#HÏVAN: TIFFANY HIRALAL the Food Stylist over verschillende culturen en werkethiek

Uit wat voor familie kom je?

Ik kom echt uit een Surinaams gezin. Mijn ouders zijn beide hindoestaans en mijn vader heeft ook een beetje Javaans in zich. Van alle drie verschillende culturen komt veel terug in mijn familie. De gezelligheid, het eten, de warmte en het harde werken. Als ik praat over wie ik ben en wat ik doe, komt echt alles voort uit mijn familie. Zelfs Tiffany, The Food Styliste. Al is dat een beetje meer luxueus dan mijn familie hun smaak, haha. Maar daarom noemen zij mij ook altijd een diva.

Hoe zou je je opvoeding beschrijven?

Zoals ik al zei, komen de verschillende culturen direct terug in mijn familie. En ook in mijn opvoeding. De traditionele waarden kwamen direct terug in mijn opvoeding. Mijn ouders waren beschermend en autoritair. Als tiener was dat niet altijd makkelijk, want ik ben super eigenzinnig. Maar in die zin, was het soms echt wat ik nodig had. Soms ook niet. Maar nu kan ik er wel op terugkijken en het waarderen voor wat het was. Mijn ouders en ik hebben ook een veel betere band dan toen. Ze waarderen mijn eigenzinnigheid steeds meer en met mijn vader kan ik er zelfs grapjes over maken. Mijn moeder wilt soms nog mij proberen te controleren, nutteloze pogingen zijn dat, haha.

Ondertussen ben ik ook opgevoed met collectieve waarden. Er waren altijd mensen bij ons over de vloer. Hoe meer mensen, hoe meer gezelligheid. En tegelijk ook altijd behulpzaam naar anderen. Als iemand moest worden opgevangen, stond onze deur open. Als iemand hulp nodig had met iets doen, stonden wij klaar. En wij ook voor elkaar, als mijn ouders hulp nodig hadden met werk, waren mijn zus en ik er altijd. En als ik tot middennacht nog aan schoolprojecten zat, waren mijn zus en ouders altijd ready om mij een handje te helpen. Dit heeft echt gemaakt wie ik ben, altijd vrijgevig en klaarstaan voor een ander.

Welke drie levenservaringen hebben jou gevormd als persoon en waarom?

Er maar drie kiezen is wel moeilijk. Ik moet zeggen dat ik mij ook niet altijd goed kan verwoorden hoor, dus ik ben soms een beetje voorzichtig. Maar, één, dat ik mijn eerste jaar op hbo opnieuw moest doen. Twee, mijn vaste baan verlaten en drie, mijn eigen bedrijf beginnen. Ik kies deze drie omdat ze echt weergeven waar mijn werkethiek vandaan komt en waar mijn passie ligt. En om eerlijk te zijn, is dat ook een groot deel van wie ik ben. Ik heb van huis uit meegekregen om altijd hard te werken, al was het voor een dubbeltje meer. Mijn ouders hadden naast hun vaste baan altijd een extra hussle on the side en dit is altijd mijn voorbeeld geweest. Ik probeer altijd echt mijn alles te geven. Wat dat betreft was mijn baan opzeggen ook echt een grote stap. Het was toch een stukje minder zekerheid. Maar ik moest mijn hart volgen en alles doen voor mijn dromen.

Kun je iets meer vertellen over jouw passie voor food?

Ook hier moet ik verwijzen naar de mengelmoes van de verschillende culturen in mijn familie. Ik ben opgegroeid met traditioneel Surinaams, Hindoestaans en Javaans eten. Eten van mijn beide oma’s werden rond de familie gebracht en mijn ouders stonden ook altijd in de keuken. Het is dan ook niet geheel onlogisch dat ik vroeger een beetje een dikkertje was. Ik houd van eten en iedereen in mijn familie ook. Het is natuurlijk ook manier hoe we in onze cultuur liefde uiten. De typische opmerkingen als “heb je gegeten?” “eet meer” “neem eten mee naar huis”, weergeven onze cultuur en hoe wij liefde uiten, denk ik. Ik wil ook altijd liefde geven doormiddel van eten daarom ben ik echt perfectionistisch als het op mijn werk aankomt.

Wanneer en waarom ben je begonnen met Tiffany, The Food Stylist?

Als jong meisje had ik altijd al een passie voor styling en eten, echter nooit in combinatie. Ik groeide op als een mode poppetje in een gezin en in een cultuur waar eten centraal staat. Uiteindelijk heb ik mij op Artemis Academie gefocust op food styling. Daar werkte ik aan westerse opdrachten met als focus de Vogue of LaPlace. En ook nu zie ik dat de Surinaamse keuken soms een culinaire twist krijgt, maar het verhaal verdwijnt. Dit wilde ik veranderen! Mijn ouders hebben lange tijd gecaterd en hoewel het eten heerlijk is, ziet het er nooit mooi uit. We kennen allemaal de chafing dishes gevuld met bami, nasi en vlees. Dit terwijl onze cultuur en het eten zo kleurrijk is, smaakvol is en echt een mooie geschiedenis heeft. Dit wilde ik dan overdragen! Natuurlijk, de styling is mooi en op Instagram komt dat veel naar voren, maar al mijn gerechten en ook de styling hebben altijd een achtergrond uit onze culturen.

Waar ben je het meest trots op?

Een tijdje geleden heb ik mijn baan opgezegd om mij volledig te focussen op mijn ambitie als food styliste. Helaas had ik de huidige maatregelen (covid-19) niet kunnen voorzien en wellicht had ik dan een andere keuze gemaakt. Maar ik ben trots op dat ik mijn hart volg en doe waar ik achter sta. Ik blijf nu ook sterk overeind staan en mijn best doen. Gelukkig heb ik altijd de steun van mijn ouders gehad om ook mijn hart te volgen. Ik ben blij dat mijn ouders wat dat betreft toch de ouderwetse ideeën van carrière hebben kunnen loslaten.

Wat was je grootste uitdaging betreft ondernemen en hoe heb je deze overwonnen?

De grootste uitdaging is denk ik altijd je eerste keer. Ik heb geluk gehad met de kennis en steun van mijn ouders maar toen ik voor mijn eerste opdracht 500 mensen moest voorzien van hapjes, fruit en zoetigheid, was dit echt spannend! Als ondernemer moet je leren dat je het niet altijd alleen kan, leunen op personeel is juist zo belangrijk. Het is echt teamwerk. Ik zorg er juist voor dat mijn concept, creativiteit en de dromen van mijn klant werkelijkheid worden. Centraal in de visie van mijn bedrijf staat, the sky is the limit. Mijn styling en de opdrachten kunnen zo extravagant als mogelijk maar ook minimalistisch kan de wens van mijn klant zijn. Daarbij hoort sommige dingen uithanden geven zodat ik aandacht kan hebben voor de details.

foto credits: @heliophoelie

Je bent een tijdje geleden naar Suriname gereisd. Kun je iets meer vertellen over je reis naar Suriname?

Suriname is het land waar we allemaal onze roots vinden en van sommigen gaan nog verder terug naar India, Indonesië, China en vele andere landen. Van sommigen komen de roots weer terug in Nederland. Ik heb een beetje van dit alles in mij, wij allemaal eigenlijk. We focussen ons vaak op het hindoestaans zijn maar dat betekent voor iedereen natuurlijk wat anders. Het kan verwijzen naar je roots in India maar het staat misschien ook voor de verbinding met het hindoeïsme. Terwijl het verhaal, en zeker de mijne, zo breed is. Generaties zijn opgegroeid in Suriname waar verschillende tradities uit landen als India en Indonesië zijn overgewaaid. Ze kregen een nieuw jasje. En sommige zijn helaas ook verloren geraakt. In Suriname ging ik opzoek naar de tradities die verbonden stonden met eten, wat er vele waren. Maar ik ging ook terug naar letterlijk de voordeur van mijn vaders ouderlijke huis, waar ik leerde wat hij elke dag at. Ik kwam in contact met een andere kant van mijn familie, die opgroeide in armoede. Hierdoor kwam ik ook in contact met een nieuwe kant van mij, mijn dankbaarheid groeide enorm! Dit neem ik dan allemaal weer mee in mijn bedrijf en in het eten dat ik andere mensen geef. Helaas moest ik vanwege de huidige pandemie vroegtijdig terug, maar ik ga zeker weer terug. Het is een oneindig, complex verhaal en doormiddel van eten wil ik het ontdekken.

Wat kunnen wij de komende vijf jaar van jou verwachten?

Ik wil mij de komende tijd focussen op alles wat ik heb geleerd. Zoals ik al vertelde heb ik zoveel geleerd in Suriname, dit wil ik delen met iedereen in Nederland. Dit kan zich ontwikkelen in verschillende concepten als een restaurant, dinnershows of anything, tijd zal dat laten zien. Maar zolang ik onze geschiedenis doormiddel van lekker en mooi eten kan delen met de wereld, ben ik gelukkig.

Hoe zou je de Hindoestaanse cultuur omschrijven?

‘De’ hindoestaanse cultuur is natuurlijk al een complex begrip, wat voor iedereen iets anders betekent. Maar een feit blijft dat onze overgrootouders als gastarbeiders uit India zijn gehaald naar Suriname, door Nederlanders. Zij hebben praktisch gezien als slaven geleefd daar. Dat wij tot op de dag van vandaag waarden en trauma’s hebben die daar naartoe terug te leiden zijn, is niet gek. Gelukkig hebben onze (over)grootouders en ouders hard gewerkt om ons een beter bestaat te geven en ook dat brengt weer verschillende waarden met zich mee. En voor mij zijn er dan ook hindoeïstische en christelijke waarden die terug komen in mijn zijn. En voor andere weer islamitische waardes, of andere geloven.

Nou ja, zoals ik al zei, het is super complex. Maar ondanks de geschiedenis spelen de waarden die hieruit voortgekomen als, onderdanigheid, geloof, traditioneel, saamhorigheid en hard werken nog echt een rol. Ik vind het alleen jammer om te zien dat ze niet altijd mee genomen worden met oog op de toekomst maar juist met behoud van het verleden. Echter is Hivan Community natuurlijk het bewijs dat het wel met oog op de toekomst is. Dit weergeeft ook meteen dat ‘de’ hindoestaanse cultuur voor iedereen iets anders bekent. 

Welke drie taboes kunnen belemmerend zijn voor Hindoestaanse vrouwen?

Haha, een top drie van belemmerde taboes voor de Hindoestaanse vrouw is echt een pittige. We dealen elke dag met zoveel verschillende taboes binnen het vrouw zijn en binnen het hindoestaans zijn. Ik wou dat ik kon zeggen dat er maar drie waren die echt de hoofdrol spelen, maar het zijn er echt zoveel meer. Maar goed, zou ik moet kiezen, gebaseerd op de belangrijke ervaringen in mijn leven zou het zijn: 1, een relatie hebben met iemand van een andere cultuur, 2, ‘ Wat zullen mensen zeggen’ en 3, de onderdanigheid van de vrouw en hoe deze zich manifesteert.

Welk advies heb je tot slot voor de Hindoestaanse vrouwen in Nederland en Suriname?

Onthoud wat je waard bent, volg je hart en denk niet aan wat de rest gaat zeggen of denken! Ben je ondernemer of werk je voor een werkgever? Probeer altijd onafhankelijk te zijn en voor je eigen centen te werken en deze te verdienen. Leef in de vrijheid die je verdient.

Geschreven door Madhavi Gharbharan samen met Tiffany (tiffanyfoodstylist.com)


#HÏVAN

Hivancommunity heeft als doel om de positie van de Hindoestaanse vrouwen te versterken in Suriname en Nederland. We moeten een inhaalslag maken op het gebied van emancipatie. Het platform heeft meerdere concepten: interviews, een magazine en in de toekomst volgen (internationale) projecten. Het is een kennisplatform, aangezien kennis er mede voor kan zorgen dat vrouwen uit een ongewenste sociale context kunnen bewegen. Het moet een platform zijn waar vrouwen vragen kunnen stellen die ze nergens anders kunnen stellen. Waar ervaringen gedeeld worden die normaliter als taboes worden bestempeld. De interviews moeten inspireren en adviezen geven. De scherpe columns moeten zorgen voor herkenbaarheid en bruikbare adviezen. En de projecten moeten leiden tot zichtbaar resultaat. >> Lees meer