Zwangerschap en Ayurveda

Meer dan 100.000 goedbedoelde adviezen, van personen dichtbij of uit de literatuur. Er is zoveel over de zwangerschap te zeggen. Dan nog is iedere zwangerschap, vrouw, baby en geboorte uniek. Of het nu jouw eerste of zoveelste zwangerschap is, het is een bijzondere ervaring die je mag omarmen.

Ayurveda als “science of life” en de zwangerschap. Volgens Ayurveda is de zorg voor een kind belangrijk vòòr de conceptie, tijdens de zwangerschap en natuurlijk na de geboorte. Het is niet niks om zwanger te zijn en moeder te worden. Ayurveda kaart de zorg voor zwangere vrouwen extra aan. In Ayurveda wordt aangenomen dat de mentale- en gedragsmatige ontwikkeling van een kind al begint bij de conceptie.

Een mens wordt gevormd door de eigen ziel, de geest, de karma, de vader, de moeder en externe invloeden (de omgeving). De rol van de moeder is belangrijker dan we denken. De persoonlijkheid van het kind begint vorm te krijgen in de baarmoeder en wordt sterk beïnvloed door de staat van de moeder tijdens de zwangerschap en daarna! Jouw baby krijgt alles via jou mee. Dit wetende, ook van uit de Ayurveda Practionar opleiding, ben ik toch bewuster met deze zwangerschap omgegaan in vergelijking tot de zwangerschappen van mijn zoon (8) en dochter (5).

Ik deed toen natuurlijk ook al mijn best met hetgeen ik toentertijd wist. Nu is het met méér kennis en vaardigheden en meer vanuit mijn eigen Zijn. In December kwam het goede nieuws van de zwangerschap. Helemaal happy met mooie intenties en plannen begon deze zwangerschap, maar dan komt er plotseling iets van “COVID-19” en een “lockdown”. Opeens waren er zoveel maatregelen en angst in de wereld en om mij heen, en wat doe je dan?! Ik ging creatiever om met mijn tijd, self care, kinderen, zwangerschap, werk en studie. Het werkte allemaal…..tot op zekere hoogte. Het was voor iedereen wennen en schakelen, want zo iets hebben we nog nooit eerder meegemaakt.

Veranderingen. Er verandert al zoveel in het lichaam tijdens de zwangerschap en dan ook nog eens in de omgeving. Binnen Ayurveda staat balans centraal! Maar hoe blijf je in balans met zoveel veranderingen? Er zijn een aantal wijsheden vanuit Ayurveda die mij erg geholpen hebben in deze bijzondere tijd van COVID-19 en de zwangerschap. Adviezen voor het welzijn van moeder en baby.

Positieve affirmaties

Om in een zekere positiviteit te blijven, leefde ik in mijn eigen bubbel. Ik keerde naar binnen! Ik las geen nieuwsberichten meer; al die negativiteit – ook al was het realiteit – was niet goed voor mij en niet voor de baby. Ik besloot om ons te voeden met positieve emoties en positieve gedachten. Ik had ergens nog Hypnobirthing affirmaties liggen van de vorige zwangerschap, deed vaker aan zwangerschapsyoga, Qigong, was bewuster bezig met voeding en deed meer met zwangerschapsmantras- en muziek. Tip: als je op Youtube zoekt naar “Garbhankur”, dan krijg je voor iedere zwangerschapsmaand muziek dat is afgestemd op de ontwikkeling van de baby. Mooi en eigenlijk ook logisch dat iedere maand een eigen behoefte heeft, toch?

Kritisch over sociale contacten

Tijdens deze bijzondere periode waarin de sociale contacten minimaliseerde, werd ik zelf ook kritischer. Ik nam de tijd om een “tribe” te creëren die bij mij paste. Ik verzamelde positieve mensen “om mij heen”. Contacten verliepen merendeels online. Zelfs met mijn moeder, die “vast” zat tijdens haar vakantie in Suriname. Het was niet meer “chill’’ bij haar op de bank liggen, een Indiase film kijken en lekker eten” net als bij mijn vorige zwangerschappen. Zwangere vrouwen horen vertroeteld te worden, maar dat kon dus nu niet meer! Het is allemaal anders. Maar anders is óók ok. Het is maar wat je er zelf van maakt.

Zwangerschapsyoga

Zo had ik mij ingeschreven voor een cursus zwangerschapsyoga in de omgeving om andere moeders te leren kennen. Je raadt het al… het ging niet door! Ik kon niet anders dan accepteren. Dus deed ik toch mijn eigen oefeningen thuis en kwam ik, door mijn doula, in een Facebook groep terecht met zwangere vrouwen die tijdens de COVID-19 periode uitgerekend zijn om zo meer in contact te zijn met andere vrouwen. Ik kwam in situaties terecht die ik niet eerder had meegemaakt en zij ook. De afspraken bij de verloskundige en de echo’s gingen grotendeels telefonisch en heel erg kort op de praktijk… alleen! De gezondheid en het geslacht van de baby kreeg mijn partner te horen en te zien via videobellen! Dat terwijl ik in dat donkere kamertje lag met de onbekende echoscopist en hij in de auto met de kinderen. Ideaal? Nee absoluut niet, maar het is wat het is.

Afgestemde selfcare vol aanpassingen

Wat mij altijd al, vanuit Ayurveda, geïnteresseerd heeft is de noodzaak voor self care! Zorg goed voor jezelf, zowel mentaal als fysiek. Voed je met voeding dat past bij iedere trimester, of zelfs maand, van de zwangerschap en doe lichaamsoefeningen die bij het trimester passen. Hier is veel over te vinden, maar wil je het afgestemd hebben op je persoonlijke situatie, ga dan op consult bij een Ayurvedische arts of therapeut. Hoewel ik zelf in Ayurveda gedoken ben, ben ik toch op consult bij mijn docente voor adviezen. Het gaat allemaal om balans. En laat dat nu juist de uitdaging zijn tijdens de zwangerschap met alle hormonen en veranderingen die door je lijf gaan. Ik paste niet alleen mijn voeding aan, ook mijn dagelijkse sesamolie massages werd aangepast met andere oliën, voor het eerst gebruik ik olietampons en kwamen er supplementen bij… aanpassingen, aanpassingen en aanpassingen. Een mooie manier om mee te gaan op het ritme van mijn interne natuur en de externe natuur.

Don’t suppress your natural urges

Onderdruk niet je natuurlijke drang, luister naar je lichaam! Als zwangere ben ik er extra gevoelig voor geworden. De emoties die zich wilden uiten, de gedachten die opkwamen en gedeeld wilden worden, maar ook eten en drinken waar ik (of de baby) zin in had. En mijn uitdaging in deze tijd…de baby die op mijn blaas drukte. Plassen wanneer ik moet plassen. En tsja, je kan niet even een restaurant binnenstappen om gebruik te maken van hun wc, want zij zijn dicht! Hoe verbazingwekkend het ook voor de kids was… zij zagen hun mama een bosje in lopen en er opgelucht uit komen. “Heb je geplast, mama?” vroegen ze dan 😉

Postnatale zorg

De postnatale zorg is cruciaal voor de eerste 42 dagen na de geboorte, zowel voor moeder als voor kind. Er wordt zelfs gemeend dat de eerste 42 dagen invloed hebben op de komende 42 jaar van de vrouw,  invloed hebben op de ontwikkeling van het kind en de volgende zwangerschappen en kinderen. 42 dagen, en niet de 5 dagen die je van de overheid vergoed krijgt voor kraamzorg. Er komt zo vaak (onverwerkte) postnatale depressies voor en vaak wordt het gedeeld met elkaar. Postnatale depressie kan echt veel minder worden door de juiste zorg te krijgen!

Voorbereiding

Wat voor kraamzorg wil ik hebben (ik heb bewust gekozen voor natuurlijke kraamzorg), wat moet ik nog kopen voor mijzelf en de baby (denk aan yoni steaming kruiden, speciale olie etc.) wie zal er voor de andere kinderen zorgen, hoe vaak kan mijn partner vrij nemen, wie zorgt er voor mij? Door wie en wanneer wordt het huis schoongemaakt, wie zorgt voor de vers gemaakte maaltijden voor mij volgens Ayurvedische richtlijnen en voor het gezin, wat doen we met kraambezoek als het mag? Wie wil ik als eerste bezoek?” Allemaal dingen die mij helpen bij het herstel en waarborgen van de rust en sfeer in huis. Ik durf steun te vragen, gelukkig, want dat is niet altijd zo geweest.

Dit is een beetje van wat en hoe ik het nu doe…..”Sharing is caring!” zeg ik altijd…. Maar onthoud dat iedere vrouw en zwangerschap uniek is. Ik ervaar de zwangerschap en Ayurveda als een mooie en bijzondere combinatie in deze fase en hoop dat andere vrouwen geïnspireerd raken om meer naar zichzelf te luisteren (in hun kracht te staan) en bewust te kiezen om goed voor henzelf te (laten) zorgen, vooral tijdens de zwangerschap en zeker ook daarna! Omarm deze bijzondere ervaring. Veel liefs, Angela

Geschreven door Angela Ramsoedh

#HÏVAN

Hivancommunity heeft als doel om de positie van de Hindoestaanse vrouwen te versterken in Suriname en Nederland. We moeten een inhaalslag maken op het gebied van emancipatie. Het platform heeft meerdere concepten: interviews, een magazine en in de toekomst volgen (internationale) projecten. Het is een kennisplatform, aangezien kennis er mede voor kan zorgen dat vrouwen uit een ongewenste sociale context kunnen bewegen. Het moet een platform zijn waar vrouwen vragen kunnen stellen die ze nergens anders kunnen stellen. Waar ervaringen gedeeld worden die normaliter als taboes worden bestempeld. De interviews moeten inspireren en adviezen geven. De scherpe columns moeten zorgen voor herkenbaarheid en bruikbare adviezen. En de projecten moeten leiden tot zichtbaar resultaat. >> Lees meer