#HÏVAN: ANITA HANOEMAN founder Indian Light Foundation

“A Shine of Brightness and Happiness

Kun je jezelf voorstellen?

Mijn naam is Anita (Poespawatie) Sewsahai-Hanoeman. Ik ben op 3 november 1960 geboren in Suriname te district Nickerie (Paradise).

Ik kom uit een gezin van zeven kinderen. Ik ben het 3e kind en de oudste van de meisjes. Mijn hobby’s zijn: reizen, naar muziek luisteren, er zijn voor een ander (luisterend oor bieden) en actief bezig zijn met sociaal- maatschappelijk werk.

Na de Mulo school heb ik de middelbare Handelsschool doorlopen.  Daarna heb ik doelgerichte opleidingen en trainingen gevolgd om mijn werk goed te kunnen doen.

Ik heb 23 jaar in de banksector gewerkt en ben 12 jaar werkzaam bij een maatschappelijke organisatie in Amsterdam Nieuw-West. Ik doe huisbezoeken inzake mensen die problemen hebben met hun administratie en zodoende heb ik een ook signaleringsfunctie. Dit doe ik met veel passie. Ik luister naar mensen zonder oordeel en blijf objectief. Verder vind ik het leuk om “nieuwe” mensen te leren kennen.

Ik ben getrouwd en wij hebben twee dochters van 38 en 35 jaar en drie schattige kleindochters (acht en zes jaar en een van acht maanden) en ook een kleinzoon, onze Superman van 15 maanden.

Welke drie levenservaringen zijn bepalend geweest in jouw leven en waarom?

1) Het internaat leven. Dit heeft mij discipline en volharding bijgebracht. Er was geen middelbare school in het district waar ik woonde en ik wilde verder leren, dus ik besloot naar Paramaribo te verhuizen en daar in het internaat te verblijven. In de vakantie ging ik naar huis. Het leven in een internaat heeft mij bewust gemaakt van armoede en eenzaamheid. Dit hele proces heeft ertoe geleid dat ik vroeg volwassen en zelfstandig werd. Het maakte mij een sociaal mens met empathisch vermogen: hetgeen wij in overvloed hebben moeten wij delen met elkaar.

2) Mijn huwelijk heeft ook een rol gespeeld wat betreft het realiseren van mijn levensdoel. Dit zie ik ook als een traject in het leven. Het is steeds geven en nemen. De volharding en er willen zijn voor de taken die je zijn toebedeeld. Na de geboorte van de kinderen kreeg ik meer verantwoordelijkheid en door de levenservaring en mijn lessen in het internaat ben ik uiteindelijk (gaan streven om) mijn leven anders te gaan inrichten. Ik heb mijn kinderen gestimuleerd om voor de juiste opleiding te kiezen en een goede plek in de maatschappij in te nemen. Dit is aardig gelukt.

3) Het overlijden van mijn vader in India, Delhi. Deze gebeurtenis heeft ervoor gezorgd dat ik in een andere fase van mijn leven terecht kwam. Er zijn toen “ vele deuren “ open gegaan voor mij, waardoor de dienstbaarheid (Sewa) centraler werd in mijn leven. Daarom geloof ik ook dat alles wat voor ons is weggelegd altijd naar ons toe zal komen. Natuurlijk als de tijd daar is. Hier moeten wij ons van bewust zijn en elkaar gunnen en helpen.

Kun je meer vertellen over Indian Light Foundation?

Indian Light foundation bestaat dit jaar 20 jaar. Opgericht op 11 november 2000 in memorie van mijn vader. Mijn vader is op 3 augustus 1999 heengegaan in Delhi. Hij kreeg een hartstilstand tijdens een citytour in Delhi. We kwamen met het overschot naar Nederland en nadat alles wat rustiger werd, ging ik in oktober 1999 terug naar India om te ervaren hoe het leven daar in werkelijkheid is. Ik wilde graag de connectie blijven behouden met India. Ik denk dat ik op deze manier het contact met mijn vader of met zijn ziel voort kan zetten. Ik kreeg toen de ingeving en inspiratie om Indian Light op te richten. Ons logo werd een mooi brandend lampje (diya): een eeuwig licht dat ons pad zal verlichten. Dat is mijn pa! Onze slogan is “a Shine of Brightness and Happiness”. Met lichtjes willen we de paden van minder bedeelden helpen verlichten. En dit uiteraard met hulp van mensen om ons heen en de donaties.

Waarom is de foundation opgericht?

Ik ben de founder van Indian Light Foundation en tevens de voorzitter. Ook ben ik de lobbyist in het team. Ik onderhoud voornamelijk de contacten met de plaatselijke organisaties en personen.

Mijn vader was een sociaal persoon. Hij deelde alles graag  met de mensen die het minder hadden. Dit kreeg ik ook van hem mee en dus was het voor mij voor de hand liggend om ook zo in het leven te staan. De doelstelling van Indian Light Foundation is de Indiase cultuur promoten in Nederland, vrouwelijk ondernemerschap in India en Suriname stimuleren en educatie voor kinderen supporten. Onze missie is zoveel mogelijk kansarme kinderen en vrouwen te helpen. Om dit te realiseren hebben wij tot 2018 een jaarlijks terugkerend event georganiseerd genaamd: “India Day Holland”. Dit is momenteel on hold gezet. We zijn nog in beraad welke werkwijze wij de komende tijd willen hanteren, passend bij de stichting. We staan altijd open voor ideeën en mensen die willen aansluiten om ons verder te helpen.

Op welk project ben je het meest trots?

Op ons eerste grote succesvolle vrouwenproject in Noord India in samenwerking met Wilde Ganzen. Een droom van mij was een atelier voor de vrouwen in Pauri Gharwal opzetten. Dit is gerealiseerd in 2014. Inmiddels zijn er honderden vrouwen getraind op deze locatie voor naailes, computerles etc. Ons samenwerkende partner hier is NJASS.

Over welke ervaring was je vooral verbaasd tijdens je werk voor Indian Light Foundation?

Hoe gehandicapte mensen doorzetten om met hun kwaliteiten verder te komen. Ook heb ik regelmatig vrouwen gesproken in India die onderdanig moeten leven en er vaak alleen voor staan om geld te verdienen voor het bestaan van het gezin. En als ze met je praten zie je de hoop in hun ogen, omdat je met hen in gesprek gaat.

Hoe zou je de Hindoestaanse cultuur omschrijven?

De Hindoestaanse cultuur is een open cultuur en toegankelijk voor een ieder. De festiviteiten zijn van bijzondere betekenis. Het geeft een boodschap mee die wij kunnen toepassen in ons leven. Ik ben trots dat ik een Hindoestaanse ben. Ook put ik hier heel veel energie uit.

Hoe zou je de positie van Hindoestaanse vrouwen in Nederland en Suriname beschrijven?

Ik denk dat Hindoestaanse vrouwen het over het algemeen goed doen in Nederland en Suriname. Zelfredzaam en vooruitstrevend. Ze maken gebruik van de gelegenheid om verder te studeren en om een goede positie in te nemen en een bijdrage te leveren aan de maatschappij.

Wat zou je de Hindoestaanse gemeenschap de komende jaren toewensen?

Ik zou het toejuichen als we meer met elkaar delen en elkaar meer gunnen om een doel te bereiken. Soms heb je de ander nodig om je doel te bereiken, als we dit positief benadrukken kunnen we groeien. Niet individueel bezig zijn, maar meer krachten bundelen en draagvlak creëren. Als het je gegeven is om een ander te helpen, dan moet je dat oprecht doen. Wat voor ons is weggelegd zal op het juiste moment naar ons toekomen.

http://www.indianlightfoundation.org

#HÏVAN

Over hivancommunity

Hivancommunity heeft als doel om de positie van de Hindoestaanse vrouwen te versterken in Suriname en Nederland. Het platform heeft meerdere concepten: interviews, een magazine en in de toekomst volgen (internationale) projecten. Het moet een kennisplatform worden, aangezien kennis er mede voor kan zorgen dat vrouwen uit een ongewenste sociale context kunnen bewegen. Het moet een platform zijn waar vrouwen vragen kunnen stellen die ze nergens anders kunnen stellen. De interviews moeten hen inspireren en adviezen geven. De scherpe columns moeten zorgen voor herkenbaarheid en bruikbare adviezen. En de projecten moeten leiden tot zichtbaar resultaat. >> Lees meer