“Ondersteun niet alleen de meisjes en vrouwen bij hun weg naar een geëmancipeerd leven, maar verander structureel de omgeving waarin zij opgroeien en leven.”

Logo gemaakt door Serena Koeber – www.phoenix-creatives.com
Media
“Ik denk dat hivancommunity hét platform is om de juiste vragen te stellen. Dat is ook mijn doel: niet aangeven wat goed/slecht is, maar mensen stimuleren om zelf na te denken.“
“Wat ik ook zie is dat een aantal verschillen zo ver uit elkaar liggen dat ze bewegen richting tegenstellingen. Dit kan verwarrend zijn voor de Hindoestaanse vrouw. Vooral als een aantal tegenstellingen verplicht worden opgelegd, waardoor de Hindoestaanse vrouw het gevoel heeft dat ze zich in een kloof bevind van culturen en dit niet bespreekbaar kan maken in een cultuur of gemeenschap waar directe feedback of discussie niet gebruikelijk is. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat op school wordt aangeleerd om assertief te zijn en discussies aan te gaan, terwijl tegenspraak thuis onacceptabel is en gezegd wordt dat de oudere generatie altijd gelijk heeft. Het kan stressvol zijn om hier dagelijks mee om te gaan, zonder dat hier aandacht aan besteed wordt. Hivancommunity richt zich op de vrouwen die zich in deze kloof bevinden en probeert een grijs gebied te creëren.”
“Raksha maakt met haar online community een hoop onderwerpen die onderbelicht blijven bespreekbaar binnen haar gemeenschap én daarbuiten. Het platform is een aanwinst voor deze en komende generaties Hindoestaanse vrouwen én voor vrouwen uit andere gemeenschappen. De afwisseling tussen luchtige onderwerpen en serieuze zaken vinden wij een welkome aanvulling op het huidige online aanbod. Keep uplifting and representing!”
Hoe is het anno 2020 gesteld met de positie van de Hindostaanse vrouw? Volgens Raksha Bharos (29 jaar) lopen vrouwen nog steeds op tegen situaties waarin ze zich in hun vrijheid beperkt voelen. Bharos, geboren in Suriname, opgegroeid in Amsterdam waar ze ook als bedrijfskundige is afgestudeerd, zag dat er in delen van de Hindostaanse gemeenschap nog steeds sprake is van traditionele rolpatronen en taboes. Het schaamtegevoel dat in stand wordt gehouden door de norm ‘Wat zullen andere mensen zeggen?’ maakt dat vrouwen de door hen ervaren problemen niet makkelijk naar buiten brengen. Bharos vond het daarom belangrijk om via een eigentijds medium deze vrouwen met elkaar in contact te brengen en te stimuleren hun verhaal te doen. Zij richtte het social media platform HÏVAN Community op met het doel vrouwen in Nederland en Suriname op weg naar een vrijer en geëmancipeerd bestaan te helpen. Daarbij gaat het haar niet om af te rekenen met de Hindostaanse cultuur, maar juist om deze op een positieve manier in te zetten. “Ik ben onwijs trots op de groeiende community van HÏVAN die het goede voorbeeld geeft. Ook mensen buiten de gemeenschap leren hiervan: de diversiteit op het platform gaat tegen stereotyperingen in.”
Social Media
Social Media kanalen