#HÏVAN: advocaat NYDIA GIERDHARIE over haar eigen rechten

Kun je jezelf voorstellen?

Mijn naam is Nydia Gierdharie. Ik ben 35 jaar jong, geboren in Tilburg, opgegroeid en wonend in Rotterdam. Ik ben advocaat en heb mijn eigen advocatenpraktijk ‘Gierdharie Advocatuur’ in Den Haag. Naast mijn werk, hou ik heel veel van reizen en ben ik constant bezig om mijzelf spiritueel te ontwikkelen. Zo ben ik een groot fan van Sadhguru (te volgen op Facebook en Youtube) en ben ik lid van ShivYog waarbij je wekelijks bijeenkomsten hebt. Met beiden leer je de geheimen van het leven kennen.

Uit wat voor familie kom je?

Ik kom uit een grote familie. Mijn adjie en adja hebben 8 kinderen en mijn nani en nana hebben 13 kinderen. Je kunt je wel voorstellen hoe groot deze families zijn met kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen en natuurlijk de bijkomende partners. Mijn eigen gezin bestaat (naast mijzelf) uit twee ouders, twee broers (37 en 38 jaar) en één zusje (29 jaar).

Hoe zou je je opvoeding beschrijven?

Ik heb denk ik een traditionele opvoeding gehad. Ik weet niet of dat typisch Hindoestaans is of typisch niet-Westers. Mijn vader was streng en ik mocht niet tot laat buiten blijven. Natuurlijk luisterde ik daar niet altijd naar, want ja, you gotta live en je bent maar eenmaal jong (lees: fit genoeg om tot laat op te blijven). Mijn broers kregen (natuurlijk) wel alle vrijheid.

Mijn moeder deed voornamelijk al het huishouden terwijl zij overdag ook werkte. Mijn vader en broers deden weinig tot geen huishoudelijke klusjes. Alle hulp die mijn moeder wilde, vroeg ze aan mij als oudste dochter. Natuurlijk begon ik mij daartegen af te zetten en een absolute afkeer aan strijken en het aanrecht te krijgen. Want ja, als mijn broers het niet hoefden te doen, waarom ik dan wel?

Waarom heb je gekozen voor de studie Rechten?

Toeval (bestaat niet). Toen ik jonger was, wilde ik astronaut worden. Omdat ik slechte ogen had, moest ik naar wat minder spannends kijken zoals luchtverkeersleider. Ook daarvoor bleek ik te slechte ogen te hebben. Toen ik uiteindelijk dacht aan luchtvaart bouwkunde, werd me dat met klem afgeraden door een student die de opleiding volgde.

Omdat ik mij vóór de inschrijvingsdeadline voor een studie moest inschrijven, vroeg ik aan een oudere neef in een kort autoritje van 10 minuten: met welke baan verdien je het meest? Ik kreeg als antwoord: notaris. Ik wist nog niets van dat werk maar ik kreeg van hem te horen dat het werk zou bestaan uit het zetten van handtekeningen. Wat leuk en makkelijk werk dacht ik toen als 18-jarige, haha. Ik schreef mij dus in voor Notarieel recht (eerst nog op de verkeerde universiteit omdat ik mij totaal niet had ingelezen in het werk en de bijbehorende studie). Uiteindelijk belandde ik op tijd op de juiste universiteit (Universiteit van Leiden) en vond ik de studie nog echt leuk ook! Na afronding daarvan heb ik nog een tweede Master gevolgd en afgerond, de Engelstalige Public International Law.

Welke drie levenservaringen hebben invloed gehad op jou als persoon en waarom?

Ik denk dat mijn opvoeding in zijn geheel heeft bijgedragen aan het feit dat ik een sterke en onafhankelijke persoon ben geworden die opkomt voor mijn en andermans rechten. Ik heb natuurlijk heel veel discussies en geruzie moeten doormaken om te komen waar ik nu ben. Vanuit mijn vader kreeg ik veel beperkingen opgelegd en mijn oudste broer was een kopie van hem. Dus ja, een beetje opkomen voor je eigen rechten is dan wel een noodzakelijke vaardigheid om te ontwikkelen.

Verder heeft reizen een grote invloed gehad op mij als persoon. Reizen is naar mijn mening de meest waardevolle investering in jezelf omdat je dan letterlijk en figuurlijk je horizon verbreed. Ik zeg altijd tegen mijn zusje, geld moet je uitgeven aan chillen en reizen. Geld kun je altijd nog (terug)verdienen, maar tijd (met de bijbehorende ervaringen) komt niet meer terug.

Wat verder ook invloed heeft gehad op mij als persoon is dat ik na mijn afstuderen nergens werd aangenomen voor een baan in het notariaat. Ik werd overal uitgenodigd op basis van mijn CV en mooie cijferlijsten, maar ik hoorde steeds dat ik “niet paste in het team”. Ja dat klopt, ik had een ander kleurtje en ik kon niet meepraten over skiën, wielrennen of zelfs zuipen.

Tijdens dat jaar solliciteren heb ik gemerkt hoe moeilijk het is voor een persoon met een niet-Westerse achtergrond om binnen te komen op bepaalde plekken terwijl je wel de kennis en kunde bezit. Met name als je je niet kunt of wilt aanpassen. Want waarom zou ik een extra Hollands accent opzetten of lachen om grappen die ik niet grappig vind? Dat jaar besefte ik dat er inderdaad onderscheid wordt gemaakt op basis van culturele achtergrond. Maar daarnaast leerde ik ook de meest belangrijke les: wees jezelf. Uiteindelijk kom je terecht op een plek waar je je thuis voelt en waar je ook het beste tot je recht komt.

Hoe zou je de Hindoestaanse cultuur omschrijven?

De Hindoestaanse cultuur lijkt mij één van flexibiliteit, saamhorigheid en spiritualiteit. Met flexibiliteit bedoel ik dat Hindoestanen zich overal op de wereld kunnen vestigen en makkelijk kunnen integreren zonder de eigen gebruiken te vergeten. Met saamhorigheid bedoel ik dat we in beginsel bijna nooit alleen zijn, omdat we meestal grote(re) families hebben. We leven vaak minder individueel en er is altijd wel iemand bij wie je terecht kunt. Daarnaast merk ik dat Hindoestanen elkaar vaak steunen en aanbevelen aan anderen op het zakelijke vlak.

Qua spiritualiteit denk ik wel dat we nog een inhaalslag te maken hebben. Wat ik jammer vind, is dat we ons op bepaalde vlakken te veel aanpassen aan de Westerse cultuur. We moeten trots zijn op onze eigen gebruiken, tradities en rituelen. Als je je verdiept in de oorsprong zie je dat ze vaak ten goede komen aan je leven of levensfase(n). Maar vaak verdiepen mensen zich er niet in en wordt het bij voorbaat al als onzin bestempeld. India (of het Oosten) is ontzettend rijk aan kennis, maar dat wordt pas erkend wanneer de Westerse wetenschap (véél later) iets bevestigd. Een aantal voorbeelden: lopen op blote voeten, kurkuma of vasten is goed voor de gezondheid of dat de maan invloed heeft op je gemoedstoestand. Zelfs de structuur van DNA, moleculen of de ontwikkeling van een mens in de baarmoeder stonden al omschreven in de oude Vedische geschriften uit India.

Hoe zou je de Hindoestaanse gemeenschap omschrijven?

De Hindoestaanse gemeenschap zou ik omschrijven als gezellig. Vaak draait het om eten, muziek en gezelschap. Ook zie ik steeds meer mensen die zich inzetten voor de maatschappij om een betere positie te creëren voor andere mensen. Ik vind het heel mooi om te zien dat veel Hindoestanen in Nederland zich zo veel mogelijk proberen te ontwikkelen. Dan is de zware reis van onze voorouders van India naar Suriname naar Nederland niet voor niets geweest 😉. Wat ik een negatief aspect vind, en dat las ik ook in het interview van Rishi Jankie bij Hivan Community, is dat alcohol een hele grote rol speelt in de gezelligheid van de Hindoestaanse gemeenschap. Mensen kijken je verbaast aan als je zegt dat je niet drinkt (zelfs als vrouw) en vragen je vaak naar de reden daarvan. Daaruit blijkt wel dat alcohol tegenwoordig dé standaard is. En al die vechtpartijen als gevolg van dat drinken, verpesten het vaak voor anderen.

Hoe zou je de positie van Hindoestaanse vrouwen in de cultuur en gemeenschap omschrijven?

Ik denk dat we op dit moment in een transitiefase zitten. Hoewel het gebruikelijk was dat de vrouw het huishouden deed en voor de kinderen zorgde terwijl de man het inkomen binnenbracht, is dat nu erg veranderd. Tegenwoordig is het lastig rondkomen voor een gezin met één inkomen en dus werken er ook steeds meer vrouwen. Daardoor helpen de mannen tegenwoordig ook meer mee in het huishouden en vindt er een verschuiving plaats van de klassieke rollen. Ik vind dat wel een goede ontwikkeling voor meer gelijkheid en de daarbij komende vrijheden voor vrouwen.

Wat wens je de Hindoestaanse vrouwen de komende jaren toe?

Ik wens zowel de Hindoestaanse vrouwen als mannen veel spiritualiteit toe. Men wil altijd succes, maar succes hoef je niet te meten in status of rijkdom. Naar mijn mening is geluk de enige succesfactor in het leven. En met spiritualiteit komt geluk automatisch. Zoals ik al eerder schreef, toeval bestaat niet. Dus zolang je je best doet om je eigen pad te volgen en niet bang bent voor het nemen van (soms risicovolle) beslissingen, zal dat leiden naar vrijheid en geluk. Probeer moeilijkheden in het leven te zien als noodzakelijke lessen. Het vormt je tot een sterkere of wijzere versie van jezelf.

Natuurlijk wil ik iedereen de Bhagavad Gita aanraden om te lezen, maar misschien dat een van de volgende boeken wat meer aanspreekt: “Gluren de doden als we douchen?” Of “Laten de doden ook hun hond uit?”. Beiden zijn geschreven door een Amerikaanse (blanke) medium. Zij vertelt daarin over haar communicatie met geesten. Ongeacht je culturele achtergrond of je geloofsovertuiging geven beide boeken heel veel insight over de geheimen van het leven.


#HÏVAN

Hivancommunity heeft als doel om de positie van de Hindoestaanse vrouwen te versterken in Suriname en Nederland. We moeten een inhaalslag maken op het gebied van emancipatie. Het platform heeft meerdere concepten: interviews, een magazine en in de toekomst volgen (internationale) projecten. Het is een kennisplatform, aangezien kennis er mede voor kan zorgen dat vrouwen uit een ongewenste sociale context kunnen bewegen. Het moet een platform zijn waar vrouwen vragen kunnen stellen die ze nergens anders kunnen stellen. Waar ervaringen gedeeld worden die normaliter als taboes worden bestempeld. De interviews moeten inspireren en adviezen geven. De scherpe columns moeten zorgen voor herkenbaarheid en bruikbare adviezen. En de projecten moeten leiden tot zichtbaar resultaat. >> Lees meer