Schande

Schande…als ik het woord hoor, krijg ik rillingen over heel mijn lichaam. Nu nog meer aangezien schande waarschijnlijk de aanleiding blijkt voor de verdachten in de vermissingszaak van Sumanta Bansi. Deze verschrikkelijke gebeurtenis laat een extreme vorm zien van hoe ver mensen kunnen gaan om maar niet in kwaad daglicht gesteld te worden door uhm… ja wie? Ik heb geen idee. En dan heb ik het nog niet eens over het feit dat ze waarschijnlijk zelf een belangrijke rol speelden in de ‘schandelijke gebeurtenis’ zelf.

Schande is (helaas) een thema waar ik en veel meisjes binnen onze cultuur op jonge leeftijd mee in aanraking komen. Het is binnen onze Hindoestaanse cultuur een welbekend begrip en in veel levens een beweegreden om bepaalde levensbeslissingen te nemen. Wat het vooral is? Een van de belangrijkste factoren om te bepalen wat mensen mogen denken en hoe zij dienen te handelen. Ik zeg mensen, maar ik bedoel hier vooral meisjes en vrouwen. Zelf kan ik vooral ingaan op hoe het was in mijn rol als dochter binnen een Hindoestaanse familie, maar er zijn enorm veel manieren hoe ‘schande’ veroorzaakt kan worden in alle rollen die meisjes en vrouwen hebben. Moeder, zus(je), schoonzus(je), tante, oma…er wordt altijd wel weer wat belachelijks gevonden.

In mijn ervaring wordt hierbij het woord schande nooit expliciet benoemd. De handelingen en woorden die gebruikt worden, wijzen er echter heel duidelijk op dat bepaald gedrag niet toegestaan is, omdat het het gezin of de familie een slechte naam kan geven. Of dit nou bewust of onbewust gaat, het vindt nog dagelijks plaats.

Nu zou ik je heel graag willen vertellen wat schande veroorzaakt. Er bestaat een grote kans dat je dit zelf ervaren hebt. Op het moment dat je iets als meisje of vrouw doet wat mogelijk door anderen als schande bestempeld kan worden, ontstaat er een gevoel van schaamte en angst. Als je verliefd wordt op een jongen, die niet in het plaatje past, durf je hier niet voor uit te komen en doe je dit stiekem. Als je het ergens niet mee eens bent, maar je weet wat voor vervelende reactie jouw ‘grote mond’ zal opleveren, hou je je mond. Als je boven de 30 bent en je bent niet getrouwd, voel je dat je tekortschiet. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Deze gevallen zijn uiteraard niet zo heftig als het verdrietige nieuws van Sumanta. Het wordt allemaal wel veroorzaakt door het niet te onderbouwen argument dat jij schande kan veroorzaken.

Deze schaamte en angst hebben bij mij, jammer genoeg, veel aan het stuur gezeten. Ik vocht ertegen, maar zonder me er comfortabel bij te voelen. Hoe meer ik aan mezelf werkte en hoe meer ik in contact kwam met mijn echte ik, hoe meer ik beetje bij beetje de angst en vooral schaamte verloor. Ik onderzocht vooral waarom ik bepaalde dingen deed. Het antwoord: ik heb nooit iets gedaan om anderen pijn te doen. In het leven overkomen je dingen en heb je nou eenmaal emoties. Je wordt niet verliefd op iemand om een ander te pesten, je hebt niet de behoefte om als een ‘Hollander’ uit te gaan en bier te drinken, om wie dan ook voor schut te zetten. Nee…je zoekt verbondenheid in een tijd waarin je dat misschien niet voldoende krijgt of hey misschien leef je gewoon dat ene leven wat je gekregen hebt.

Nog steeds hebben we dan wel te maken met anderen die er wat van vinden. Vaak ook mensen waar je echt wel van houdt. Hoe ga je daarmee om? Hoe zorg je ervoor dat je ze niet verliest? Of ga je om met een eventueel verlies? Sta achter je keuzes en draag dit ook met trots uit. Zolang je bepaalde dingen verborgen houdt of ergens niet voor uit durft te komen, geef je toe dat je iets ‘fout’ doet. Schaamte en angst staan dan aan jouw stuur. Doe je dit niet, geef je jouw zelfverzekerdheid, doorzettingsvermogen, trots en nog veel meer positiefs de ruimte en kan niemand je meer wat maken!

Geschreven door Sandya Lachmansingh

#HÏVAN

Hivancommunity is een platform om de positie van Hindoestaanse vrouwen in Nederland en Suriname te versterken. De focus ligt met name op het ondersteunen van vrouwen die zich bevinden in verstikkende situaties, o.a. veroorzaakt door conservatieve denkbeelden in hun omgeving, bij hun weg naar een vrij en geëmancipeerd leven. Meisjes en vrouwen dienen niet klein gehouden te worden om een gemeenschap of cultuur te dienen. Hier zetten wij ons als netwerk voor in. >> Lees meer

Dit artikel is onderdeel van de hivancommunity campagne #BREAKTHECIRCLE: tegen eergerelateerd geweld en eerwraak.