Zwangerschap en Yoga (in quarantaine)

Het komt steeds vaker voor: zwangerschapsyoga. Noodzakelijk? Als je het aan mij vraagt wel, maar ik ben niet zo objectief ;). Lichaamsbeweging is wel noodzakelijk! Bij yoga is het ’t mooie dat er meditaties en ademhalingsoefeningen zijn (daar ben ik namelijk meer van) die je helpen tijdens de zwangerschap en bevalling. En dat de oefeningen meestal afgestemd zijn op het zwangerschapstrimester waar je in zit. Yoga is er niet alleen voor om je fysiek en mentaal voor te bereiden op de bevalling, maar ook om meer en dieper contact te maken met de baby. Mooi toch!?

Nog voor Maart had ik mij ingeschreven voor een zwangerschapsyogacursus om lekker te bewegen, zen momenten te hebben en andere zwangeren te leren kennen. Maar die ging, door de COVID-19 maatregelen, niet door. Jammer….of toch niet? Ik ben sowieso vrij eigenwijs, dus ook wanneer het gaat om yogahoudingen in een groep. Ik geloof namelijk dat elke persoon een andere behoefte heeft en dat houdingen daarop afgestemd dienen te worden: sneller/langzamer, ademhaling vanuit de buik of borst, je blik naar de grond of juist in de lucht etc. Het is altijd belangrijk om goed naar je eigen lichaam te luisteren en niet over je grenzen te gaan, waar/wanneer en welke oefening je ook doet. Zeker niet tijdens de zwangerschap!

Ik maakte dus mijn eigen reeks met yogahoudingen. Dat kan iedereen. Gewoon doen waar je je goed bij voelt. Let wel op dat je na een vooroverbuiging niet direct een achteroverbuiging doet (of andersom), en niet te ver twist (draait).

Een leuke yogaflow voor elk trimester die ik met jullie wil delen is die van Lara Dutta. Op Youtube kan je die vinden. Wat een leuke vrouw en een mooie yoga flow met “keep ups” voor jouw uithoudingsvermogen. ‘s Ochtends rond 7.00 uur stond ik op mijn yogamat, in de woonkamer, terwijl de kinderen aan een tekening bezig waren of samen met mij meededen :). De jongste vaker dan de oudste. Het was voor mij een win-win-winsituatie: ik deed mijn oefeningen, zij waren bewust bezig hun lichaam en het was meteen een “activiteit”, want naar schoolgaan deden ze niet.

Een ademhalingsoefening waar ik altijd van geniet, makkelijk is en geschikt is voor de hele zwangerschap, is “Ujjayi breathing”. De meeste andere ademhalingsoefeningen hebben namelijk contra-indicaties tijdens de zwangerschap. Bij Ujjayi breathing haal je diep adem door de neus en adem je rustig en lang uit door de mond, met geluid! Een soort van zeegeluid “hààààààààààà”.  Ik combineer het vaak met de mantra ‘So Ham”. Bij het inademen zeg ik: “So”in gedachten op en “Ham” hardop bij het uitademen via de mond. Tegen de kids zeg ik om ze voor te stellen dat we op het strand zijn en ze hun handen als schelp los op hun oren kunnen plaatsen en dan de ademhalingsoefening te doen. Bij de “hààààààààààà” uitademing verschijnt dan een lach op hun gezicht, want ze horen de zee ‘echt”!

In de zevende maand kreeg ik last van onrustigheid in mijn rechterbeen. Het was zo erg, dat ik er bijna niet van kon slapen. Ik herkende het. Het kwam doordat ik 8 kilo zwaarder ben geworden! De bekkeninstabiliteit waarmee ik te kampen had tijdens mijn eerste zwangerschap en mijn zwakke plek aka de rechterknie. Of zal het een jongetjes ding zijn bij mij? Bij mijn dochter had ik er namelijk geen last van….. Anyhow, een yogaoefening die mij erg geholpen heeft voor het slapen gaan is om 10 minuten met de benen omhoog te liggen. Ik lag dan met de benen tegen het hoofdsteun van het bed aan met een kussen onder mijn heupen naar muziek te luisteren. En tada……even later sliep ik als een baby.

Andere oefeningen die ik deed, maar dan voor het versterken van de bekkenbodemspieren, èn die voor jong en oud leuk is, voor zwangeren en niet zwangeren goed is, zijn oefeningen op een gymbal! Je kan het jezelf zo makkelijk als moeilijk maken als dat je wilt op zo een gymbal. Let wel op dat je heupen hoger zijn dan je knieën en je je voeten plat op de grond houdt. Kijk dus goed welke maat geschikt is voor je. Ik gebruik maat 65cm. Mijn favoriete oefeningen waren rondjes op de bal draaien en 8jes maken met de heupen. That’s it! Voor de rest doe niet al te moeilijk hoor. Af en toe zit ik gewoon op de bal zonder iets te doen, ook goed toch? Je hoeft niet altijd actief te zijn. De bal kan trouwens ook gebruikt worden voor het opvangen van de weeën. O ja, na mijn oefeningen vloog de bal weleens door de kamer (wanneer ik het vergat op te bergen)…. Want de kids vinden zo een bal namelijk ook erg leuk! Let dus op ;).

Afhankelijk van hoe de bevalling gaat zal ik weer yoga doen om mijn lichaam te herstellen en terug in haar shape te krijgen. Postnatale yoga is toch iets anders dan een normale flow of de zwangerschapsyoga. Ik vind het bijzonder en ben dankbaar om te mogen ervaren dat de eeuwenoude wijsheden vanuit India, waar mijn roots liggen, zo mooi en kundig omgaat met de zwangerschap op mentaal en fysiek gebied en de zorg erna. Just being thankful!


#HÏVAN

Hivancommunity heeft als doel om de positie van de Hindoestaanse vrouwen te versterken in Suriname en Nederland. Het platform heeft meerdere concepten: interviews, een magazine en in de toekomst volgen (internationale) projecten. Het moet een kennisplatform worden, aangezien kennis er mede voor kan zorgen dat vrouwen uit een ongewenste sociale context kunnen bewegen. Het moet een platform zijn waar vrouwen vragen kunnen stellen die ze nergens anders kunnen stellen. De interviews moeten hen inspireren en adviezen geven. De scherpe columns moeten zorgen voor herkenbaarheid en bruikbare adviezen. En de projecten moeten leiden tot zichtbaar resultaat. >> Lees meer