#HÏVAN: VANITA EN SJAHIENA DOORBREKEN MET MISS AWARENESS TABOE RONDOM SEKSUEEL ONGEPAST GEDRAG

Kunnen jullie jezelf voorstellen?

Miss Awareness bestaat uit twee leden: Vanita Hanoeman en Sjahiena Rahmoe.

Mijn naam is Vanita en ik ben 21 jaar en kom uit Den Haag. Ik studeer de master International Economics aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en ben lid bij hindoebelangenorganisatie SOHAM. Daarnaast vind ik het leuk om model te staan, met vrienden en familie af te spreken en muziek te luisteren. En ik ben Sjahiena, 24 jaar en ook geboren en getogen in Den Haag. Ik studeer psychologie op Universiteit Leiden en wil uiteindelijk met jongeren werken. Naast mijn studie houd ik mij bezig met vrijwilligerswerk en (buik)dansen. Als bijbaantje treed ik ook op op hennafeesten.

Uit wat voor familie komen jullie?

Sjahiena: ik ben opgegroeid met mijn ouders en broertje. De naaste familie van mijn moeder woont in Den Haag maar het gezin van mijn vader woont in Suriname. Vanita: ik woon met mijn ouders, zusje en een broertje. Vanuit mijn vaders kant woont er veel familie in Nederland en veel familie van mijn moeder woont in Suriname.

Hoe zouden jullie je opvoeding beschrijven?

Sjahiena: De opvoeding was niet overdreven streng , maar ik zag wel duidelijk verschillen met bijvoorbeeld Nederlandse klasgenoten. De opvoeding was best traditioneel, maar ze had ook genoeg vrijheden. Vanita: Mijn opvoeding was wel wat strenger, ik zag wel wat verschillen met andere hindoestaanse vriendinnen. Bij ons beide verschilt het echter een beetje per topic een beetje, maar we zijn blij en dankbaar voor het eindresultaat. 

Jullie zijn begonnen met de beweging ‘Miss Awareness’. Kunnen jullie meer vertellen over de beweging en de aanleiding?

We deden mee aan een missverkiezing maar vlak voor de finale ontdekten we een aantal misstanden. Er zou sprake zijn van een oneerlijk verloop en seksueel ongepast gedrag. We besloten ons terug te trekken uit de finale en de media in te lichten omdat dit niet voor de zoveelste keer in de doofpot mocht eindigen. Het gevolg hiervan was dat wij voor laster en smaad werden aangeklaagd (en bedreigd voor contractbreuk).

Terwijl wij getuigen probeerden te verzamelen voor onze rechtszaak, kwam het duidelijk naar voren dat niemand durfde te praten. Velen schaamden zich of waren bang. Ze waren bang voor de reacties van de gemeenschap (familieleden die hun ho*r noemde) of de dader (bedreigingen financieel/juridisch/reputatie kapot te maken). Wij vonden het erg om te zien dat daders ermee weg kwamen omdat slachtoffers geen aangifte durfden te doen. Dit kwam voort uit een gebrek aan steun (de omgeving maar ook politie), victim shaming en angst. Mensen geloofden de slachtoffers niet, “anders hadden ze wel aangifte gedaan”, maar ze zagen de pijn, schaamte, angst maar ook eenzaamheid niet die wij bij hun zagen. Er is hier te weinig bewustzijn over, vanuit de zijlijn praten is altijd makkelijker. 

Daarom zijn wij begonnen met de beweging ‘Miss Awareness’. Hiermee wilden we bewustzijn creëren over dit onderwerp en de mindset van de samenleving veranderen zodat slachtoffers zich veilig en gesteund voelen. Daders zijn de enige die fout zitten en zij horen gestraft te worden; wij moedigen aangifte dan ook aan. Vaak gaan daders vaker de fout in en toekomstige slachtoffers wil je natuurlijk voorkomen, maar het kan ook oude aangiftes ondersteunen. Wij denken dat het aantal aangiftes kan toenemen als de omgeving minder beschuldigt (victim shaming) en juist motiveert aangiftes door te zetten (i.p.v. familieleden die zeggen “ga door, laat het achter je”). Wij geloven in het motto “changes begin by raising awareness”.

Miss Awareness is op dit moment nog een beweging. Mochten wij in de toekomst meer tijd en middelen hebben, willen wij het graag omzetten in een officiële stichting. Wij posten vooral op onze Facebook page en bespreken moeilijke onderwerpen in onze maandelijkse radio-uitzendingen bij Sangam. Soms schrijven we ook een artikel voor reena.nl. Mochten slachtoffers op zoek zijn naar een luisterend oor of adviseur, staan wij graag voor ze klaar. Ze kunnen ons altijd een berichtje sturen via onze Facebook page of persoonlijke social media. 

Wie heeft jullie voornamelijk gesteund tijdens het oprichten van dit initiatief?

We kregen veel positieve reacties over ons initiatief. Mensen zijn blij dat wij eindelijk een stem probeerden te geven aan de stemloze en minderheden. Ook verschillende mediakanalen die ons een podium gaven, zijn we erg dankbaar! Het is echter niet altijd makkelijk geweest, we zijn zelf allebei studenten en in tijden van de rechtszaken was het een zware periode voor ons. Veel mensen om ons heen hebben vaker gezegd Miss Awareness op te geven omdat het stress oplevert/tijd inneemt maar weinig oplevert. We deden alles zelf en kregen geen externe of professionele hulp dus voor ons was het ook allemaal nieuw en uitproberen. Ondanks de stressvolle periodes zijn we blij dat we hebben doorgezet. We kijken ook vol trots terug naar wat we tot nu toe hebben bereikt. De gedachte dat we een verschil kunnen maken en anderen kunnen helpen, is het zeker waard!

Wat is jullie mening omtrent onderwerpen als seksueel misbruik en seksuele voorlichting binnen de Hindoestaanse gemeenschap?

We horen helaas regelmatig over seksueel misbruik binnen onze gemeenschap, wat ons natuurlijk pijn doet. Wat we nog erger vinden, is dat slachtoffers zich niet veilig genoeg voelen en het misbruik wegstoppen alsof het nooit gebeurd is. Praten kan helpen maar helaas heerst er een schaamte/zwijg cultuur over dit onderwerp, wat vaak gepaard gaat met het MKB-virus (“wat zal men zeggen”).

Seksuele voorlichting begint tegenwoordig al op de basisschool, maar ik denk wel dat bepaalde onderwerpen die niet op school besproken worden, ook niet thuis besproken kunnen worden. Sommige Hindoestaanse families zijn er wel open in maar bij velen is het toch iets wat je bijvoorbeeld niet met oudere familieleden kunt bespreken, bijvoorbeeld over voorbehoedmiddelen, tips, over hun eigen ervaringen.

Hoe zouden jullie de Hindoestaanse cultuur omschrijven?

De Hindoestaanse cultuur omschrijven wij als een warme cultuur, als je aanbelt, kun je altijd aanschuiven aan tafel. Sterker nog, we laten je niet op lege maag weggaan. Familieleden zijn vaak close met elkaar, de hele gemeenschap ziet elkaar ook als “oom” of “tante”. Vaak kent iedereen elkaar via via, een kleine maar unieke gemeenschap.

Zijn er taboes binnen de Hindoestaanse cultuur die invloed hebben op de positie van vrouwen?

1. Dat een vrouw op een bepaalde leeftijd zou moeten trouwen anders is ze te “oud”. Waarom heeft een vrouw een man nodig voor succes en geluk? Dat is iets waar ze zelf voor kan zorgen, als ze de ware daarnaast ontmoet, is dat mooi meegenomen. Helaas zijn veel families nog van de oude stempel en is een afwijkend levenspad “raar/onacceptabel” in hun ogen. 

2. Een vrouw hoort huisvrouw te zijn, andersom kan niet. Er is een bepaalde verwachting, “Manai ka boli?” (MKB) als je daarvan afwijkt, ook bij bijvoorbeeld een scheiding.

3. Het behoren tot de LBGTQ community. Hoewel er wordt gezegd dat hindoestanen uit de LBGQT community worden geaccepteerd, zie je het niet terug in het gedrag van Hindoestanen naar deze mensen. Er wordt erg neerbuigend naar hen gekeken en vaak is het “uit de kast komen” ook veel lastiger in de Hindoestaanse gemeenschap dan bij de Nederlandse gemeenschap.

Wat wensen jullie de Hindoestaanse vrouwen en de volgende generaties toe?

Wij wensen ze toe dat ze steeds zelfstandiger zullen worden, hun doelen behalen en echte power vrouwen worden. 

#HÏVAN

Hivancommunity is een platform om de positie van Hindoestaanse vrouwen in Nederland en Suriname te versterken. De focus ligt met name op het helpen van vrouwen die zich bevinden in verstikkende situaties, o.a. veroorzaakt door conservatieve denkbeelden, naar een vrij en geëmancipeerd leven.