Missie
Hivancommunity is een (online) platform om gendergelijkheid binnen de Hindostaanse gemeenschap te bevorderen.
Visie
Alle Hindostaanse vrouwen in Nederland en Suriname hebben de vrijheid om hun identiteit vorm te geven en zichzelf te ontwikkelen.
FAQ
Waarom een platform voor vrouwen van Hindostaanse afkomst?
De zelfmoordcijfers onder Hindostaanse vrouwen en meisjes zijn hoog (Het Parool, 2018). In verschillende nieuwsbrieven wordt beschreven dat Hindostaanse vrouwen en meisjes koplopers zijn op het gebied van zelfmoordpogingen, vergeleken met meisjes en vrouwen van andere etnische gemeenschappen. Er wordt gespeculeerd over de oorzaken, zoals sterke sociale controle; zelfmoord als heroïsche daad zien vanwege de populariteit van Bollywoodfilms; beklemd zijn tussen culturen, maar deze oorzaken worden onvoldoende uitgediept om verandering zichtbaar in gang te zetten.
Waarom gebruiken jullie de term ‘Hindostaanse’ en niet ‘Hindoestaanse’?
De term ‘Hindostanen’ refereert naar de bevolking van Nederland en Suriname waarvan de voorouders van Indiase afkomst zijn. Bij het gebruik van het woord ‘Hindoestaanse’ wordt veelal de bevolking van Nederland en Suriname bedoeld die aanhangers zijn van het Hindoeïsme. Hivancommunity focust zich niet op één religie, maar op het stimuleren van gendergelijkheid binnen de Hindostaanse gemeenschap.
Waarom een platform voor alleen vrouwen?
De hoge zelfmoordcijfers onder deze doelgroep was de aanleiding. Dit platform is daarnaast bedoeld om de emancipatie van de Hindostaanse vrouwen binnen de gemeenschap verder te versterken. Gendergelijkheid is een universele beweging die ook
Hoe stimuleren jullie gendergelijkheid binnen de Hindostaanse gemeenschap?
Fase 1: Analyse
Veranderen doe je niet alleen, veranderen doe je samen. Cultuur is complex: als je meerdere culturen kent kun je kritisch kijken naar je eigen cultuur, maar als een ander negatief spreekt over jouw cultuur kan het al snel als een aanval voelen. Daarom is het platform begonnen met een analyse: wat speelt er? Deze analyse werd uitgevoerd in de vorm van online interviews met verschillende Hindostaanse vrouwen. Zij hebben antwoorden gegeven op soortgelijke vragen in het concept ‘stories’ en vertellen over hun leven met hun eigen referentiekader. Deze vrouwen hebben niet de intentie om een cultuur aan te vallen, maar om uit te leggen welke invloed de Hindostaanse cultuur (hun beeld daarvan) heeft gehad op hun leven en keuzes. Perceptie is hierbij een kernwoord. Op deze manier leren we van elkaar, in een gemeenschap die normaliter wordt getypeerd als ‘gesloten’ omdat het niet gebruikelijk is om ‘je vuile was buiten te hangen’, want ‘wat zullen andere denken?’
Daarnaast heeft het platform ruimte gemaakt voor columns van Hindostaanse vrouwen zodat we een verdere verdieping konden maken betreft subgenres en bijvoorbeeld een bepaald taboe of culturele barriere verder konden toelichten.
Fase 2: volgt
Lees meer over het ontstaan van hivancommunity en het bestaansrecht
Concepten
Meer weten?
