Voedingsgewoonten in onze cultuur

Met een raar gevoel in mijn buik schrijf ik mijn laatste column voor HIVAN MAGAZINE. Time flies when you’re having fun! Ik heb jullie zoveel meer smakelijks te vertellen, maar daarvoor verwijs ik jullie graag door naar mijn website: www.chefcharis.com. Op mijn website vind je mijn liefde voor eten terug in de vorm van recepten en artikelen. Ik zie jullie daar hopelijk snel weer.

Als foodblogger heb ik voor mijn laatste column een zorgwekkend onderwerp gekozen, namelijk: “ziektes onder de Hindostanen”. Hier kan voeding een mega grote rol spelen. Mijn column is gebaseerd op research en ervaringen uit mijn omgeving. Ik ben niet de ideale (schoon-)dochter die arts is of voeding en diëtetiek heeft gestudeerd. Toch vond ik het belangrijk om hier als laatst over te schrijven. Uit het rapport “Bevolkingstrends” van het CBS is gebleken dat het vooral gaat om ziektes als hart- en vaatziekten, diabetes en endocriene; voedings-stofwisselingen.

Hart- en vaatziekten zijn volgens mij bekend. Ook diabetes kwam mij bekend voor. Dit kan onder andere genetisch bepaald zijn. Met mijn stoute schoenen aan durf ik te zeggen dat wij allemaal een familielid hebben met diabetes. Van endocriene heb ik nog nooit gehoord, dus zocht ik het op. Onder endocriene vallen de klieren die hormonen afscheiden in het lichaam zoals de schildklier, alvleesklier en bijnieren. Dat klinkt al wat bekender. Zelf heb ik last van traag werkende schildklieren. Of dit genetisch is… ik denk het wel. Mijn moeder heeft er ook last van. Elk lichaam reageert anders op medicijnen en op voeding. De ene komt aan en de andere valt af.

Alle ziektes hebben een do’s and don’ts list, maar de grootste remedie is veel bewegen. Een dagelijkse wandeling kost geen geld en is geen enkele smoes waard. Je favoriete serie op een van de stream kanalen kan echt wel een half uur wachten.

Bij hoge cholesterol is het belangrijk om vet vlees te vermijden. Eet dan zo min mogelijk doks, ondanks het je lievelingseten is. I know the struggle is hard… Garnalen is de grootste boosdoener, maar wij Hindostanen hebben soms een onvoorwaardelijke liefde voor garnalen. Bij suikerziekte is het belangrijk om suikergebruik te stoppen, dus dan geen laddoe na een lezing. Gelukkig is een stuk komkommer ook een vorm van persaad. Bij hoge bloeddruk is het belangrijk om minder zout te eten of het liefst geen. Kortom de lifestyle en mindset moet drastisch veranderd worden. De extra maaltijden met soft drankjes zijn ook niet helemaal goed voor het lichaam.

Wij weten als geen ander dat eten en drinken behoort tot een van de basisbehoeften in onze cultuur. Dit staat voor sommigen gelijk aan welvaart en gastvrijheid als je bezoek krijgt. Het koken van te veel eten wordt ook vaak gedaan, want stel dat barkimai plotseling op de stoep staat, dan kunnen wij haar niet zonder eten ontvangen ondanks dat zij thuis al heeft gegeten. Dan eet zij dus twee keer een koolhydraatrijke maaltijd op een dag.

Ga je op visite bij een Hindostaan? Dan kan het volgende gebeuren: je krijgt een cups met soft of daroe en je wordt vol gepropt met koolhydratenrijke hapjes, denk aan die overheerlijke bara’s en sehnas. Vervolgens krijg je een maaltijd met roti, rijst, doks, kip en groentes en als toetje krijg je een cups vol dawat. Ook dit staat gelijk aan welvaren en gastvrijheid: the more the better.

Tijdens de jeugd van onze ouders was dit niet zo, gaandeweg hebben wij deze welvarende levensstijl opgebouwd. Een voorbeeld verhaal van mijn adja; een boer en vader van 13 kinderen. Zijn plantage werd na schooltijd door zijn kinderen geoogst zodat hij dat op de markt kon verkopen. Van zijn opbrengst moest hij zijn gezin onderhouden, alle 13. Uit verhalen begrijp ik dat zij in armoede hebben geleefd en dat het feest was als zij een stukje kip/vis op hun bord kregen. Rijst was er altijd en het was gebruikelijk om je buik met rijst te vullen, koolhydraatrijk.

Tijdens mijn research ben ik een hoop opgestoken van de ziektes. Ik wist er wel vaagjes van af, maar mijn kennis is verbreed en nu moet ook ik opletten op mijn voeding. Ik kan beweren dat ik vanaf vandaag 30 minuten per dag zal wandelen maar wie houd ik dan voor de gek. Of zal ik het misschien toch wel doen? Ik hoop dat ik jou een beetje heb gemotiveerd. Roep je homies bij elkaar en begin een wandelgroep op gepaste afstand, want ja… corona!


#HÏVAN

Hivancommunity heeft als doel om de positie van de Hindoestaanse vrouwen te versterken in Suriname en Nederland. Het platform heeft meerdere concepten: interviews, een magazine en in de toekomst volgen (internationale) projecten. Het moet een kennisplatform worden, aangezien kennis er mede voor kan zorgen dat vrouwen uit een ongewenste sociale context kunnen bewegen. Het moet een platform zijn waar vrouwen vragen kunnen stellen die ze nergens anders kunnen stellen. De interviews moeten hen inspireren en adviezen geven. De scherpe columns moeten zorgen voor herkenbaarheid en bruikbare adviezen. En de projecten moeten leiden tot zichtbaar resultaat. >> Lees meer