Kun je jezelf voorstellen?
Mijn naam is Raveena Bharat. Ik ben geboren in Paramaribo en ben nu 26 jaar oud. Mijn hobby’s zijn sociaal bezig zijn, interieur designing, koken, visagie en fashion. Een deel van mijn hobby’s heb ik tot mijn werk gemaakt. Ik ben in het dagelijks leven een schoonheidsspecialiste en heb mijn eigen salon. Hier heb ik mij sinds mijn achttiende in verdiept. Mijn salon, The Beauty Empire, heb ik geopend in 2016. In mijn jonge jaren droomde ik ervan om arts worden. Vanwege mijn huiselijke omstandigheden heb ik mijn droom helaas niet kunnen verwezenlijken. Maar juist daarom heb ik mij kunnen toeleggen op mijn passie voor schoonheidsspecialisatie. De opleiding hiertoe heb ik succesvol afgerond. Daarnaast ben ik momenteel in de afrondende fase van mijn bachelor studie International Business.
Uit wat voor familie kom je?
Uit een gezin van drie zusters en een broertje, waarvan ik als tweede werd geboren. Samen met mijn ouders heb ik tot mijn zestiende gewoond aan de kwattaweg. Op mijn twaalfde kwam mijn vader te overlijden waarna het leven heel zwaar werd voor mijn moeder. Als alleenstaande vrouw met 5 kinderen moest zij de eindjes aan elkaar zien te knopen. Om een handje mee te helpen in het huishouden zijn mijn oudere zus en ik op jonge leeftijd begonnen met werken. Vanaf mijn zestiende ben ik begonnen met werken. Mijn eerste baan was als winkelverkoopster in een kledingzaak in het centrum van Paramaribo. Daarna ben ik werkzaam geweest als kassière, productiemedewerker, supervisor, marketing medewerker, personal assistent, ambtenaar en intercedent bij verscheidene bedrijven en afdelingen. Het switchen van de ene baan naar de andere was voor mij een persoonlijke keus om zodoende ervaring op te doen in de verschillende branches van het bedrijfsleven.
Kun je iets vertellen over jouw opvoeding?
Als kind ben ik zeer gedisciplineerd en streng opgevoed door mijn grootmoeder (nani). Haar opvoedingsstijl was heel traditioneel waardoor wij de culturele aspecten van het hindoeïsme heel nadrukkelijk hebben meegekregen. Zij had een traditionele benadering bij het opvoeden en heeft naar haar beste weten haar eigen opvoeding aan mij en mijn zusters en broertje overgedragen. Met de basis waarden en normen, zoals het bidden elke ochtend en avond, het meedoen met de culturele gebedsdagen, meehelpen in de schoonmaak van de mandirs in de buurt etc. ben ik opgegroeid.

Welke levenservaringen zijn bepalend geweest voor jou als persoon?
Enkele levenservaringen die hebben bijgedragen tot het vormen van mij als persoon en die mij gemaakt hebben tot degene die ik nu ben is ten eerste het overlijden van mijn vader. Door dit verlies was ik als oudste dochter genoodzaakt om verantwoordelijkheden voor zorgtaken te dragen.
Ten tweede heeft het bedrijfsleven, in het bijzonder het hebben van verschillende baantjes. Dit heeft mij geholpen om mijn sociale skills te verbeteren omdat ik als kind heel erg bescheiden en verlegen was. Het werken met verschillende mensen en het bekleden van verschillende functies heeft mij door die jaren heen sterk gemaakt in het sociaal leven. Uiteindelijk hebben alle ervaringen ertoe geleid dat ik op mijn 21ste al onafhankelijk kon zijn en een zelfstandig leven kon opbouwen.
Tenslotte heeft het meedoen met de Miss India Worldwide verkiezing mij het platform geboden om sociaal bezig te zijn en een rolmodel te zijn voor degene die denken op te geven en hun dromen niet achterna durven te gaan. In het jaar 2018 heb ik meegedaan aan de Miss India Worldwide Suriname verkiezing waarbij ik de vierde plek behaalde en ook benoemd werd tot Miss Congeniality. In het jaar 2019 heb ik wederom meegedaan met een runner-up verkiezing waarbij ik de eerste plek behaalde en Suriname mocht vertegenwoordigen in India. Daar werd ik benoemd tot Miss photogenic en Miss Professionalisme. De weg tot de kroon heb ik ervaren als een zeer leerrijk en gedisciplineerd traject waarbij ik heel veel opofferingen heb moeten brengen en geleerd heb om mijn tijd zo efficiënt mogelijk in te plannen zodat ik het maximale eruit te kon halen. De reden waarom ik gekozen heb om mee te doen aan een miss verkiezing is omdat ik een sociaal activist ben en het meedoen heeft mij een platform geboden om dit tot uiting te brengen. Verder verlangde ik als jong meisje ernaar om een rolmodel te hebben die mij kon motiveren om op de voorgrond te komen en om mijn dromen achterna te gaan. Door middel van mijn platform wens ik voor alle jonge kinderen een motivatie te zijn om het beste uit zichzelf te halen.

Hoe zou je de Hindo(e)staanse cultuur en gemeenschap omschrijven?
De hindoestaanse cultuur en gemeenschap in Suriname kan ik beschrijven als dynamisch en modern omdat het aan verandering en ontwikkeling onderhevig is. Bijvoorbeeld de discriminatie op basis van kaste verdeling komt niet meer voor anno 2021. Ook de positie van de hindoestaanse vrouw heeft met betrekking tot gendergelijkheid positieve ontwikkelingen ondergaan. Dit blijkt uit het feit dat er aan de vrouw anno 2021 de mogelijkheid geboden wordt om haar mening te uiten en haar eigen keuzes te maken. Vroeger mochten de hindoestaanse meisjes niet naar school, maar nu is dat anders. Door verdere scholing zijn de Hindoestanen tegenwoordig in haast alle beroepsgroepen vertegenwoordigd en volledig geïntegreerd in de Surinaamse samenleving.
Verder is de hindoestaanse cultuur en gemeenschap over het algemeen te beschrijven als uniek dankzij de waarden en normen die in leven gehouden zijn door de overdracht van generatie op generatie. Echter kan er anderzijds opgemerkt worden dat discriminatie tegenwoordig toch nog een negatief kenmerk is van Surinaamse hindoestanen. Dit kan naar mijn mening alleen eindigen wanneer men gaat werken aan hun mindset omdat discriminatie een persoonlijk vooroordeel is ten aanzien van andere bevolkingsgroepen.
Ook voor Suriname was 2020 een veelbewogen jaar. Hoe zet jij je persoonlijk in voor een beter Suriname?
Het jaar 2020 is voor Suriname een dieptepunt geweest omdat de armoede als gevolg van de economische situatie en de covid-19 omstandigheden binnen afzienbare tijd gestegen is. In de hoedanigheid van Miss India Worldwide Suriname 2019 heb ik mij ingezet voor diverse sociale projecten waarbij een helpende hand geboden is aan gezinnen die onder armoede gebukt gaan. Door het verstrekken van pakketten met levensmiddelen, groenten, kleren, schoenen, boekjes, speelgoed en geldbedragen heb ik getracht mijn bijdrage te leveren om de nood te verlichten.
En welke positieve verandering wens je Suriname toe in 2021?
Mijn wens voor Suriname voor het jaar 2021 is dat de covid-pandemie zo spoedig mogelijk voorbij gaat zodat het dagelijks leven, in het bijzonder het economisch en sociaal leven, genormaliseerd kan worden.

Tot slot: Wat wens je de Hindoestaanse vrouwen en de volgende generaties toe?
Mijn wens voor de hindoestaanse vrouwen is dat ze zich blijven ontwikkelen en er niet voor schromen om op de voorgrond te komen. Het is tenslotte ook grotendeels de taak van de hindoestaanse vrouwen om ervoor te zorgen dat de komende generaties alle belangrijke waarden en normen meenemen zodat de hindoestaanse cultuur niet verwaterd.
#HÏVAN
Hivancommunity is een cultuur sensitief platform dat de vrouwen rechten binnen deze specifieke gemeenschap bespreekt en deze vrouwen helpt naar een geëmancipeerd leven. > Lees meer