Kun je als vrouw wel ondernemer zijn?

Kun je als vrouw wel ondernemer zijn? Als je ondernemer bent dan heeft je bedrijf toch je volledige aandacht nodig? Maar als dan je bedrijf jouw volledige aandacht nodig heeft om te kunnen groeien, wat gebeurt er dan met je gezin? Mijn man en kind hebben toch ook mijn volledige aandacht nodig om te kunnen groeien? Hoe verdeel je je aandacht en energie en hoe combineer je het ondernemerschap met een gezin?

Dit zijn vragen waar ik dagelijks tegenaan loop. Als vrouw, als moeder, als ondernemer probeer ik elke dag opnieuw mijn aandacht en energie op een goede manier te verdelen. Lukt dit elke dag? HELL NO! Ik loop vaker op mijn tenen dan dat ik plat op mijn schoenen kan staan en dat komt niet door de hoge hakken. In een eerdere column vertelde ik dat ik me soms een jongleur voel die alle ballen in de lucht probeert te houden, maar vaak genoeg vallen deze ballen keihard op de grond. Tijd voor een reality check!

Wat zeg ik nou eigenlijk? Ik probeer elke dag opnieuw mijn aandacht te verdelen over mijn gezin en mijn bedrijf! Really Doeshana? Wat hebben we nou geleerd de afgelopen jaren? Wat is het allerbelangrijkste en wie heeft aandacht en een goede dosis energie nodig? JIJZELF!

Jij bent de basis! We beginnen met een gezonde ‘ik’. “Where attention goes, energy flows’. Wat betekent dit voor mij? Zorg eerst goed voor jezelf, voordat je wilt zorgen voor een ander, of bezig wilt gaan met een bedrijf.

In de praktijk betekent dit voor mij dat ik de dag start met een korte meditatie. Ik gebruik hiervoor de app ‘Meditation Moments’ van Michael Pilarzyck. Tijdens de meditatie visualiseer ik hoe de dag eruit komt te zien en zet ik een positieve intentie voor die dag. Dit zorgt ervoor dat ik rustig en positief wakker word. Na de meditatie en een positieve mindset is het tijd voor een workout, een heerlijke 30 min HIIT training van Claudio Fray. En anders staat YouTube ook vol met voldoende workouts. Het klinkt misschien als een hele uitdaging in de ochtend, maar ik garandeer je dat als jij een uur eerder opstaat om jezelf dit te gunnen het leven je zal belonen. Je zult zoveel energieker en positiever zijn.

Als jij energieker bent zal jouw gezin dit ook zijn, het werkt aanstekelijk! En als jij positiever bent zal jou gezin dat ook zijn. De positiviteit en energie zal ook doorwerken naar je onderneming. Je zult merken dat je de ballen beter en makkelijker in de lucht kan houden en er ook plezier in zult hebben deze ballen in de lucht te houden.

Wees je bewust van de ballen die je in de lucht houdt, weet hoeveel ballen het zijn en waarom je het doet. Zorg ervoor dat deze ballen jou energie geven. Komt er een moment dat je beseft dat er een bal is die energie begint te roven dan is het tijd om die bal te laten vallen. Wees niet bang om ballen te laten vallen. Wees realistisch en eerlijk naar jezelf.

Op de vraag of je als vrouw ondernemer kunt zijn geef ik als antwoord volmondig JA. Alle vrouwen zijn ondernemers. Ik verbaas mijzelf regelmatig als ik zie wat ik allemaal kan en ook doe. Geef jezelf een schouderklopje en wees trots op jezelf! 

Wees goed voor jezelf, zorg voor jezelf en jij kunt de wereld aan! Mocht je een duwtje in de rug nodig hebben of willen sparren, voel je dan vrij om  mij hierover te benaderen.

Geschreven door Doeshana Ganesh