#HÏVAN: de veerkracht van BIEDJA SRIPAL

Kun je jezelf voorstellen?

Mijn naam is Biedja Sripal en ik ben 53 jaar. Ik geboren in Paramaribo, Suriname. Ik houd van tuinieren, planten boeken en van niets iets maken en vooral genieten van de kleine dingen die het leven mij biedt. Sinds een jaar woon ik alleen in Zwijndrecht.

Ik heb een mbo opleiding gevolgd, maar kwam erachter dat deze opleiding weinig te maken had met mijn passie: ik wilde werken in een winkel. Ik ben ooit begonnen bij de V&D in de personeelskantine. Een van de managers zag daar dat ik meer potentie had en ik kreeg de kans om vloermanager te worden op de snoepafdeling. Deze kans heb ik aangegrepen. Ik heb een interne opleiding gevolgd en runde daarna de ‘candyshop’. Misschien kent iemand van jullie dit nog.

Daarna werd ik verrast met mijn twee prachtige nakomertjes, mijn zoon en dochter. Na de zwangerschappen werd ik afgekeurd omdat ik bekkeninstabiliteit kreeg. Na een aantal jaar thuis gezeten te hebben kreeg ik toch de drang om weer aan de slag te gaan. Als vrijwilliger organiseerde ik evenementen met mijn buurvrouwen, waarbij ik verantwoordelijk was voor de donaties. Tijdens een van deze evenementen werd mij een baan aangeboden en even later stond ik toch weer op de winkelvloer, de Bodyshop. Ik draag deze winkel een warm hart toe, omdat de medewerkers zoveel in mij zagen en mij weer de ruimte gaven om te dromen. Na een jaar kwam ik weer thuis te zitten, maar ging snel weer aan de slag in een winkel gespecialiseerd in de herenmode. Daar heb ik met veel liefde gewerkt.

Na 2012 begon de crisis en was ik werkloos. Aan de ene kant kwam dit op het juiste moment omdat ik alle tijd had om te rouwen over mijn ouders en mijn scheiding. Daarna kwam mijn leven in een chaos. Ik maakte dingen mee die ik zelfs mijn ergste vijand niet zal toewensen. Maar ook uit deze ervaringen heb ik het positieve gehaald en ik ben verder gegaan.

Momenteel woon ik alleen in Zwijndrecht. Ik ben van een huis met drie etages en een tuin naar een appartement van 15m gegaan. Ik heb veel vrije tijd en heb aan gemeente Zwijndrecht gevraagd of zij werk voor mij hadden. Omdat ik gezondheidsproblemen heb boden zij mij een cursus schilderen aan. Ik begon te lachen, maar tot op heden is dit mijn passie. Ik schilder erop los. Ik heb deze kant van mijzelf nu pas ontdekt.

Je wilt de lezers jouw verhaal meegeven over scheiden. Wat is jouw verhaal en waarom vind je dit belangrijk om te delen?

Mijn relatie met de vader van mijn kinderen was doodgebloed. Dit kan de beste overkomen. Ik kwam tot deze conclusie op het moment dat mijn beide ouders ongeneeslijk ziek waren. Dit maakte het voor mij extra zwaar en ingewikkeld. Totdat ik met mijn vader in gesprek ging tijdens een van zijn ziekenhuisbezoeken. Hij gaf mij het volgende advies: doe dat wat je hart je ingeeft en kijk of luister niet wat anderen ervan vinden. Het is jouw leven. Leef het op jouw manier. Dit advies heb ik ter harte genomen en ik ben mijn eigen koers gaan varen.

Je weet hoe de omgeving reageert die van je houdt. Vaak is het zo dat ze zeggen dat je dingen moet eisen, maar zo zit ik zelf niet in elkaar. Ik heb niets geëist, zoals het advies van mijn omgeving was. Zo goed als kwaad het ging zijn wij mijn ex-man en ik als vrienden uit elkaar gegaan. Dit ging niet gemakkelijk omdat mijn man nooit had verwacht dat ik wilde scheiden. Het was voor mij belangrijk dat de kinderen wisten dat het niet hun schuld was dat de relatie werd beëindigd en dat wij beiden evenveel van hun alle drie hielden. Ik vind dat de kinderen na de scheiding niet hoeven te kiezen tussen ouders. Dit hebben ze in het begin wel een beetje gedaan, wat ook logisch was: ze zagen mij het meest want papa was altijd aan het werk. Ik zie nu juist dat vooral mijn zoon, die vooral mijn lieveling was, een mooie vader/zoon band heeft opgebouwd.

Wanneer je besluit te scheiden is het belangrijk om te beseffen dat jullie beiden schuld hebben. Je kunt het zien als falen, maar je kunt het ook bekijken als “tot hier was onze relatie bedoeld”. Er is niets meer waarmee we elkaar konden aanvullen.

Hoe zou je de Hindoestaanse cultuur omschrijven?

Wat ik van de Hindoestaanse cultuur vind durf ik bijna niet hardop te zeggen. Het is vooral jezelf beter voordoen, problemen bestaan niet, en we hebben allemaal voorbeeld kinderen.

Zijn er taboes die de positie van Hindoestaanse vrouwen kunnen belemmeren?

Er zijn genoeg taboes maar daar ben ik altijd tegenin gegaan. Ik was als kind al rebels. Ik dacht altijd: “wat mijn broers mogen, mag ik ook!” Zij zijn allemaal getrouwd naar hun eigen keus. Mij werd een huwelijk opgelegd. Het ging toendertijd vooral over gehoorzamen en doen wat je ouders opdragen. En dat deed ik dus helemaal niet … Na een Bollywood-achtig verhaal (wat echt een lang verhaal wordt) mocht ik uiteindelijk met mijn partnerkeus trouwen.

Wat zou je de Hindoestaanse vrouwen de komende jaren toewensen?

Ik hoop dat de nieuwe generatie vrouwen en meisjes, waarvan ik zelf twee heb, durven meer zelfstandigheid te tonen en vooral hun eigen pad blijven volgen. Geloof hebben in dat wat ze doen, of het nu groot is of klein. Je hart moet er liggen.

#HÏVAN

Hivancommunity heeft als doel om de positie van de Hindoestaanse vrouwen te versterken in Suriname en Nederland. Het platform heeft meerdere concepten: interviews, een magazine en in de toekomst volgen (internationale) projecten. Het moet een kennisplatform worden, aangezien kennis er mede voor kan zorgen dat vrouwen uit een ongewenste sociale context kunnen bewegen. Het moet een platform zijn waar vrouwen vragen kunnen stellen die ze nergens anders kunnen stellen. De interviews moeten hen inspireren en adviezen geven. De scherpe columns moeten zorgen voor herkenbaarheid en bruikbare adviezen. En de projecten moeten leiden tot zichtbaar resultaat. >> Lees meer