Interraciaal heel normaal?

Je bent het (eind)product van je omgeving. Niet alleen wat jij meemaakt maar ook wat de voorgaande generaties hebben meegemaakt, vormen jou. Dat klinkt heel mooi, maar dat is niet altijd positief. Tijdens de lerarenopleiding geschiedenis stuitte ik op de woorden van historicus P.C Emmer. Hij was van mening dat het Joodse volk het enige volk is dat kan spreken over een intergenerationele trauma. Ik ben het daar niet mee eens. Ik denk namelijk dat wij nu nog de zure vruchten van de kolonisatie plukken.

Intergenerationeel trauma wilt overigens zeggen dat je tot op de dag  van vandaag de verschrikkingen die je voorouders hebben ondergaan met je meedraagt. Dit komt tot uiting in: depressie, huiselijk geweld, misbruik etc. Ik denk dat je niet lang om je heen hoeft te kijken om deze problemen te herkennen bij de Surinaamse-Hindostanen. Als je dan ook nog eens uit een cultuur komt waar je je problemen niet met anderen bespreekt of ze aanpakt, blijven deze onopgelost. Generatie na generatie blijven de problemen zich dus opstapelen.

Even grof genomen: vanaf 1600 toen de Britten in India aankwamen, tot en met de onafhankelijkheid van Suriname in 1975, hebben wij een witte heerser gehad. Dat betekent dus dat onze ouders niet in een vrij land zijn geboren. Wat je over onderdrukking moet weten is dat het niet een toevallige samenkomst van gebeurtenissen is die dan uitmondt in het onder de duim houden van een volk. Het is een systeem dat door de kolonisator (Nederlanders/Britten/Belgen etc.) op alle zuidelijke continenten is ingezet.

Een bekend onderdeel van het systeem is colourism. Ik ben blij dat dit eindelijk aangekaart wordt en ga hier geen woorden aan vuil maken. Ik wil het over iets anders hebben. Iets anders dat wij hebben overgehouden aan de kolonisatie. De inferioriteit die wij ervaren. Het gevoel dat wij of onze levens minder waard zijn dan dat van een wit iemand. Of dat een wit persoon boven ons staat in de hiërarchie.

Dit is ons generatie na generatie ingepeperd. Daarom zou je denken dat wij de witte mens aanbidden. Maar er is iets wat ik niet begrijp. Misschien dat jullie mij dit zouden kunnen uitleggen, want we kunnen van elkaar leren. Als wij de witte mens op een voetstuk hebben staan, waarom staan we dan zo negatief tegenover interraciale relaties? Je zou denken dat het iets is wat tot het verleden behoort. Ik heb nooit anders dan interraciale relaties gehad en ik kan je vertellen dat het nog steeds een issue bij ons is. 

Antwerpen heeft door de diamantindustrie een immens grote Indiase populatie. Dit zijn de mensen uit de hogere klassen en kasten die pas in België wonen. Dit zijn dus niet de aardige mensen in Mumbai die om te kunnen overleven aardig tegen je moeten zijn, zodat ze je een sari of iets dergelijks kunnen aansmeren. Je leert een volk pas echt kennen als ze geen geld aan je kunnen verdienen. Wat ik hier als interraciaal koppel heb ervaren en ervaar, is niet best.

Sommigen zullen denken dat ik me dit inbeeld. Of dat het in Nederland inmiddels wel gangbaar is. Voor iemand met best wel progressieve ouders, heeft mijn moeder de rest van de familie jarenlang wijs proberen te maken dat mijn vriend slechts een klasgenoot was. Ook toen we al samenwoonden. Blijkbaar ben ik ook niet de enige. Celebrities als Priyanka Chopra en Diipa Khosla krijgen ook nog steeds negatieve reacties vanwege hun witte partner.

Om meer te leren over waar de hetze van het hebben van een witte partner vandaan komt, besloot ik naar de serie Beecham House te kijken. Beecham House is een 6-delige serie die zich afspeelt in Brits-Indië in 1795. Rond deze tijd woonden onze voorouders er nog. In 1795 zwaaide ook nog de Britse Oost-Indische Compagnie daar het scepter. Daar haalden ze de specerijen die ze over de heel wereld verkochten, terwijl de plaatselijke bevolking voor hen werkte.

Het is geproduceerd door Gurinder Chadha, de vrouw die ons 18 jaar geleden blij maakte met de film Bend it like Beckham. Mijn verwachtingen over de serie waren dan ook hoog. Hoewel de serie niet op waarheid is gebaseerd, hoopte ik er toch iets van te leren. Ik weet dat het heel schandalig is, maar mijn kennis van de Brits-Indische geschiedenis reikt niet verder dan een werkstuk dat ik in groep 5 van de basisschool hebt gemaakt. Ik heb ook eigenlijk nooit de behoefte gehad om meer over de Indiase geschiedenis op te zoeken. Dat voor iemand die afgestudeerd is als docente geschiedenis. Maar zoals ze zeggen ga je naarmate je ouder wordt op zoek naar je identiteit en afkomst. Ik denk dat daarom mijn nieuwsgierigheid naar mijn roots nu pas is gewekt.

Over de serie zal ik kort zijn. Het heeft me niets wijzer gemaakt over de geschiedenis. Het heeft me eigenlijk helemaal niets wijzer gemaakt. Het heeft me alleen maar 6 uur van mijn leven gekost. Deze uren zou ik graag terug willen. Ik weet eigenlijk niet eens wat ik zo slecht aan deze serie vind: de slechte acteerprestaties of de voorspelbare verhaallijn. Met bekende acteurs als Lara Dutta van oa. Om shanti om, had ik echt meer verwacht. Voor iemand die geen series of Bollywoodfilms kijkt, zag ik de plottwisten al van mijlenver aankomen.

Als ik Beecham House zou moeten categoriseren, dan had ik de serie een andere naam gegeven: Goede tijden slechte tijden, the New Delhi edition of Downtown Abbey in Calcutta. Als ‘Daniel Beecham’ (gespeeld door Leo Suter) niet zo knap was, dan was ik al halverwege episode 1 met de DVD gaan frisbeeën. Het moet even gezegd worden: het is geen lelijkerd. Ik vraag me af of mijn voorkeur voor mannen van een andere ras ook nog een uitvloeisel is van de kolonisatie. Misschien moet ik me ook eens gaan inlezen over:  decolonize your mind in plaats van de Indiase geschiedenis.

Geschreven door Santoecha Rangai

#HÏVAN

Hivancommunity is een platform om de positie van Hindoestaanse vrouwen in Nederland en Suriname te versterken. De focus ligt met name op het helpen van vrouwen die zich bevinden in verstikkende situaties, o.a. veroorzaakt door conservatieve denkbeelden, naar een vrij en geëmancipeerd leven.