Zero Waste: van over datum yoghurt tot hardi facemask

HO STOP! Voordat je verder leest wil ik dat je NU wat lekkers erbij pakt en dan verder leest. Dit doe je normaal gesproken ook als je een filmpje gaat kijken dus waarom niet bij het lezen van mijn column – dit is ook snackwaardig!

Doe je dat niet…. IK HEB JE GEWAARSCHUWD!

We zitten momenteel nog in de intelligente lock-doown. In het begin van de corona-tijd hebben consumenten massaal gehamsterd. Ik weet zeker dat jij ook hebt gehamsterd, want wij zijn Hindostanen. Hamsteren zit in ons bloed, denk maar aan de voorraadkast van je moeder of nani. Die zit altijd vol met sardien, bruine bonen, rijst, masala, olie, madam jeanette, maggiblokken en flessen rode en groene “cherry” Fernandes. En wat dacht je van de vriezer? Die zit altijd vol met vlees, Surinaamse vis en restjes doks van vorig weekend. Zonde om weg te gooien toch.

Maar het fenomeen om massaal toiletpapier te kopen… die snap ik tot op heden niet. Alsof je toiletpapier kan eten als de vriezer leeg is. Vroeger bestond er niet eens toiletpapier. Het was ouderwets met de hand wassen. Waarom kan dat nu niet? Wij zijn toch allemaal thuis. Mocht je het antwoord hierop weten… let me know. Ik ben rete benieuwd waar dit gedrag vandaan komt, want dit gebeurde niet alleen in Nederland maar over heel de wereld.

Door het hamstergedrag werden er vele miskopen gedaan. Ondanks dat jij zelf misschien niet had gehamsterd waren de schappen wel aardig leeg.

Zo had ik laatst volkoren meel nodig, want ik wilde chapati maken. Dit was nergens te vinden, zowel bij de Oriëntal als Albert Heijn niet. De schappen waren leeg. Dit kan ik wel begrijpen, want van volkoren meel kan je brood maken en van toiletpapier niet.

Uiteindelijk vond ik bij de Albert Heijn een zak volkoren speltmeel en dacht serieus “whyy”? Zal dit wel lukken? Ik zou voor het eerst chapati maken en thuis hadden ze hoge verwachtingen, so there was a lot of pressure! Na zeker 30 minuten treuzelen heb ik het toch meegenomen. Ik moest en zou die chapati maken. Als het zou mislukken had ik het tenminste geprobeerd. Ik had stiekem een back-up gekocht: kant en klare Parathas. Deze ligt nog steeds in de vriezer ;-). Dat betekent dat mijn chapati’s waren gelukt!

Maar om even terug te komen op het onderwerp van mijn column: zero waste. Wij verspillen gemiddeld 34 kilo per persoon per jaar aan eten. Dit staat gelijk aan EUR 120,00 per persoon… that’s a lot right?

Jij en ik kunnen wel bedenken wat wij met dat geld doen, zoals doneren aan arme kindjes die geen geld hebben om eten te kopen. Automatisch wordt er dan gedacht aan kindjes in ontwikkelingslanden, maar wat dacht je van ons eigen land zelf?

Er zijn genoeg huishoudens die bijna geen geld hebben om boodschappen te halen… Ik vraag niet om een donatie en wil je zeker niet overhalen. Het is meer een besef-momentje. Want deze huishoudens hebben ook geen geld om te hamsteren in deze tijd. Zij leven met een zakcentje per week en kunnen misschien één pak melk per week kopen en dan is de kans klein dat er nog melk is.

Hierdoor ging ik bijna niet naar de supermarkt en kocht ik alleen de boodschappen die echt nodig zijn, dus geen 10 pakken melk. Het is zonde als dat over de datum gaat, melk invriezen lijkt mij niet zo heel lekker.

En door dit besef probeer ik zoveel mogelijk zero waste te leven. But to be honest: met pijn in mijn hart gooi ik ook wel eens wat weg. En ik denk jij ook.

Loop eens naar de keuken en ga eens na hoeveel producten er bijna of al over de datum zijn. Wat ga jij er mee doen? Ga je het weggooien of kan je er nog iets mee? Zolang er geen schimmel op zit kun je er namelijk een hoop mee.

“The Classic Hardi Face Mask”

Pak eens die pak yoghurt waarvan je twijfelt of het nog goed is, eet het dan niet nu opeens op maar maak er een masker van… Hello self-care!

Yoghurt kan zowel in het haar als op het gezicht. Wat ik zelf regelmatig maak is “The Classic Hardi Face Mask”: Yoghurt met hardi en honing mengen – een toetje voor de huid. Als je dit elke dag gebruikt zal je een mooie glow krijgen. Bij het aanbrengen doe ik wel een oud shirt aan, want echte goede hardi krijg je niet uit de kleding. Gebruik hiervoor wel hardi poeder en niet verse.

Voordelen van dit gezichtstoetje:

Antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen

Kalmerende werking op de huid

Helpt huidirritaties te verzachten

Geeft een subtiele glans en verfrist de huid

Self infused water

Weleens gedacht aan fruit wat bijna niet meer goed is? Gooi jij dit weg? Vanaf nu niet meer….

Gebruik de eetbare stukjes om infused water te maken. Dat is gemakkelijker dan het klinkt. Infused water is niet meer dan fruit + water = gezond.

Zoek je allerleukste waterfles, snij het fruit in stukjes, doe er een stukje gember bij en als laatste voeg je water toe. Je waterfles aanvullen kan gemakkelijk tot het einde van de dag. Een tip voor in de avond; scheutje (your favorite) daroe erbij, erg lekker!

NOG een tip, gebruik bruisend water – this is my favorite. Ik heb thuis ook een Soda Stream apparaat, dit is zo ideaal voor bruisend water junkies als ik. Het scheelt een hoop centjes en ook hoef je dit niet meer te sjouwen tijdens het halen van boodschappen.

“Coffee body scrub”

Een tijdje geleden kocht ik een pak koffie van een bepaald merk maar ik vond het zo NIET lekker. Ondanks dat ik het een paar keren heb geprobeerd te drinken… het was geen succes! Weggooien wilde ik ook niet. “Misschien vindt iemand anders het wel lekker”, dacht ik. Uiteindelijk kreeg ik na een avondje Pinterest het idee om een bodyscrub te maken.

Je moet dan koffie mengen met kokosolie (toevallig heb ik er een die over datum is), suiker en een druppel lavendelolie en voila! De scrub was magisch, het maakte mijn huid zacht, verwijderde alle dode huidcellen en ik kreeg een glow op mijn huid. Een kopje koffie voor het lichaam.

Nog meer restjes over?

Tover met je restjes eten een nieuwe maaltijd. Je kunt het allemaal bij elkaar gooien en met wat kruiden uit de keukenkast erbij heb je tjap tjoy.

Of maak een salade, zet het op azijn en dan is nog zeker een maand nog goed. Op azijn houd je groente langer levend. Hier heeft iedereen wel een eigen recept voor. Mijn tip? Gooi er van alles bij met tafelazijn, pimentkorrels, Madame Jeanette, suiker en teentjes knoflook en dan komt het goed!

Oh, en left over fruit? Maak met je fruit een lekkere smoothie! Heerlijk voor de zomer.

Het is zonde om eten weg te gooien, denk eerst na voordat je iets weggooit en maak het gelijk… van afstel komt uitstel. Plan je maaltijden voor de week en wees daar strikt in, las dus ook een afhaalmaaltijd van je favoriete restaurant in en bestel desnoods extra voor de volgende dag. Dit is niet alleen bewust eten maar ook gezond eten.

Mocht je met je restjes niet uitkomen? Stuur een berichtje en dan kunnen wij samen bedenken wat je met de restjes kunt doen en ik beloof je – je zult er geen spijt van krijgen.

Tot de volgende keer! Mijn volgende column verschijnt in juni.“The World doesn’t need a handful of people doing zero waste perfectly, the World needs millions of people doing it imperfectly” – Anne Marie BonneauMeer ZERO WASTE inspiratie nodig? Volg de volgende accounts op Instagram:

https://www.instagram.com/zerowastehome/

https://www.instagram.com/wastefreeplanet/

https://www.instagram.com/reducewastenow/


Benieuwd naar de foodtrends van mei 2020?

Als extra cadeautje heeft Charischa de foodtrends van mei samengevat. Zie onderstaande infographic.