Ayurveda in de lockdown

Ayurveda betekent letterlijk de wetenschap/kunst van het leven. Het is ongeveer 5000 jaar oud en de oudste holistische geneeskunde ter wereld. Voor mij is Ayurveda ook zelfkennis. Dieper gaan in jezelf, jezelf leren kennen en leven volgens jezelf. Volgens Ayurveda is alles opgebouwd met de vijf elementen: ether, lucht, vuur, water en aarde, met hun eigen kwaliteiten. Het gaat over ons lichaam, maar ook alles wat we eten, drinken en onze omgeving. Deze bouwstenen heeft iedereen, alleen in andere verhoudingen. Deze verhoudingen van elementen worden ook wel doshas, jouw constitutie, genoemd.

Herken je het, dat je je soms echt in je element voelt wanneer je iets doet, of juist helemaal niet? Dat komt door het dominant aanwezige element in jou. Bij Ayurveda gaat het allemaal om balans! En wanneer vind je balans? Wanneer je leeft op de ritme van de natuur, de natuur buiten en de natuur binnen in jou, jouw constitutie. Ik zie het als een dans (ben trouwens echt een beelddenker), dansen op het ritme van de natuur, in harmonie zijn, go with the flow. Mijn innerlijke natuur is nu anders dan toen ik kind was, anders tijdens de zwangerschap en postnataal, anders tijdens de menstruatie en straks de overgang én later weer anders… wanneer ik bejaard ben.

Ayurveda is voor mij een manier om bewuster te leven. Meestal wordt Ayurveda alleen gelinkt met voeding, maar het is veel meer. Eerst wil ik de grootste misconceptie over Ayurveda wegnemen. Ayurveda betekent niet dat je vegetarisch moet eten. Ayurveda is een geneeskunde met kennis over voeding en leefstijl. Het is een wetenschap over het leven met als doel het verbeteren en behouden van de kwaliteit van het leven, het voorkomen van ziektes (fysiek/mentaal) en het genezen van ziektes. Het gaat om de kwaliteiten van die vijf elementen die jou in balans dienen te brengen. Dus als dat betekent dat vlees jou sneller sterk zou maken, dan wordt dat jou aangeraden. Voeding is dus wel een voor de hand liggende ingang om aan je balans te werken, samen met leefstijl. Ayurveda is niet alleen een wetenschap, het is ook een kunst: een kunst om die balans te hebben. Voor mij een kunst om een gezin van vijf met verschillende constituties in balans te houden.  Kook ik voor iedereen anders….Nee! Wel krijgen ze net een andere verhouding van de groenten en proteïnen en net iets meer of minder van bepaalde kruiden/ specerijen. Soms leidt het tot discussie, want het Kapha kind wilt meer pompoen en het Vata-Pitta kind meer boontjes, maar met goed uitleggen komen we er meestal wel uit “Like increases like, opposite balance “. Of ik maak tridosha gerechten, suitable for all!

“Je kookt dus altijd Ayurvedisch?” Deze vraag krijg ik heel vaak. Maar wat is Ayurvedisch koken? Indiaas? Nee. Ayurvedische koken is voeding waardoor je in balans komt en blijft, het is internationaal. In India is er Kitchari, in Italie heb je Risotto, Marokko heeft Tajine. Maak gebruik van kruiden en specerijen en check wat hun kwaliteiten zijn. De natuur is onze heler, overal ter wereld.

Ik hoorde vroeger vaker: “Je bent wat je eet”, maar nu ben ik het er niet mee eens.Je bent wat je verteerd. Kan jij die steak verteren en voel je daarna goed? Dan is het ok. Heb je een flinke salade op en heb je daarna een opgeblazen gevoel alsof je vijf maanden zwanger bent?  Of kan je niet poepen als eerst in de ochtend? Dat is minder ok. Je snapt wel wat ik bedoel, denk ik. Wat gezond is voor de een hoeft niet gezond te zijn voor een ander. Omdat we allemaal uniek zijn. En weet je wat het mooie van Ayurveda is? Het is niet dogmatisch. Er zijn meestal wel tools om ervoor te zorgen dat hetgeen jij tot jou neemt ook voor jou werkt.

Even de Ayurvedische definitie van gezondheid tussendoor: “De mens is in perfecte gezondheid als hij/zij zich in zijn Ware Zelf bevindt, wiens doshas (biokrachten) in evenwicht zijn, het spijsverteringsvuur en de eetlust goed werken, alle lichaamsweefsels en de uitscheidingsprocessen goed functioneren, alle fysiologische processen in perfecte eenheid zijn, wiens handelingen juist zijn en de ziel, de zintuigen en de geest een staat van geluk en tevredenheid ervaren”. Sushruta Samhita 15.38

Klinkt complex he? Maar om eerlijk te zijn kan je je het jezelf zo makkelijk als zo moeilijk maken als dat je zelf wilt. Veel mensen denken dat wanneer ze met Ayurveda beginnen dat ze veel anders moeten doen. Maar weet je, eigenlijk hebben we als Surinaamse Hindoestanen al best veel meegekregen, bijvoorbeeld koken met zonnebloemolie, gember, specerijen gebruiken, verschillende smaken bij elkaar, niet droog eten (lekker veel soerwah) en denk aan je chutney en zuurgoed. Alles in de juiste mate en goed voor je spijsverteringsvuur, Agni.

Deze lockdown is eigenlijk wel een goede gelegenheid om je met Ayurveda bezig te houden. Werken doe je thuis. Restaurants zijn dicht, dus je kan eten wanneer je wilt. Want het ideaalst is om je grootste maaltijd in de middag te eten. Eet met regelmaat. En in de juiste hoeveelheid. De juiste “vulling” van de maag bestaat trouwens uit 50% voedsel, 25% vloeistof en is 25% leeg. Een no-go dus bij de all you can eat restaurants waar je je volpropt. Drink kleine slokjes warm water (gekookt water dat op drinkbaar temperatuur is) tijdens het eten, het stimuleert de spijsvertering. Teveel drinken binnen 30 minuten voor/na een maaltijd vertraagd juist het spijsverteringsproces. Doe een after dinner walk of andere lichte lichaamsbeweging na het eten…Let that inner fire burn! Verteer het, niet alleen alles wat je eet en drinkt, maar ook wat je voelt, denkt, ziet, hoort ect. Kan je het niet verteren? Ondersteun het proces een beetje of vermijd datgene juist helemaal. Doe jezelf een goed Ayurvedisch kookboek of basisboek cadeau. Je zult versteld staan hoe toegankelijk het is.

Ayurveda is een reis naar meer bewustZijn, naar een gezond leven door, eigenlijk, eenvoudige en logische stapjes naar meer balans in jezelf. Ayurveda, de wetenschap en kunst van het Leven. De wetenschap en kunst van Jouw leven! Enjoy your ride. Namaste.

Geschreven door Angela Ramsoedh

#HÏVAN

Hivancommunity is een platform om de positie van Hindoestaanse vrouwen in Nederland en Suriname te versterken. De focus ligt met name op het helpen van vrouwen die zich bevinden in verstikkende situaties, o.a. veroorzaakt door conservatieve denkbeelden, naar een vrij en geëmancipeerd leven. >> Lees meer