen. De interviews moeten hen inspireren en adviezen geven. De scherpe columns moeten zorgen voor herkenbaarheid en bruikbare adviezen. En de projecten moeten leiden tot zichtbaar resultaat.

>> Lees meer