CHÉRÉNEFFE FLEUR over carrière keuzes

Kun je jezelf voorstellen?

Chéréneffe Fleur, 25 jaar, van gemixte afkomst (moeder volbloed Hindoestaans, vader gemengd met vele afkomsten (Creools, Hindoestaans, Frans, Duits etc.). Geboren in Amsterdam en op dit moment woonachtig in Rotterdam.

Waar droomde je van als klein meisje?

Als klein meisje ben ik altijd al een dromer geweest. Ik wilde elke dag wat anders. Het ene moment politieagent en op het andere moment advocaat, dan danser, actrice, presentatrice, chirurg noem maar op. Maar hetgeen waar mijn hart sneller van gaat kloppen is toch wel een allround talent in de entertainment industrie.

Uit wat voor familie kom je?

Ik kom uit een hele warme en liefdevolle familie. Familie is dan ook alles voor mij. Mijn ouders zijn op jonge leeftijd uit elkaar gegaan, waardoor ik voornamelijk met mijn moeder (Hindoestaanse) familie ben opgegroeid. Onze familie is super hecht en we spreken elkaar dan ook dagelijks, en sommige zie ik zelfs dagelijks.

Hoe zou je je opvoeding beschrijven?

Ik heb een zeer vrije opvoeding gehad. Eerlijkheid stond altijd op nummer 1. Bij ons in de familie word je niet alleen door je ouders opgevoed, maar door je hele familie. Je krijgt dus best een brede opvoeding. Maar heel open en vrij, maar wel met de normen en waarden die zij van huis hebben meegekregen, alleen beetje “aangepast” naar de tijd van nu.

Hoe ziet een typische week er bij jou uit?

Mijn week is nooit hetzelfde, alhoewel ik wel van routines hou. Ik doe heel graag alleen wat ik leuk vind. Iets wat niet altijd kan (en waardoor ik soms ook een beetje in de problemen kom). Maar ik ben wel echt dankbaar voor mijn positie op dit moment. Ik ben zojuist afgestudeerd en ik heb tijdens de corona periode grote stappen kunnen maken in mijn carrière. Ik combineerde mijn studentenleven met mijn freelance klussen en het interviewen van mensen uit Bollywood. Iets waar ik super trots op ben!

Welke drie ervaringen zijn belangrijk geweest bij de vorming van jouw karakter en leven?

Het zijn er zoveel. Ik denk zowel de moeilijke- als de ‘pinch-me’ momenten. Ik ben van mening dat de afgelopen 25 jaar and counting mijn karakter en leven hebben gevormd, en dat het een levenslange ontwikkeling zal zijn.

Wat heb je tot nu toe gedaan op carrière gebied? (studie, opdrachten, projecten, verkiezingen)

Ik heb meerdere opleidingen gedaan en alles ook afgerond. In februari 2021 zal ik mijn Communicatie opleiding ook afronden. Ik heb mijn afstuderen al goed afgerond, dus ben zo goed als done.

Wat betreft verkiezingen, heb ik meegedaan aan: Miss Divali, Miss India The Netherlands en Miss India Holland. De eerste twee missverkiezingen geen titels bemachtigd maar bij Miss India Holland wel. Het waren zeer interessante momenten in mijn leven, maar ik durf wel te zeggen dat wat ik tot nu toe heb bereikt niet door mijn deelname komt. Ik hoopte toen der tijd natuurlijk dat het mij verder zou helpen in mijn carrière, maar als ik nu terugkijk, ben ik super trots op mezelf vanwege de dingen die ik op eigen houtje heb kunnen bereiken.

Ik had op vrij jonge leeftijd al een goede baan, van marketing manager tot influencer recruiter. Super leerzaam, maar niet uitdagend genoeg. Ik denk dat ik vanaf 2015 Instagram klusjes deed, maar ik was officieel in 2017 voor mezelf begonnen. Sinds 2017 heb ik een online platform genaamd FMLLE. Het heeft 2+ jaar geduurd voordat ik wist wat ik met dit platform wilde. Zowel mijn team als ik proberen dagelijks uit te zoeken hoe we het kunnen verbeteren. Maar het interviewen van Bollywood celebs geeft me iedere dag wel een OMG moment. Ik heb er namelijk voor langere periode naartoe gewerkt.

Ik heb altijd voor mezelf willen werken en ik maak sinds mijn 16e online content. FMLLE is een online platform dat ik in 2017 startte als een entertainment magazine, wat nu is uitgegroeid naar een online platform voor Desi’s. FMLLE staat voor femelle. Het was eerst de bedoeling dat FMLLE een online platform zou worden voor “alleen” vrouwen, maar daar willen we ons niet tot beperken. Maar de naam blijft wel pakkend en zal ik ook niet veranderen. You never change your kids name, right? 🙂

Wat is je grootste uitdaging geweest betreft je carrière? En hoe ben je hiermee om gegaan?

Tot de dag van vandaag vind ik het soms moeilijk dat er geen “blueprint” is die ik kan volgen. Als dat het geval was, had ik veel gemakkelijker en sneller dingen in mijn carrière kunnen bereiken. Maar ik ben mij er wel van bewust, dat ik de weg naar “succes” dan niet had gewaardeerd als nu. Iedere obstakel, iedere overwinning, die behoort tot mijn carrière. De aanhouder wint, so keep on pushing!

Voor mijn gevoel ben je een soort creatieve alleskunner. Wat drijft jou?

Super bedankt voor je compliment! In het verleden zag ik dat vaak als een zwakte, omdat ik het gevoel had dat ik mij nooit op 1 ding kon focussen en daardoor nooit mijn volledige 100% aan iets kon toewijden. Maar met tijd, ervaring en heel veel TedTalks/interviews ben ik gaan inzien dat het juist goed is als je 1001 dingen uitprobeert, zodat je erachter komt waar je passie en skills liggen. You never know, until you try type of thing. Hetgeen wat mij drijft is dat ik mezelf nooit wil afvragen “Wat als?”. Ik ben mij ervan bewust dat ik erg gezegend ben met het leven wat ik leef en de mogelijkheden die mij worden aangeboden en ik zou dat nooit voor granted willen nemen. Dus het besef dat ik tot niks entitled ben en ik alles kan worden als ik er maar hard voor werk is hetgeen wat mij drijft.

Wat kunnen wij de komende 5 jaar van jou verwachten?

Ik geloof erg in “speak out your biggest dreams”, maar dat doe ik meestal alleen tegen mezelf of een kleine groep vrienden. Het liefst deel ik zulke dingen met heel de wereld, maar in de afgelopen jaren heb ik geleerd dat het beter is ‘to work in silence, and let the work be the noise’. Wat ik wel kan zeggen is dat dit pas het begin is.. en dat wanneer het zover is, ik het heel graag met jullie deel! ❤

Hoe zou jij de Hindoestaanse cultuur beschrijven?

Ik geloof dat het per individu verschilt. Een ieder interpreteert namelijk de Hindoestaanse cultuur op zijn/haar eigen manier. Als ik kijk naar mijn eigen kring, dan zou ik de Hindoestaanse cultuur beschrijven als een cultuur waar een ieder open staat om taboes te doorbreken, een cultuur waar normen en waarden een groot in rol in ons leven speelt, maar waar er ook gelijk ruimte en respect is voor anderen.

Ik vind persoonlijk wel dat er in de Hindoestaanse cultuur veel meer besef moet komen voor de racistische uitspraken die er worden gemaakt en heel awkward worden weggelachen. Wij zijn NIET de “model minority” en we zouden ons nooit beter dan anderen moeten voelen. Het is dan ook belangrijk om deze moeilijke gesprekken te voeren en hier verandering in te brengen. Ik denk dat de laatste twee generaties zich hier bewust van zijn. Het is onze plicht om onze ouderen dit te laten te beseffen en de jongeren onder ons een goed voorbeeld te geven.

Welke drie taboes kunnen belemmerend zijn voor de Hindoestaanse vrouwen?

Ik heb enkele maanden geleden een focusgroep gehouden met een groep Hindoestaanse vrouwen. Merendeels omdat ik mij besef dat ik niet voor elke Hindoestaanse Millennial kan spreken. Mijn gevoelens waren na het gesprek erg dubbel. Ik was nieuwsgierig naar meer, ik was boos, ik was trots; alle emoties in één. Ik ben persoonlijk heel vrij opgevoed maar enkele problematische situaties die ter sprake kwamen waren:

1. De rol die sommige schoonouders nemen in het leven van hun kind en partner. Ik sprak een jonge dame die vertelde dat ze van haar schoonmoeder niet te modern gekleed mag zijn, een tandje lager mag zingen en dat het zorgen voor haar zoon nummer 1 prioriteit moet zijn. In welk jaartal leven we? Like seriously..

2. Dat een Hindoestaanse vrouw alleen thuis mag komen met een Hindoestaan of een Nederlander (ALS HIJ RIJK IS). Ik begrijp echt niet dat er in 2020 families nog denken dat ze het “recht” hebben om te bepalen met wie een ander thuis mag komen.

3. SEKS! Ja je leest het goed! Enkele maanden geleden heb ik een podcast aflevering gepubliceerd genaamd “Alles wat je moet weten over seks, orgasmes en seks speeltjes”. De focus van deze aflevering lag niet op het hebben van seks, maar meer op hoe je als vrouw jezelf kan ontdekken en eventueel je relatie. Enkele reacties die ik hierop kreeg waren: “Ze weet veel van seks, maar volgens mij is dat ook het enige waar ze veel vanaf weet”, “Waar gaat dit over, schaam je” “Kijk waar Hindoestaanse wijven over praten en ze doen heel normaal erover vandaar dat jullie single zijn”. “Jullie zijn geen dames maar abnormale wijven”. “Schande”. Deze reacties heb ik op social media gedeeld en mijn DM ontplofte met positieve berichten van zowel mannen en vrouwen (van Hindoestaanse afkomst) die juist blij waren met de aflevering. Ze kwamen achter dingen wat ze niet wisten en kregen het gevoel dat zij niet de enige waren met dat soort vragen.

4. Ik wil graag nog een taboe delen en dat is seksueel misbruik in eigen kringen. Het pijnigt me om te zien dat zelfs Hindoestaanse families die zo modern en goed ontwikkeld zijn seksueel misbruik nog steeds onder het tapijt vegen. Het zijn vaak de mensen die zich wel vocaal uitspreken als ze zulke traumatische gebeurtenissen in het nieuws horen, maar wanneer het in eigen kringen gebeurt doen alsof hun neus bloedt.

Verschillende nieuwsartikelen geven aan dat Hindoestaanse vrouwen in Nederland (en Suriname) koplopers zijn op het gebied van zelfmoordpogingen. Wat zijn volgens jou de redenen hiervoor? En hoe denk je dat wij elkaar kunnen helpen?

Ik vind het moeilijk om hier antwoord op te geven. Ik denk dat het merendeels komt door het feit dat er nooit echt wordt geluisterd. Als je als mens (ik denk niet dat alleen voor vrouwen geldt) met veel moeite de kracht hebt gevonden om je pijn met je familie/vrienden te delen en je op dat moment wordt gezegd dat je overdrijft, dat je even moet doorbijten, of dat het bij het leven hoort dat je in de toekomst je gevoelens/pijn niet meer zult delen. Als je deze gevoelens dan blijft opkroppen dan is je enige vriend en vijand jezelf.

Ik geloof dan ook sterk dat EEN IEDER een psycholoog moet hebben. Hoe je de tijd neemt om aan je fysieke gezondheid te werken, is het belangrijk dat je ook zoveel tijd spendeert aan je mentale gezondheid. Je zult misschien niet gelijk de juiste psycholoog match vinden, maar neem het van mij aan dat wanneer je echt opzoek gaat naar hulp je echt wel iemand gaat vinden die perfect bij je past. Ik ben een voorstander van regelmatig met een psycholoog praten, ook als het goed gaat! Als vriend(in) kan je jouw vrienden maar in zoverre helpen. Ik adviseer mijn vrienden/familie om met een professional te praten. In het begin keken ze me raar aan. Maar doordat ik mijn verhaal heb gedeeld voelden ze zich meer op hun gemak en praten wij er regelmatig over. Je bent niet ziek/gestoord als je hulp zoekt, you are just being your own best friend!


#HÏVAN

Hivancommunity is een platform om de positie van Hindoestaanse vrouwen in Nederland en Suriname te versterken. De focus ligt met name op het helpen van vrouwen die zich bevinden in verstikkende situaties, o.a. veroorzaakt door conservatieve denkbeelden, naar een vrij en geëmancipeerd leven. >> Lees meer