#HÏVAN: FARIN RAMDJAN over spiritualiteit en vrouw zijn

Kun je jezelf voorstellen?

Farin Ramdjan, 48 jaar. Ik woon nu in Nieuwegein, geboren in Den Haag, opgegroeid in Zwolle en gestudeerd in Amsterdam: Communicatiewetenschappen en een Theateropleiding. Tien jaar een eigen bedrijf gehad in Diversiteit, Media en Theater voordat ik moeder werd. Op mijn 34e trouwde ik met Soso en we kregen twee prachtige kinderen: Nathya en Sandji.

In heel mijn leven is spiritualiteit mijn leidraad geweest. In het begin vanuit verschillende religies, later vanuit mijn eigen meditaties en gebeden.

Tijdens mijn moederschap heb ik mijzelf ondergedompeld in Meditatie en Yoga. Ik geef nu al meer dan tien jaar les in spiritualiteit, meditatie en yoga en ben daar in 2019 een bedrijf in begonnen: Food Body Soul.

In Food Body Soul help ik vrouwen om volledig hun spiritualiteit en intuïtie te omarmen zodat ze ook hun spirituele gaven, lessen en boodschappen kunnen inzetten om het leven vol vervulling, vrijheid en in krachtige verbinding kunnen leven. Meditatie en Gebed zijn daarin mijn belangrijkste tools.

Ik maak vooral ook de koppeling tussen de spiritualiteit en het fysieke lichaam. Wat doet energie met je lichaam? Waarin voel je deze verbinding? En waar is onze vrouwelijke spirituele kracht verborgen? Wat maakt ons vrouw? En wat is de essentiële voeding voor de ziel? Intuïtie, vreugde en seksualiteit komt daarin allemaal aan bod.

Uit wat voor familie kom je?

Ik woonde met mijn ouders en mijn zus in Zwolle, waar ik ben opgegroeid. Mijn ouders zijn geen traditionele Hindoestanen. Zij hebben altijd hun eigen, krachtige keuzes gemaakt op basis van hun eigen gevoel. Ik zie hen echt als pioniers daarin, ook al zien zij dat zelf misschien niet. Zo is mijn moeder bijvoorbeeld 10 jaar ouder dan mijn vader.

In 1972 zijn zij met hun gezin verhuisd vanuit Den Haag, waar het grootste deel van de familie woonde, naar het landelijke Zwolle om zich daar te vestigen. Bij ons thuis werd er niet of nauwelijks Hindoestaans gesproken en werden wij niet strikt vanuit één religie groot gebracht. Van huis uit kwamen mijn ouders beiden uit een Moslim familie. Mijn moeder was onderwijzeres in Suriname. In die tijd waren de scholen daar Katholiek. Mijn moeder gaf dus ook Christelijk onderwijs en nam dit ook mee in haar gezin. Mijn ouders drukten mij altijd op het hart: “ Als mensen bidden, bid dan mee, het maakt niet uit hoe, iedereen bid tot dezelfde God.” En dat hebben wij altijd toegepast. We gingen naar Christelijk onderwijs, zo nu en dan naar de plaatselijke kerk, zondagsschool, maar soms ook naar de Moskee of naar Hindoe gebedsdiensten bij familie thuis.

Ik ben in twee religieuze ceremonies getrouwd: een Hindoe ceremonie en een ceremonie in de Georgisch Orthodoxe kerk. Beide waren mijn persoonlijke keuze.

Hoe zou je je opvoeding beschrijven?

Mijn opvoeding was heel beschermd en ook wel streng, maar ik maakte wel mijn eigen keuzes. Zo ben ik niet vanuit huis getrouwd, maar ben ik op mijn 22e op kamers gaan wonen en zo leefde ik vanaf die tijd in volledige vrijheid en dat was heerlijk! Ik geloof ook echt dat elk mens die vrijheid nodig heeft om zichzelf te kunnen ontdekken. Ik ben dan ook dankbaar dat mijn ouders mij die ruimte hebben gegund.

Wat weten weinig mensen over jou?

Ik spreek Georgisch! Niet vloeiend maar ik kan mij heel goed behelpen in een gesprek. Mijn man Soso komt uit Georgië en daar heb ik echt mijn tweede land in gevonden. Een heel warm en liefdevol thuis waar ik mij altijd heel geïnspireerd voel.

Welke drie levenservaringen hebben jou gevormd als persoon en waarom? 

1 Moeder worden was een diepe wens van mij. En nu mijn kinderen pubers zijn, begin ik te begrijpen waarom. In het moederschap leer ik mijn grootste levenslessen. Wij leren onze kinderen de lessen van ons cultureel-maatschappelijke systeem, maar onze kinderen komen op deze aarde met lessen die bestemd zijn voor ons als ouders. Wij moeten leren om weer open te staan voor dat wat het Universum ons wil vertellen via de visie van onze kinderen. Houden we vast aan de regels van ons systeem of stromen we mee in de liefde en vrijheid van denken.

2 Mijn connectie met het spirituele en hoe het Universum mij in heel mijn leven daarin heeft gestuurd en begeleid. Dankbaar ben ik voor deze connectie in dit leven. Dat ik zo mag groeien, leren en anderen hiermee mag aanraken. Dat is een werkelijke essentie van ons bestaan. Vanuit het aardse systeem waarin wij leven, de weg naar onze spiritualiteit, ons ware Zijn, weer terug vinden. In deze zoektocht wordt je nooit teleurgesteld, maar krijg je steeds nieuwe, mooie en bijzondere inzichten in de geheimen van ons grootse bestaan.

3. Georgië bracht mij een magische wending in mijn leven. Ik ging voor het eerst naar Georgië voor mijn huwelijk met Soso. Daar aangekomen voelde ik zoveel herkenning in het land, de mensen, de taal en de gebruiken. Elke keer wordt ik weer overspoeld met een golf van inspiratie. Het heeft mij laten zien dat ik buiten mijn grenzen mag kijken en groeien. Dat het leven veel groter is dan dat wat zich afspeelt in ons hoofd. Liefde heeft mij naar Georgië gebracht om mij te verbinden met de onmetelijke liefde in mijzelf.

Waar houd je je momenteel allemaal mee bezig?

Met de liefde voor mijzelf en anderen. Heel essentieel, want anders zal niets anders in het leven bodem vinden. De liefde voor jezelf is werkelijke essentie. Daarnaast zijn Soso, mijn kinderen, familie en vrienden heel, heel belangrijk voor me. Het leven en de liefde samen delen is de volgende essentie in het leven. Mijn werk en bedrijf zijn heel belangrijk, maar zijn helemaal verbonden met wie ik ben.

Je bent de oprichter van Food Body Soul en je slogan is “vrijheid in alle facetten van mijn vrouw zijn”. Kun je je toelichten waarom je Food Body Soul heb opgericht en wat de slogan voor jou betekent?

Het systeem wat wij als mensheid op deze aarde hebben opgebouwd, legt ons heel veel beperkingen op. Wij hebben onszelf vastgezet in regels en gebruiken. Deze regels en gebruiken helpen ons enerzijds om ons te kunnen bewegen op aarde maar het is heel belangrijk dat wij als mensen de vrijheid blijven voelen om elk moment weer te mogen kiezen voor dat wat ons nu dient en te mogen laten, dat wat ons niet meer dient.

In het geval van de vrouw zitten we nu in een heel bijzondere tijd. We mogen transformeren naar onze essentie. Die ruimte komt weer vrij. De ruimte om je vrij te voelen in het houden van jezelf, spritueel en fysiek. Vrouwen hebben deze liefde in de afgelopen tijden vaak niet kunnen en mogen voelen. De liefde voor jezelf mag weer naar ons bewustzijn. Daar wil ik aan bijdragen. Met Food Body Soul richt ik mij op de essentiële voeding die ons hele Zijn nodig heeft. Meditatie en gebed zijn hele belangrijke onderdelen daarvan, maar bijvoorbeeld ook de liefde en acceptatie van je lichaam en het genieten van jouw seksualiteit. De vrijheid voelen in alles waar jij naar verlangt. De vrijheid om te mogen voelen en te mogen kiezen voor dat wat jou blij maakt.

Wanneer begon jouw interesse voor meditatie en kun je vertellen wat dit voor jou betekent? En wat zijn volgens jou de voordelen?

Mijn passie voor mijn spiritualiteit begon al heel vroeg in mijn leven. Als klein meisje was ik al gefascineerd door rituelen en ook door religies. In mijn opvoeding kwam ik aanraking met verschillende religies en ik zocht daarin altijd naar de overeenkomsten: ‘wat was de essentie ervan?’

‘Behandel anderen, zoals je zelf graag behandeld wil worden’, was een hele belangrijke regel voor mij. Al heel jong las ik uit de verschillende religieuze boeken: de Bijbel, de Koran en de Bhagavad Geeta, maar ik kwam er ook achter dat ik de krachtige verbinding met de Energie, het Goddelijke of de Bron het meest voelde als ik mijn verdiepte in mijn eigen gebed, met mijn eigen woorden. Zo maakte ik als tiener al mijn eigen meditaties en weefde die door mijn dagen heen. Al heel jong begreep ik dat gebeden en wensen uit konden komen en zo leerde ik ook de connectie met mijn persoonlijke wensen en verlangens krachtig te maken. Vertrouwen, zuiverheid en geloof brengt je daar waar je werkelijk wilt zijn. Ik kan mij geen leven voorstellen zonder meditatie en gebed.

Veel mensen hebben een druk leven en leven soms gehaast, zonder stil te staan of aandacht te hebben voor kleine dingen in het leven. Herken jij dit? Zo ja, hoe kom jij (weer) tot rust?

Ja, natuurlijk herken ik dat! Waarom denk je dat meditatie zo belangrijk voor mij is! ;))) Ook ik kom vaak nog in de wirwar van mijn hoofd terecht. Maar ik weet inmiddels wel hoe ik weer tot rust kan komen met meditatie, ademhalingsoefeningen, stilte, yoga, wandelen met mijn hondje. Tijd alleen doorbrengen, is voor mij daarin heel belangrijk. Ruimte voor jezelf, ook als moeder is essentieel voor een gezond en gelukkig leven.

Hoe zou je de Hindoestaanse cultuur omschrijven?

Dit vind ik geen makkelijke vraag. De Hindoestaanse cultuur vanuit Suriname is heel complex. We hebben daarin ook te maken met het verborgen verleden vanuit onze voorouders die de overtocht vanuit India naar Suriname hebben gemaakt in een moeilijke tijd. Daarin zit veel pijn, verdriet en trauma opgesloten dat wij als Hindoestanen allemaal nog met ons meedragen.

De Hindoestaanse cultuur is van de buitenkant mooi, vriendelijk, vol ritueel, maar door het krampachtig vasthouden aan oude regels, tradities en denkbeelden kunnen wij de vrijheid niet voelen. Als je niet in de vrijheid durft te stappen omdat je bang bent jezelf te verliezen, dan zal je dus nooit je prachtige zelf kunnen zijn. Dat geldt ook voor een gemeenschap als de Hindoestaanse.

Maar de kracht van Hindoestanen is ook weer dat zij altijd een krachtige verbinding hebben met tradities en cultuur. Het zal niet snel verloren gaan. Daarom hoop ik dat er steeds meer individuen zullen kiezen voor de verlangens in hun hart, los van de dogma’s en voorschriften. En zo ontstaat er een prachtige groep mensen die krachtig kunnen staan voor zichzelf en hun cultuur en toch de verbindingen kunnen maken met de wereld.

Hoe kijk je zelf naar de positie van Hindoestaanse vrouwen in Nederland? 

Ja, vooral bij Hindoestaanse vrouwen zie je dit weer terug. Meisjes die zich vaak gedwongen voelen om zich te houden aan regels en tradities. Ik ben dankbaar dat ik zonder strijd met mijn ouders in mijn vrijheid kon stappen. Dit is niet vanzelfsprekend voor iedere Hindoestaanse vrouw. Maar gelukkig zie ik steeds meer vrouwen van de nieuwe generatie die willen en durven kiezen voor zichzelf. En zo zie ik ook steeds meer ouders van oudere generaties die daarin meegroeien met hun kinderen. En dat is heel belangrijk. Tijden veranderen en daarin zit ook een enorme spirituele kracht. Daarin zit groei.

Wat wens je Hindoestaanse vrouwen de komende jaren toe? 

Vrijheid! Pak de vrijheid en maak je eigen keuzes vanuit je hart. Laat de angst los, want jouw verlangen is er niet voor niets. Het is je door het Universum meegegeven als jouw taak. Sta je daar krachtig in, durf je daarvoor te kiezen? Dan zal je alle steun vanuit het leven ontvangen en zal je groeien. De Hindoestaanse vrouw wens ik deze liefde toe. Liefde in vrijheid voor haar zelf en voor al haar zusters.


#HÏVAN

Over hivancommunity

Hivancommunity heeft als doel om de positie van de Hindoestaanse vrouwen te versterken in Suriname en Nederland. Het platform heeft meerdere concepten: interviews, een magazine en in de toekomst volgen (internationale) projecten. Het moet een kennisplatform worden, aangezien kennis er mede voor kan zorgen dat vrouwen uit een ongewenste sociale context kunnen bewegen. Het moet een platform zijn waar vrouwen vragen kunnen stellen die ze nergens anders kunnen stellen. De interviews moeten hen inspireren en adviezen geven. De scherpe columns moeten zorgen voor herkenbaarheid en bruikbare adviezen. En de projecten moeten leiden tot zichtbaar resultaat. >> Lees meer